Tummaihoisten kokema poliisi­väki­valta on saanut ihmiset taas kaduille Yhdysvalloissa – jo useita tapauksia tänä vuonna: Arbery, Taylor, Floyd, Blake... - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tummaihoisten kokema poliisi­väki­valta on saanut ihmiset taas kaduille Yhdysvalloissa – jo useita tapauksia tänä vuonna: Arbery, Taylor, Floyd, Blake...

Yhdysvalloissa on osoitettu koko kesä mieltä mustien kokemaa väkivaltaa vastaan.

26.8. 22:02

Yhdysvalloissa mustien kokema väkivalta kuohuttaa jälleen. Wisconsinin Kenoshassa puhjenneissa mellakoissa ainakin kaksi ihmistä on kuollut ja kolmas loukkaantunut.

Mellakoiden takana on sunnuntaina tapahtunut välikohtaus, jossa poliisi ampui afroamerikkalaista Jacob Blakea useita kertoja selkään lähietäisyydeltä. Blaken isä kertoi medialle, että hänen 29-vuotias poikansa on halvaantunut vyötäröstä alaspäin. Lääkärit eivät isän mukaan tiedä, onko halvaantuminen pysyvää.

Jacob Blaken kuvaa pitävä mielenosoittaja vaatii poliisin lakkauttamista.­

Blaken perhettä edustavan asianajajan Ben Crumpin mukaan Blake oli yrittänyt rauhoittaa kahden naisen välistä riitaa. Häntä ammuttiin, kun hän oli nousemassa autoonsa. Auton takapenkillä istuivat hänen 3-, 5- ja 8-vuotiaat poikansa.

Poliisi ei ole kertonut julkisuuteen ampumista edeltäneistä tapahtumista juuri mitään. Viranomaiset ovat kertoneet ainoastaan, että poliisit olivat saaneet kotihälytyksen.

Blaken tapaus ei tänä vuonna ole suinkaan ainoa, joka on herättänyt kohua.

Ahmaud Arbery

23. helmikuuta Ahmaud Arbery ammuttiin, kun hän oli lenkkeilemässä lähellä Brunswickiä, Georgiassa. Arberyn kuolema nousi uutisotsikoihin, kun toukokuussa julki tuli video hänen viimeisistä hetkistään.

Videolla näkyy, kuinka Arbery juoksee takanaan auto, jonka kuljettaja kuvaa kännykällä tapahtumia. Arbery kiertää tielle pysäköineen toisen auton, mutta kohtaa autosta nousseen miehen.

Videolla näkyy, kuinka miehet kamppailevat. Kuuluu kolme laukausta, minkä jälkeen miehet irtaantuvat toisistaan. Arbery lähtee juoksemaan, mutta kaatuu heti kasvoilleen maahan.

Yhteensä kolme miestä on saanut murhasyytteen Arberyn kuolemaan liittyen. Syyttäjän mukaan Travis McMichael ampui Arberya kolme kertaa. Mukana oli myös McMichaelin Gregory-isä ja videon kuvannut William Bryan Jr.

Miehet ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen, CNN kertoo. He ovat väittäneet, että epäilivät Arberyn olevan osallisena alueella tehtyihin murtoihin.

Breonna Taylor

13. maaliskuuta Louisvillessä, Kentuckyssä, kotietsintää suorittamassa olleet poliisit tunkeutuivat 26-vuotiaan Breonna Taylorin asuntoon hieman keskiyön jälkeen. Taylor ja hänen miesystävänsä Kenneth Walker olivat olleet sängyssä, mutta nousivat kuultuaan pauketta ovelta, New York Times kertoo.

Walker laukaisi aseensa ja poliisit ampuivat useita laukauksia. Tayloria ammuttiin ainakin kahdeksan kertaa.

Poliisi oli tutkinut kahta miestä, joiden uskottiin myyvän huumeita kaukana Taylorin kodista. Poliisi kuitenkin uskoi, että toinen miehistä käytti Taylorin asuntoa vastaanottaakseen paketteja. Asunnosta ei löydetty huumeita, Walkerin asianajaja on sanonut.

Kuva Breonna Taylorista. Kyltissä vaaditaan ampumisvälikohtauksessa mukana olleiden poliisien pidättämistä.­

Tuomari oli myöntänyt kotietsintäluvan, jonka mukaan poliisi sai tunkeutua asuntoon ilman ilmoitusta. Paikalla olleet poliisit ovat kuitenkin kertoneet, että he ilmoittivat olleensa poliiseja ja koputtivat oveen ennen kuin mursivat sen.

Walker ja Taylorin perhe ovat kiistäneet poliisien kertomuksen.

Poliiseista yksi sai potkut ja kaksi muuta on siirretty toisiin tehtäviin. Kukaan ei ole saanut rikossyytteitä. Walkeria epäiltiin poliisin murhan yrityksestä, mutta syytteestä on luovuttu ainakin toistaiseksi.

George Floyd

25. toukokuuta George Floyd kuoli Minnesotan Minneapolisissa, kun poliisi oli polvellaan painanut miehen kaulaa lähes yhdeksän minuuttia. Floydin kuolema toi uutta pontta Black Lives Matter -liikkeeseen ja käynnisti mielenosoitusten aallon Yhdysvalloissa.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun poliisi kutsuttiin paikalle, sillä Floyd oli ostanut läheiseltä kioskilta tupakkaa mahdollisesti väärennetyllä 20 dollarin setelillä.

Ennen kuin Floyd pakotettiin maahan, hän sanoi, ettei pysty hengittämään. Hän sanoi myös kärsineensä koronaviruksesta ja pelkäävänsä ahtaita paikkoja, minkä takia hän ei halunnut poliisiauton takapenkille.

Floyd sanoi maassa ollessaan yli 20 kertaa, ettei saa henkeä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?