Venäjä käynnistää oman Navalnyi-selvityksensä: Vihjailee Euroopan unionin juonineen oppositiojohtajan sairastumisen

Venäjän duuman turvallisuuskomitea ryhtyy selvittämään, oliko oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin sairastumisen taustalla EU-maiden provokaatio, jolla aiheutettaisiin jännitteitä Venäjälle ja päästäisiin syyttämään taas Venäjää.

Venäjän duuman puhemies Vjatsheslav Volodin on presidentti Vladimir Putinin tukipuolueen Yhtenäisen Venäjän edustaja parlamentissa.

26.8.2020 10:59

Venäjän duuman puhemies Vjatsheslav Volodin on määrännyt parlamentin turvallisuuskomitean käynnistämään selvityksen Aleksei Navalnyin sairastumiseen johtaneista tapahtumista.

Volodinin mukaan komitean on tutkittava, yrittivätkö ulkomaalaiset valtiot vahingoittaa Navalnyin terveyttä aiheuttaakseen jännitteitä Venäjän sisällä.

Volodin antaa ymmärtää, että mahdollinen sabotaasi saattaisi olla Euroopan unionin jäsenmaiden juonimaa.

Aleksei Navalnyi on Venäjän vaikutusvaltaisimpana pidetty oppositiojohtaja, joka on erikoistunut esimerkiksi Venäjän johtavien poliitikkojen salattujen omistusten paljastamiseen.

Venäjän parlamentin virallisilla sivuilla kerrotaan, että esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel sekä Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell ovat antaneet Navalnyin sairastumisesta lausuntoja, jotka ”mahdollisesti viittaavat tapahtumien todelliseen taustaan”.

Volodin antaa ensin kiitosta Saksalle Navalnyin hoidon jatkamisesta, mutta näpäyttää sitten Merkeliä tämän kiinnostuksesta oppositiopoliitikkoon.

– Hyvä, että Merkel reagoi ja tarjosi apua Navalnyille. Tekisi mieli uskoa, että hän olisi tehnyt saman, jos kyseessä olisi ollut kuka tahansa Venäjän kansalainen eikä vain radikaalin opposition edustaja.

– Mutta sittemmin seuranneet Merkelin ja Borrellin lausunnot pakottavat katsomaan tätä tilannetta eri tavalla ja kysymään, ei kai tämä ole provokaatio Saksan ja muiden Euroopan unionin maiden taholta. Suunnitelmana olisi kohdistaa uusia syytöksiä meidän maatamme kohtaan, Volodin jatkaa.

Vjatsheslav Volodin vihjailee, että Aleksei Navalnyin sairastuminen liittyisi myös Valko-Venäjän presidentinvaaleihin. Hänen mukaansa länsimaat puuttuvat nyt ”kursailematta” Valko-Venäjän asioihin.

Volodin kytkee Navalnyin sairastumiseen liittyvät tapahtumat myös Valko-Venäjän tilanteeseen.

– Huomiota herättää, että tämä tapahtui Valko-Venäjän presidentinvaalien tuloksen julkistamisen jälkeen, kun Venäjää kohtaan alkoi painostus ulkomailta, jotta meidän maamme ei estäisi Valko-Venäjän sisäisiin asioihin sekaantumista.

– Samaan aikaa Euroopan unionin maat, Ukraina ja Yhdysvallat alkoivat kursailematta puuttumaan itsenäisen Valko-Venäjän sisäisiin asioihin antaen apua oppositiolle ja järjestäen provokaatioita.

Volodinin mukaan tästä kaikesta voi tehdä johtopäätöksiä myös Navalnyin suhteen.

– Jos katselee tämän prisman läpi, moni asia asettuu omalle paikalleen. Meidän on välttämätöntä tutkia tapahtumat kaikilta osiltaan. Duuman turvallisuuskomitealle annetaan käsky analysoida tapahtumat, jotta ymmärtäisimme, ei kai tässä mahdollisesti ollut ulkomaalaisten valtioiden yritystä aiheuttaa vahinkoa Venäjän kansalaisen terveydelle tavoitteenaan luoda jännitteitä Venäjän sisälle ja esittää samalla uusia syytöksiä meidän maatamme kohtaan, Volodin sanoo duuman virallisilla sivuilla julkaistussa lausunnossa.

Aiemmin maanantaina Kreml ilmoitti RBK-lehden mukaan, että Venäjällä ei ole tarvetta käynnistää rikostutkimusta Navalnyin sairastumisen vuoksi.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan tällä hetkellä ”on vain koomassa oleva potilas” eikä rikostutkimuksen käynnistämiselle ole perusteita.

Duuman nyt ilmoittama oma selvitys ”ulkomaiden mahdollisesta yrityksestä aiheuttaa vahinkoa Venäjän kansalaiselle” tulee siis olemaan mitä ilmeisimmin täysin erillinen, eikä se tarkoita rikostutkimuksen käynnistämistä.

Venäjän duuman puhemies viittaa selvityskäskyssään Merkelin ja Borrellin lausuntoihin, joissa nämä vaativat Venäjää tutkimaan Navalnyin myrkytyksen taustat ja saattamaan syylliset vastuuseen. Berliiniläinen sairaala on tullut omissa kokeissaan tulokseen, jonka mukaan Navalnyin sairastumisen taustalla on mitä ilmeisimmin myrkytys.

Liittokansleri Merkel sanoi Reutersin mukaan esimerkiksi, että ”vastuussa olevat on löydettävä ja pantava vastuuseen”. Borrell puolestaan vaati Venäjää aloittamaan viiveettä itsenäisen ja läpinäkyvän tutkinnan Navalnyin myrkyttämisestä.

– Venäläiset ihmiset, kuten kansainvälinen yhteisökin, vaativat faktoja Navalnyin myrkytyksestä. Syylliset on saatava kantamaan vastuunsa, Borrell totesi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Volodinin lausunnossa duuman sivuilla ei mainita tasavallan presidentti Sauli Niinistöä, vaikka Niinistön puhelinkeskustelusta presidentti Vladimir Putinin kanssa on uutisoitu myös Venäjällä.

Venäjällä tosin presidenttien puhelinkeskustelun Navalnyi-osio on häivytetty taka-alalle liki kaikista uutisvälineistä. Myöskään Kremlin omilla virallisilla sivuilla presidenttien Navalnyi-keskusteluja ei mainita lainkaan, mutta keskustelu Valko-Venäjästä huomioidaan.

Niinistö kertoi Ylellä kysyneensä Putinilta, eikö Navalnyia voisi siirtää hoitoon Saksaan. Niinistö kertoi puhuneensa Navalnyistä sitä ennen myös Merkelin kanssa.

– Merkelin kanssa puhuimme, että otan sen (Aleksei Navalnyin siirron Saksaan) esille. Putinin kanssa ei ollut siitä asiasta tainnut kukaan käydä keskusteluja kummemmin, Niinistö sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Kun Peskovilta kysyttiin Venäjällä myöhemmin, osallistuiko Putin päätökseen Navalnyin lähettämisestä hoitoon Saksaan, Peskov kielsi asian. Peskov antoi myös ymmärtää, että Putin ei ole käynyt mitään kansainvälisiä keskusteluja Navalnyin siirtoon liittyen.

– Ei. Tässä ei ole mitään tarvetta kansainvälisille keskusteluille, Peskov vastasi.

Latviassa toimitettava venäjänkielinen Meduza-uutissivusto kuitenkin huomautti, että ainakin yhden kansainvälisen keskustelun Putin on Navalnyistä käynyt Niinistön kanssa.

– Peskov väittää, että Putin ei ole käynyt keskusteluja Navalnyin hoidosta Saksassa. Se ei ole totta – ainakin yksi sellainen keskustelu oli, Meduza otsikoi Niinistöön viitaten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?