Näin räjähtää kaikkien aikojen suurin pommi – ennennäkemätöntä kuvaa julki Neuvostoliiton käsittämättömän tuhoisasta ”Tsar-Bombasta”

Neuvostoliittolainen propagandahenkinen dokumentti kuvaa tarkasti ydinkokeen vaiheita.

28.8.2020 16:54

Venäjän valtiollinen ydinenergiayhtiö Rosatom on vastikään julkaissut ennennäkemätöntä kuvamateriaalia maailman kaikkien aikojen suurimmasta ydinpommista. Tsar-Bomba eli ”Tsaari-pommi” räjäytettiin Novaja Zemljalla 30. lokakuuta 1961.

Vetypommin virallisesti ilmoitettu voimakkuus oli 50 megatonnia, eli 50 miljoonaa tonnia tavanomaista räjähdettä. Se oli 3 800 kertaa voimakkaampi kuin Hiroshimassa räjäytetty atomipommi. Mittaushavaintojen mukaan pommin todellinen voimakkuus saattoi olla 57 megatonnia.

Rosatom julkaisi videon Youtube-kanavallaan ydinteollisuuden 75-vuotisen historian kunniaksi. Barents Observerin mukaan kyseessä on noin 40-minuuttinen neuvostoliittolainen propagandatyylinen dokumentti, jossa esitellään ydinkokeen valmistelua, pommin kuljetusta ja itse räjäytystä monesta näkökulmasta.

Aiemmin tsaaripommin räjäytyksestä on julkaistu vain yksittäisiä kuvia tai nauhoitteita. Tiedossa ei ole, mille yleisölle aiemmin salaiseksi luokiteltua elokuvaa on näytetty.

Yllä olevalla videolla Reutersin välittämä vajaa viisiminuuttinen kooste kuvamateriaalista.

Tsaari-pommi pudotettiin koneesta joka oli maalattu valkoiseksi lämpövaikutuksen minimoimiseksi.

Tsaaripommi pudotettiin koealueelle lentokoneesta, jota seurasi kuvauskone. Pommi leijui kohti maata valtavan laskuvarjon varassa, jotta koneet ehtivät riittävän kauas ennen räjähdystä, eli noin 45 kilometrin päähän.

Räjähdys ajoitettiin tapahtumaan neljän kilometrin korkeudessa ja Barents Observerin mukaan se synnytti välähdyksen joka kesti pitempään kuin millään muualla ydinkoevideolla. Tulipallo oli jopa 20 kilometriä korkea, ja videolla todetaan, että välähdyksen saattoi nähdä tuhannen kilometrin päässä. Aikalaisraporttien mukaan se havaittiinkin Norjassa asti.

Räjähdyksen nostattama tulipallo.

Räjähdyksen muodostama pilvi kohosi 60–65 kilometrin korkeuteen ja oli 90 kilometriä leveä, ennen kuin se alkoi menettää sienimäistä muotoaan. Täydellinen tuho ulottui jopa 35 kilometrin päähän. Videolla näytetään myös kuvaa räjähdysalueesta ennen ja jälkeen.

Tsaaripommi oli alun perin suunniteltu vielä puolet tehokkaammaksi, mutta suunnitelmaa muutettiin, koska ydinlaskeuman pelättiin ulottuvan liian kauas. Nytkin pommin säteilyvaikutukset rekisteröitiin koko Skandinaviassa, mikä aiheutti kansainvälisiä protesteja.

Sienipilvi lentokoneesta kuvattuna.

Tsaaripommi syntyi suurvaltojen kilvoittelusta rakentaa mahdollisimman tuhovoimainen ase, ja kisa huipentui tsaaripommiin, jolla Neuvostoliitto käytännössä korjasi voiton ydinkoekisassa. Teoriassa vetypommin teholle ei ole ylärajaa, mutta ongelmana on sen kuljetus.

Pian tsaaripommin jälkeen kumpikin suurvalta havahtui siihen, että kehitystyö oli karannut käsistä. Vuonna 1963 ne sopivat ilmakehässä tehtävien ydinkokeiden kiellosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?