Kaksi mielenosoittajaa ampunut teini kannatti Trumpia ja ihaili poliisia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kaksi mielenosoittajaa ampunut teini kannatti Trumpia ja ihaili poliisia

Poliisi on pidättänyt 17-vuotiaan nuorukaisen epäiltynä kahden ihmisen ampumisesta mielenosoituksen yhteydessä Yhdysvalloissa.

27.8. 12:39

Kaksi ihmistä kuoli ja yksi haavoittui ampumisessa Kenoshan kaupungissa tiistai-iltana paikallista aikaa.

Keskiviikkona viranomaiset vahvistivat tiedon siitä, että mielenosoittajia oli ampunut Kyle Rittenhouse -niminen poika. Mediatietojen mukaan hän on 17-vuotias. Hänet pidätettiin Illinoisin Antiochissa keskiviikkona ja häntä syytetään ensimmäisen asteen murhasta.

Muun muassa Insider kertoo, että Rittenhouse oli matkustanut Illinoisista Wisconsiniin osallistuakseen rakennusten suojelemiseen mellakoitsijoilta.

Rittenhouse kertoo TikTok-tilinsä profiilissa kannattavansa presidentti Donald Trumpin uudelleenvalintaa. Nuorukainen oli myös eturivissä Trumpin vaalikampanjatilaisuudessa tammikuussa Des Moinesissa. Rittenhouse oli laittanut sivuilleen kuvan, jossa hän hurraa puhetta pitävän Trumpin taustalla.

Trumpin kampanjasta kiistettiin ampujan nimen julki tulon jälkeen, että epäilyllä olisi mitään tekemistä vaalikampanjan kanssa.

– Me emme ole millään tavoin vastuussa kampanjatilaisuuksiimme osallistuvien henkilökohtaisista toimista. Ei yhtään sen enempää kuin kaikkien niiden hullujen, jotka olivat mukana Obama/Biden -kampanjassa tai muissa, kommentoi Valkoisen talon neuvonantaja Kellyanne Conway kun häneltä kysyttiin Rittenhousen osallistumisesta Trumpin tilaisuuteen.

Trump on ilmoittanut, että Kenoshaan lähetetään liittovaltion joukkoja valvomaan mielenosoituksia.

Trumpin lisäksi Rittenhouse kannatti Blue Lives Matter -liikettä, joka on perustettu vastineeksi poliisiväkivaltaa vastustavalle Black Lives Matter -liikkeelle.

Poliisiauto Kyle Rittenhousen kodin edustalla Antiochissa Illinoisissa.­

Rittenhouse on fanittanut etenkin poliisia, kertoo Chigaco Tribune. Hänen keskiviikkona poistetuilla Facebook-sivuillaan oli paljon kuvia ja kunnianosoituksia poliiseja kohtaan.

Hän oli myös vuosia mukana Hainesvillen poliisin nuorille suunnatussa poliisikadettiprojektissa, vahvistettiin Grayslaken poliisista BuzzFeed Newsille.

Sosiaalisesta mediasta löytyy kuvia, joissa teini-ikäinen Rittenhouse poseerasi poliisiuniformun kaltaisessa asussa. Keskiviikkona myös poliisikadettiprojektin sivut poistettiin Facebookista.

Rittenhouse oli lisäksi julkaissut itsestään kuvia, jossa esiintyi ja ampui Kenoshan ammuskelussa käytetyllä AR-15-tyyppisella puoliautomaattikiväärillä.

Keskiviikkona aamuyöstä Rittenhousen oman kotikaupungin poliisi pidätti teinin äitinsä luota, jossa hän asui. Rittenhousea pidetään toistaiseksi Lake Countyn nuorisovankilassa.

Poliisin mukaan Kenoshan ammuskelussa kuolivat 26- j 36-vuotiaat henkilöt. Lisäksi 26-vuotias ihminen haavoittui. Poliisi ei ole ottanut kantaa, monenko henkilön ampumisesta Rittenhousea epäillään. Poliisi tutkii, oliko ampujia mahdollisesti enemmän.

Wisconsinin osavaltiossa on ollut väkivaltaisiksi äityneitä mielenosoituksia ja mellakoita sunnuntain jälkeen, kun poliisi ampui mustaa 29-vuotiasta Jacob Blakea selkään useita kertoja. Mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen myös poliisin kanssa.

Kenoshan piirikunnan sheriffi David Beth kertoi New York Timesille aiemmin, että poliisi selvittää tiistai-illan tapahtumia. Pieni ryhmä pääosin valkoihoisia aseistautuneita miehiä oli tiistai-iltana kokoontunut huoltoasemalle ja vannonut ”suojelevansa omaisuutta” mielenosoittajilta, jotka olivat matkalla huoltoasemalle.

Aseistautuneita miehiä bensa-asemalla Kenoshassa ennen ammuskelua.­

Mediassa julkaistuilla videoilla näkyy, kuinka nuori, Rittenhousen näköinen aseistautunut mies juoksee pois päähän ammutun miehen luota. Videolla kuuluu nuoren miehen ilmeisesti sanovan ”tapoin juuri jonkun”.

Nuorukainen juoksee kädet ylhäällä kadulla paikalle kaahaavia poliisiautoja kohti, mutta poliisit eivät kiinnitä häneen huomioita, vaikka videoilla kuului ihmisten huutavan poliisille nuorukaisen ampuneen kadulla.

Kun poliisit ovat ohittaneet nuorukaisen näyttää tämä poistuvan paikalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?