Venäjän ulkoministeriö: ”Ketä Navalnyin myrkyttäminen hyödyttäisi? Ei Venäjän johtoa ainakaan”

Venäjän ulkoministeriö on julkaissut lausunnon, jossa se ihmettelee lännen ”epäilyttävää kiirettä” tulkita Aleksei Navalnyin sairastuminen tahalliseksi myrkyttämiseksi.

Aleksei Navalnyi on Venäjän tunnetuin oppositiojohtaja, mutta silti hän ei ole maanlaajuinen julkkis. Esimerkiksi Venäjän valtiolliset tv-kanavat välttelevät tarkoituksella häneen liittyvien uutisten kertomista.

26.8.2020 13:12

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov ja Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Stephen Biegun neuvottelivat tiistaina Moskovassa, jossa esille nousi myös oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin äkillinen sairastuminen.

Venäjän ulkoministeriön julkaisemasta virallisesta lausunnosta käy ilmi, että Venäjän johdossa pidetään länsimaiden Navalnyi-johtopäätöksiä epäilyttävinä.

– Amerikkalaisen keskustelukumppanin huomiota kiinnitettiin epäilyttävään kiireeseen, jolla Washingtonissa ja Brysselissä omaksuttiin versio Navalnyin tahallisesta myrkyttämisestä, Venäjän ulkoministeriön lausunnossa lukee.

– Väistämättä herää kysymys – ketä se hyödyttäisi? Ei Venäjän johtoa ainakaan, lausunto jatkuu.

Yhdysvaltain Moskovan-suurlähetystön lehdistöedustaja Rebecca Ross twiittasi valokuvan Biegunin ja Rjabkovin tapaamisesta.

Ross ei eritellyt, mitä keskusteluja varaulkoministerit olivat käyneet Navalnyiin liittyen. Hän twiittasi kuitenkin hieman myöhemmin Yhdysvaltain hallinnon virallisen lausunnon, jossa esitetään huoli Navalnyin myrkytyksestä ja vaaditaan perusteellista ja läpinäkyvää tutkintaa tapahtuneesta.

Venäjän ulkoministeriön lausunnossa paheksutaan myös Yhdysvaltain ilmoitusta, jonka mukaan maa valmistautuu reagoimaan, mikäli Navalnyin sairastuminen varmistuu tahalliseksi myrkytykseksi.

– Amerikkalainen osapuoli korosti, että "jos versio hänen myrkytyksestään opposition edustajana vahvistuu, Washington ryhtyy toimiin, joiden valossa kalpenee amerikkalaisen yhteiskunnan reaktio Venäjän puuttumiseen Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin vuonna 2016”, Venäjän ulkoministeriön lausunnossa kirjoitetaan.

Rjabkovin kerrotaan korostaneen Biegunille, että Venäjä ei voi sallia ”perusteettomia syytöksiä” itseään kohtaan. Ulkoministeriön mukaan Venäjän johto kannattaa sen sijaan ”erittäin perusteellista ja maksimaalisen objektiivista” tutkintaa Navalnyin tapauksesta.

– Pidämme syvästi loukkaavina lännen pääkaupungeista kuuluneita syytöksiä siitä, että olisi ollut jonkinlaista pyrkimystä salailla totuutta. Syytösten kohteena olleet omskilaiset lääkärit antoivat välittömästi korkealuokkaista lääketieteellistä hoitoa Navalnyille.

Venäjän ulkoministeriön mukaan omskilaiset lääkärit luovuttivat kaiken lisäksi omia analyysituloksiaan saksalaisten lääkäreiden käyttöön.

– Laskemme sen varaan, että myös saksalaiset lääkärit osoittavat samanlaista ammattimaista suhtautumista eivätkä salli laboratoriotutkimusten käyttämistä mihinkään poliittisiin päämääriin, lausunnossa lukee.

Koomassa olevan Aleksei Navalnyin siirto Berliiniin alkoi varhain lauantaiaamuna Omskin sairaalasta. Kuvassa häntä kannetaan ambulanssiin.

Venäjän ulkoministeriön lausunto julkaistiin samoihin aikoihin, kun maan parlamentin alahuoneen puhemies Vjatsheslav Volodin ilmoitti määränneensä duuman turvallisuuskomitean käynnistämään oman Navalnyi-selvityksensä.

Duuman virallisten nettisivujen mukaan on epäiltävissä, että Navalnyi sairastuminen oli ulkovaltojen ja erityisesti Euroopan unionin maiden suunnittelema provokaatio.

Volodinin mukaan Venäjän kansalaisen terveydelle olisi voitu aiheuttaa tarkoituksella vahinkoa, jossa se johtaisi Venäjän sisäisiin jännitteisiin ja ulkomaille avautuisi mahdollisuus esittää uusi syytöksiä Venäjää kohtaan.

Rikostutkintaa Venäjä ei ole edelleenkään aikeissa käynnistää Navalnyin sairastumiseen liittyen.

Venäjän ulkoministeriö kiinnitti lausunnossaan huomiota myös siihen, kuinka länsimainen media muistutti Navalnyin sairastumisen yhteydessä ”sulassa sovussa ja aivan kuin käskystä” myös taannoisista Aleksandr Litvinenkon sekä Sergei ja Julia Skripalin myrkytystapauksista.

– Me muistutimme jälleen kerran, että olemme valmiita tarkastelemaan avoimesti, ilman ennakkoluuloja ja todennettujen faktojen perusteella sekä nykyistä konkreettista tapausta kuin myös niin kutsuttja ”Litvinenkon ja Skripaleiden tapauksia”, Venäjän ulkoministeriön lausunnossa sanotaan.

Lausunnon mukaan lännestä ei ole kuitenkaan tullut vastauksia Venäjän konkreettisiin yhteistyöehdotuksiin ja kysymyksiin.

Korjaus 26.8.2020 klo 13.50: Rjabkov ja Biekun neuvottelivat tiistaina, eivät maanantaina kuten jutussa ensin luki

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?