Arja Paanasen kommentti: Entten tentten ja arvatkaa mitä – Venäjän myrkkymaakarit pitävät koko maailmaa pilkkanaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Arja Paanasen kommentti: Entten tentten ja arvatkaa mitä – Venäjän myrkky­maakarit pitävät koko maailmaa pilkkanaan

On kuin joku nauttisi Venäjällä siitä, että koko maailma joutuu jälleen kerran arvailemaan, mitä myrkkyä on tällä kertaa kenties käytetty, Arja Paananen kirjoittaa.

Venäjän merkittävimpänä pidetty oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on istunut vankilassa muun muassa luvattomien mielenosoitusten järjestämisestä ja väitetyistä talousrikoksista.

25.8.2020 13:17

Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi, 44, on mitä todennäköisimmin joutunut myrkytysyrityksen kohteeksi Siperian-matkallaan.

Tähän tulokseen ovat tulleet berliiniläisen Charité-sairaalan asiantuntijat. Heidän mukaansa kliiniset löydökset viittaavat siihen, että Navalnyi oli myrkytetty koliiniesteraasin estäjiin kuuluvalla aineella. Sairaalan mukaan tarkka aine ei ole kuitenkaan vielä tiedossa.

Navalnyin äkillisen sairastumisen olosuhteet ja hänen lähipiirinsä kertomat tiedot viittasivat jo alkuvaiheessa siihen, että jotain luonnotonta täytyy olla kaiken takana.

Kuvaavaa on kaiken lisäksi se, että mitä enemmän siperialaisen Omskin sairaala todisteli Navalnyistä otettujen myrkkykokeiden puhtautta ja ”äkillistä verensokerin laskua lennon aikana”, sitä epäuskottavammalta alkoi Venäjän virallinen tarina jälleen kerran vaikuttaa koko maailman silmissä.

Aleksandr Litvinenkon tuskainen kuolema radioaktiivisen poloniumin uhrina tapahtui Britanniassa vuonna 2006. Myrkytystä pidetään Venäjän kostona loikkariagentille.

Tämä sama näytelmä on näytelty viime vuosina useita kertoja ennenkin. Jokin Venäjän valtakoneiston vihaama tai inhoama ihminen sairastuu yllättäen, mutta kukaan ei aluksi ymmärrä, mistä on kyse.

Alkaa kuumeinen selvittely ja pelastusoperaatio, jonka aikana paljastuu hyytäviä yksityiskohtia. Milloin on käytetty harvinaista hermomyrkkyä (Sergei ja Julia Skripal), milloin radioaktiivista poloniumia (Aleksandr Litvinenko), milloin dioksiinia (Viktor Jushtshenko) tai Aasiassa kasvavista kukista uutettua kasvimyrkkyä (Aleksandr Perepilitshni).

Joskus käytettyä ainetta ei saada koskaan selville ja joskus myrkytystä on ymmärretty ryhtyä epäilemään vasta vuosien kuluttua henkilön kuolemasta.

Britanniaan loikannut entinen KGB-agentti Sergei Skripal jäi eloon, kun hänet myrkytettiin hermomyrkky novitshokilla vuonna 2018.

Ukrainan entinen presidentti Viktor Jushtshenko.

Hämmästyttävän useita kertoja on käynyt myös niin, että myrkytyksen kohteeksi joutunut henkilö ei ole lopulta kuollut.

Eloon jäivät sekä Skripalit että Ukrainan presidentiksi pian myrkytyksen jälkeen vuonna 2004 noussut Viktor Jushtshenko. Viime vuosilta muistetaan esimerkiksi kaksi kertaa myrkytetty oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Murza ja Pussy Riotin taustahahmo Pjotr Verzilov, jotka jäivät niin ikään henkiin.

Eloon jäi myös lennolla teen avulla myrkytetty Anna Politkovskaja vuonna 2004. Hän kohtasi loppunsa vasta vuonna 2006 salamurhaajan luodeista.

Oppositioaktivisti Vladimir Kara-Murza on joutunut jo kaksi kertaa epäillyn myrkytysyrityksen kohteeksi.

Väistämättä syntyy vaikutelma siitä, että Venäjällä on tahoja, jotka ikään kuin ilakoivat tehdessään myrkkykokeita viattomilla ihmisillä. He pitävät koko maailmaa sekä maansa valtakoneiston vastustajia pilkkanaan ja pelon vallassa.

Entten tentten teelikamentten, puh pah, kuka pudotetaan seuraavaksi pelistä pois?

Ja yrittäkääpäs arvata, mitä ainetta päätimmekään tällä kertaa käyttää!

Pelin henkeen näyttää kaiken lisäksi kuuluvan, että monet myrkytyksistä tehdään tarkoituksella mahdollisimman julkisesti, jotta saadaan aikaan dramaattinen selviytymistaistelu.

Vaikuttaa myös siltä, että uhrien täpärä henkiin jääminen on sekin suunniteltua – ja sekin lienee myrkyttäjiltä heidän oman tarkan tietotaitonsa ylpeää esittelyä.

Uhri pannaan siten kärsimään pelosta ja myrkyn jättämistä terveysvaikutuksista koko loppuelämänsä. Mahdollista on myös, että siten ajatellaan saatavan aikaan kestävämpi pelotevaikutus myös muissa Venäjän valtakoneiston vastustajissa kuin ”perusmuotoisella” onnistuneella salamurhalla.

On tiedossa, että Neuvostoliiton turvallisuuspalvelulla KGB:llä oli oikea myrkkytehdas, jossa neuvostotiedemiehet kehittelivät mahdollisimman vaikeasti havaittavia ja helposti käytettäviä myrkkyjä toisinajattelijoiden eliminoimiseen.

Näyttää siltä, että nyky-Venäjältä tuo tietotaito ei ole kadonnut mihinkään, vaan tutkimusta myrkkyjen parissa on jatkettu myös presidentti Vladimir Putinin aikana.

Anna Politkovskaja yritettiin myrkyttää lentokoneessa teellä syksyllä 2004.

Peliin kuuluu niin ikään, että virallinen Venäjä ei koskaan myönnä mitään, syylliset ovat aina mukamas jossain muualla ja liikkeelle lasketaan kymmeniä ”vaihtoehtoisia teorioita”.

Myrkytyksen uhreille ei myöskään anneta mitään erityistä sympatiaa eikä heidän tapauksistaan käynnistetä virallisia rikostutkintoja.

Navalnyitä kohtaan Kreml osoitti sentään ripauksen inhimillisyyttä päästämällä hänet hoitoon Saksaan, mutta yhä edelleenkään Venäjän tutkintakomitea ei ole avannut hänen ”sairastumisestaan” rikostutkintaa.

Venäjä puhuu itsestään suvereenina demokratiana. Ellei Putin vihdoinkin sanoudu selkein sanoin irti vastustajiensa myrkkykidutuksista ja käynnistä avointa sekä perusteellista tutkimusta muun muassa Navalnyin myrkytyksestä, Venäjältä on vaikea löytää enää edes hiuksenhienoja jäämiä demokratiasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?