Valkoisen talon korona-asiantuntija kertoi huolestaan: koronarokotetta ei saa kiirehtiä liikaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Valkoisen talon korona-asiantuntija kertoi huolestaan: koronarokotetta ei saa kiirehtiä liikaa

Valkoisen talon korona-asiantuntija Anthony Fauci kertoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa olevansa huolissaan, jos Yhdysvallat yrittää väkisin saada koronarokotteen käyttöön ilman riittävää testausta.

Anthony Fauci.­

25.8.2020 3:37

Tartuntatautien asiantuntija ja varsinkin Yhdysvaltojen johtavana korona-asiantuntijana tutuksi tullut Anthony Fauci varoittaa ottamasta käyttöön koronarokotetta ilman, että sen on testattu olevan turvallinen.

Tieteentekijöiden ja terveydenhuollon asiantuntijoiden piirissä on virinnyt huoli, että presidentti Donald Trump aikoisi painostaa Yhdysvaltojen vastaavia viranomaisia tuottamaan rokotteen käyttöön ennen marraskuuta, jotta se avittaisi häntä presidentinvaaleissa.

Fauci ei kommentoinut presidentin roolia, mutta sanoi siinä olevan riskejä, että rokotteita kiirehdittäisiin liikaa huutavasta tarpeesta huolimatta. Fauci sanoi myös, että yhden rokotteen liian aikainen ottaminen käyttöön voisi haitata muiden koronarokotteiden kehittämistä.

Isoilla rokotevalmistajilla on parhaillaan käynnissä isoja tutkimushankkeita, joihin ne tarvitsevat kymmeniätuhansia vapaaehtoisia, jotta rokotteet saataisiin testattua ja että ne saisivat myyntiluvan.

– Minulle on ehdottomasti tärkeintä, että rokote on sekä turvallinen että tehokas, Fauci sanoi.

Suomi liittyi perjantaina EU:n yhteishankintamekanismiin, jolla Suomi saa EU:n kautta erittäin lupaavaksi kuvailtua Oxfordin-rokotetta, jos se todetaan aikanaan turvalliseksi ja tehokkaaksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ylijohtaja Päivi Sillanaukee paljastaa IS:lle, että Suomen rokotestrategiassa on tarkoituksena hankkia useita erilaisia rokotteita eri ikä- ja riskiryhmille, joille eri rokotteiden arvioidaan tehoavan parhaiten.

– Suomen rokotestrategiassa on tarkoitus hankkia kolmea eri teknologiaa edustavia rokotteita. Yksi niistä on adenovirusrokote, jota AstraZeneca (Oxfordin-rokote) edustaa.

Sillanaukeen mukaan eri ikä- ja riskiryhmille tarvitaan todennäköisesti eri rokotteet, mikä huomioidaan myös, kun mietitään, missä järjestyksessä suomalaisia aletaan rokottaa.

Sillanaukee sanoo, että esimerkiksi AstraZeneca-rokotteen viimeisimmän vaiheen tutkimustulokset saadaan aikaisintaan lokakuun puolessa välissä, jolloin sen tehokkuus vasta nähdään. Jos tulokset ovat hyvät, yhtiö voi hakea myyntilupaa. Rokote vaikuttaa Sillanaukeen mukaan nyt hyvin lupaavalta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?