Sairaala vahvisti Navalnyin tulleen luultavasti myrkytetyksi – uudet tiedot herättivät spekulaatiot hermomyrkystä

Oppositiopoliitikon tapausta verrataan jo aiempiin myrkytystapauksiin kuten Aleksandr Litvinenkon myrkytykseen vuonna 2006.

24.8.2020 21:29

Sen jälkeen, kun berliiniläissairaala kertoi venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin luultavasti tulleen myrkytetyksi, Navalnyin tapausta on verrattu aiempiin venäläisiin myrkytystapauksiin.

Charité-sairaala kertoi maanantaina, että ”kliiniset löydökset” viittasivat siihen, että Navalnyi oli myrkytetty koliiniesteraasin estäjiin kuuluvalla aineella. Sairaalan mukaan tarkka aine ei vielä ole tiedossa.

Sairaala kertoi myös, että Navalnyia hoidetaan atropiinilla.

Koliiniesteraasin estäjiä ovat esimerkiksi tietyt kemialliset aseet ja torjunta-aineet.

– Maailman tunnetuin koliiniesteraasin estäjä on nimeltään ”Novitshok,” twiittasi Navalnyin liittolainen Leonid Volkov.

Berliiniläissairaala kertoi, että Aleksei Navalnyia hoidetaan atropiinilla.

Novitshok nousi maailmankartalle vuonna 2018, kun entisen venäläisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julia Skripalin kerrottiin sairastuneen vakavasti koskettuaan hermomyrkyllä käsiteltyyn ovenkahvaan. Myöhemmin eräs sivullinen, joka oli koskenut hermomyrkkyä sisältäneeseen pulloon, kuoli.

Novitshok-myrkkyä alettiin valmistaa jo Neuvostoliiton aikana. Novitshokin, kuten muiden hermomyrkkyjen vasta-aineena voidaan käyttää atropiinia.

The Guardianin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan se, että Navalnyista löytyi kemiallista koliiniesteraasia, viittaa hermomyrkyn aiheuttamaan myrkytykseen.

Kemiallisen ja biologisen terrorisminvastaisen toiminnan asiantuntija Hamish de Bretton-Gordonin mukaan hermomyrkky voitaisiin antaa uhrille nesteessä tai ihon kautta imeyttämällä.

De Bretton-Gordon nosti Skripalien tapauksen lisäksi Britanniaan loikanneen entisen turvallisuuspalvelu FSB:n everstiluutnantin Aleksandr Litvinenkon myrkytyksen vuonna 2006. Litvinenko kuoli juotuaan teetä, jonne oli laitettu poloniumin radioaktiivista isotooppia 210.

– On vain hieman epäilyttävää, että joku, joka niin kiivaasti vastustaa Venäjän valtiota, sairastuisi tällä tavoin, de Bretton-Gordon sanoo.

– Navalnyi joutui kemiallisen hyökkäyksen kohteeksi, samaan tapaan kuin Aleksandr Litvinenko, Sergei Skripal ja useat muut.

Fysiikan emeritusprofessori Norman Dombey, joka todisti Litvinenkon kuoleman tutkinnassa, sanoi hermomyrkyn aiheuttamaa myrkytystä yleensä hoidettavan atropiinilla ja oksiimilla.

– Atropiini on antikonvulsantti, joka vakauttaa hermomyrkyn vaikutuksen lihaksiin. Oksiimi on vastalääke hermomyrkylle: se hajottaa välittäjäaineen asetyylikoliinin, jonka kertymisen tappavalle tasolle hermomyrkyt aiheuttavat.

Navalnyi sairastui torstaina lennolla Tomskista Moskovaan. Kone laskeutui Omskissa ja Navalnyi kuljetettiin sairaalaan. Lauantaina hänet siirrettiin Berliiniin.

Navalnyia Venäjällä hoitaneiden lääkärien mukaan oppositiojohtajasta otetuista näytteissä ei kuitenkaan ollut viitteitä koliiniesteraasin estäjistä, Omskin terveysnministeriö tiedotti maanantaina. Venäjä oli jo aiemmin sanonut, ettei viitteitä myrkytyksestä ollut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?