10 tapausta: Nämä Venäjän hallinnon vastustajat on yritetty myrkyttää – yksi oppositio­poliitikko on selvinnyt jo kahdesta yrityksestä

IS listasi tapauksia, joissa Venäjän on epäilty murhanneen tai yrittäneen murhata ihmisiä myrkyttämällä.

26.8.2020 7:34

Venäjää ja sen edeltäjää Neuvostoliittoa on epäilty erityisesti myrkyttämällä tehdyistä salamurhista useaan otteeseen viimeisten vuosikymmenien aikana.

Aleksei Navalnyita hoitovasta saksalaissairaalasta kerrottiin ”kliinisten löydösten” viittaavan siihen, että Navalnyi oli myrkytetty koliiniesteraasin estäjiin kuuluvalla aineella.

Koliiniesteraasin estäjiä ovat esimerkiksi tietyt kemialliset aseet ja torjunta-aineet.

– Maailman tunnetuin koliiniesteraasin estäjä on nimeltään ”Novitshok,” twiittasi Navalnyin liittolainen Leonid Volkov.

Novitshok nousi maailmankartalle vuonna 2018, kun entisen venäläisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julia Skripalin kerrottiin sairastuneen vakavasti koskettuaan hermomyrkyllä käsiteltyyn ovenkahvaan. Myöhemmin eräs sivullinen, joka oli koskenut hermomyrkkyä sisältäneeseen pulloon, kuoli.

Britanniaan loikannut entinen KGB-agentti Sergei Skripal jäi eloon, kun hänet myrkytettiin hermomyrkky novitshokilla vuonna 2018.

IS listasi takavuosilta 10 muutakin tapausta, joissa Venäjän viranomaisia on epäilty myrkytyksistä.

Aleksandr Litvinenko

Tunnetuin esimerkki Venäjän tekemiksi epäillyistä salamurhista on entisen venäläisvakoojan Aleksandr Litvinenkon tapaus. Presidentti Vladimir Putinia ja maan turvallisuuspalveluita voimakkaasti kritisoinut Litvinenko pakeni Britanniaan vuonna 2000.

Hän kuoli kuusi vuotta myöhemmin altistuttuaan radioaktiiviselle poloniumille. Brittiviranomaisten mukaan salamurhan hyväksyi Putin, minkä Venäjä on kiistänyt.

Aleksander Litvinenko kuolivuoteellaan.

Vladimir Kara-Murza

Venäläinen oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Murza on selviytynyt hengissä peräti kahdesta myrkytysyrityksestä. Vuonna 2015 hän sairastui äkillisesti kesken kokouksen. Lääkärien mukaan kyse oli myrkytyksestä.

Vladimir Kara-Murza.

Toinen yritys tapahtui vuonna 2017, ja Kara-Murza on kertonut kärsineensä tuolloin täysin samanlaisista oireista kuin ensimmäiselläkin kerralla: oksentelusta, hikoilusta, verenpaineen äkillisestä noususta sekä tajunnanmenetyksestä.

Gareth Williams

Brittivakooja Gareth Williamsin alaston ruumis löydettiin vuonna 2010. Se oli tungettu munalukolla suljettuun merimiessäkkiin, joka oli asetettu kylpyammeeseen miehen kotona. KGB:n entinen työntekijä Boris Karpitshkov on väittänyt brittimedialle, että Venäjän ulkomaantiedustelupalvelu SVR olisi yrittänyt kiristämällä pakottaa miehen työskentelemään kaksoisagenttina.

Karpitshkovin mukaan Williams olisi uhannut paljastaa venäläisen kaksoisagentin, minkä vuoksi SVR olisi murhannut hänet korvaan pannulla myrkyllä. Kuolinsyyntutkijan mukaan Williams kuoli todennäköisesti murhattuna, ja mahdollisesti myrkytettynä.

Todisteita turvallisuuspalvelun syyllisyydestä ei kuitenkaan koskaan löytynyt.

Georgi Markov

Toisinajattelijana tunnettu bulgarialainen kirjailija Georgi Markov odotti bussia Lontoossa syyskuussa 1978, kun tuntematon mies pisti häntä jalkaan sateenvarjollaan. Tutkinnassa kävi ilmi, että sateenvarjon kärkipiikissä oli ollut risiinillä täytetty pelletti.

Markovin surman on epäilty olleen Bulgarian salaisen palvelun työtä, mutta sen on pitkään spekuloitu saaneen apua KGB:ltä.

Viktor Jushtshenko

Ukrainan presidentiksi pyrkinyt länsimielinen Viktor Jushtshenko sairastui yllättäen äkillisesti ja katosi kesken vaalikampanjansa vuonna 2004. Julkisuuteen palatessaan hänen kasvoihinsa oli ilmestynyt muutoksia, jotka lääkäreiden mukaan johtuivat lähestulkoon kuolemaan johtaneesta dioksiinimyrkytyksestä.

Viktor Justshenko pyrki Ukrainan presidentiksi.

Jushtsenkon myrkyttäjää ei ole koskaan virallisesti saatu selville, mutta teon takana on epäilty olleen Ukrainan ja Venäjän turvallisuuspalveluiden.

Aleksandr Perepilitshni

Liikemies Aleksandr Perepilitshni tuupertui maahan ollessaan juoksulenkillä Lontoossa marraskuussa 2012.

Ennen kuolemaansa mies oli luovuttanut sveitsiläistutkijoille todisteita Venäjän viranomaisten tekemästä investointirahastohuijauksesta.

Perepilitshnin kuolinsyytä ei saatu varmistettua, mutta hänen vatsastaan löydettiin jälkiä harvinaisesta myrkyllisestä kukasta keltajasmiinista.

Anna Politkovskaja

Erityisesti Tshetsheniaa koskevilla jutuillaan Venäjän hallintoa närkästyttänyt Anna Politkovskaja oli vuonna 2004 matkalla Pohjois-Ossetiaan, kun hän sairastui lennolla äkillisesti juotuaan teetä.

Sairaalaan päätynyt Politkovskaja uskoi joutuneensa myrkytetyksi, minkä hänen mukaansa vahvisti myös sairaanhoitaja. Politkovskaja ammuttiin kuoliaaksi kaksi vuotta myöhemmin kotitalonsa rappukäytävässä Moskovassa.

Karinna Moskalenko

Asianajaja Karinna Moskalenko joutui vuonna 2008 lykkäämään sairastumisen vuoksi matkaansa Strasburgista Moskovaan.

Voimakkaasta päänsärystä ja huimauksesta kärsineen Moskalenkon oli ollut tarkoitus osallistua entisen asiakkaansa, toimittaja Anna Politkovskajan murhaa käsitelleeseen oikeudenkäyntiin.

Karinna Moskalenko.

Moskalenko ja hänen miehensä löysivät autonsa penkin alta elohopeaa muistuttavasta nestemäisestä metallista valmistettuja pellettejä.

Khattab

Arabitaustainen tshetsheenikapinallisten johtaja Khattab kuoli vuonna 2002 avattuaan todennäköisesti sariinia tai jotakin muuta samankaltaista myrkkyä sisältäneen kirjeen.

Tsetseenikomentaja Khattab.

Pian Khattabin kuoleman jälkeen Venäjän turvallisuuspalvelu FSB tiedotti hänen kuolleen ”erikoisoperaatiossa”.

Anatoli Sobtshak

Nuoren Vladimir Putinin poliittisena mentorina pidetty Anatoli Sobtshak lähti Venäjältä Ranskaan vuonna 1997 jouduttuaan korruptioepäilyjen kohteeksi.

Kaksi vuotta myöhemmin hän palasi kotimaahansa tukeakseen vuoden 2000 presidentinvaaleissa entistä suojattiaan Putinia, joka oli noussut presidentiksi Boris Jeltsinin jälkeen.

Kampanjamatkalla Kaliningradissa hän kuoli hotellihuoneeseensa, virallisten tietojen mukaan sydänkohtaukseen. Mediassa on myöhemmin esitetty epäilyjä miehen myrkytyksen kohteeksi joutumisesta.

Epäilyt saivat lisää tuulta alleen, kun Sobtshakin kanssa matkustaneet kaksi entistä KGB-agenttia murhattiin myöhemmin ampumalla. Sobtshakin lesken mukaan Putinin muut liittolaiset olivat pitäneet miestä uhkanaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?