Outoja ”hirttäytymisiä” Valko-Venäjällä – uhmasivat avoimesti Lukashenkoa, ei tutkita rikoksina

Valko-Venäjällä on löytynyt hirttäytyneenä kaksi nuorta miestä, joista toinen kieltäytyi allekirjoittamasta Aleksandr Lukashenkolle lisättyjä vilppiääniä vaalilautakunnan jäsenenä ja toinen uhmasi sisäministeriön erikoisjoukkoja esittelemällä heille opposition valkopunaista protestilippua.

Valko-Venäjän johtaja Aleksandr Lukashenko tapasi perjantaina maan turvallisuuskoneiston jäseniä. Viranomaisten mukaan Konstantin Shishmakovin ja Nikita Krivtsovin kuolemiin ei liity rikosta.

24.8.2020 13:17

Valko-Venäjällä on löytynyt hirttäytyneenä kaksi nuorta miestä, jotka ennen kuolemaansa asettuivat avoimesti uhmaamaan presidentti Aleksandr Lukashenkon väitettyä vaalivoittoa elokuun 9. päivän vaaleissa.

Toinen väitetyistä itsemurhan tekijöistä toimi jäsenenä vaalilautakunnassa ja kieltäytyi allekirjoittamasta pöytäkirjaa, johon Lukashenkolle oli lisätty satoja vilppiääniä.

Toinen nuori mies kuvattiin puolestaan Lukashenkon vastaisessa rauhanomaisessa mielenosoituksessa, kun hän esitteli Omonin erikoisjoukoille opposition symboliksi noussutta Valko-Venäjän punavalkoista lippua.

Kumpaakaan kuolemaa ei kuitenkaan tutkita epäiltyinä rikoksina, vaan miesten kerrotaan tehneen itsemurhan.

Toinen väitetyistä itsemurhan tekijöistä on Vaukavyskin (Volkovysk) sotahistoriallisen museon johtaja, joka toimi äskettäisissä presidentinvaaleissa oman kaupunginosansa vaalilautakunnan jäsenenä.

Konstantin Shishmakovin, 29, ruumis löydettiin metsästä ja hänen kerrottiin hirttäytyneen.

Sukulaiset kertoivat Meduza-uutissivuston mukaan, että presidentinvaalipäivänä Shishmakov kieltäytyi allekirjoittamasta väärennettyä vaalilautakunnan pöytäkirjaa. Kirjanpitoon oli hänen kertomansa mukaan lisätty Lukashenkolle 500 ylimääräistä ääntä.

Vaalien jälkeen Shishmakovilla oli viikon loma. Hän meni takaisin työpaikalleen 15. elokuuta, mutta yllättäen hän soitti sieltä vaimolleen kertoen aikovansa irtisanoutua. Sitten hän katosi.

Shishmakovista julkaistiin katoamisilmoituksia ja museotyöntekijät järjestivät tempauksen, jossa he kantoivat isoa lakanaa tekstillä: ”Missä on Konstantin Shishmakov?”

Erään version mukaan Shishmakovilla oli ollut jo pidempään vaikeuksia työpaikalla ja häntä uhkasivat potkut. Nuoren miehen isän Andrei Shishmakovin mukaan Konstantinin ongelmat kärjistyivät kuitenkin vasta Valko-Venäjän presidentinvaalipäivänä.

Shishmakov oli jäsenenä vaalilautakunnassa, jonka virallista tulospöytäkirjaa hän ei suostunut allekirjoittamaan erään toisen jäsenen kanssa.

– Pojan kertoman mukaan joku allekirjoitti heidän puolestaan, Shishmakovin isä kertoi uutissivuto Tut.by:lle.

– Hän kertoi, että hän kieltäytyi heittämästä uurnaan viittäsataa äänestyslippua Lukashenkon tueksi. Tämä on siis hänen omaa kertomaansa, isä tilitti Komsomolskaja Pravdalle.

Vaimon mukaan Shishmakov ilmoitti viimeiseksi jääneessä puhelussaan, että hän aikoo irtisanoutua työpaikaltaan, mutta syytä hän ei halunnut ilmoittaa puhelimessa.

Shishmakovin sukulaisten mukaan on erikoista, että väitetty itsemurha tapahtui juuri presidentinvaaleihin liittyneen kiistan jälkeen. Vaimon mukaan mies oli selvästikin pettynyt vaaleihin, mutta perheen sisällä asiasta ei keskusteltu sen tarkemmin.

– Me emme keskustelleet siitä. Minä en halunnut. Häneen teki kipeää se, että maailmassa on epäoikeudenmukaisuutta, Marija Shishmakova kertoi Kp.by-sivustolle.

Onliner.by-sivusto kertoi, että Shishmakov oli löytynyt hirttäytyneenä Mastyn (Mosty) kaupungin läheltä metsästä. Asian oli vahvistanut sivustolle Shishmakovin vaimon sisko.

Toinen hirttäytyneenä löytynyt nuori mies on Nikita Krivtsov, 28, joka katosi 12. elokuuta Lukashenkon vastaisten mielenosoitusten aikana. Hänet löydettiin kymmenen päivää myöhemmin kuolleena Minskin läheltä sijaitsevasta metsästä.

Alustavien tutkimusten mukaan myöskään Krivtsovin kuolemaan ei liity rikosta.

Valko-Venäjän tutkintaviranomaisten mukaan hänen ruumiistaan ei ole löytynyt ulkoisen väkivallan merkkejä. Viranomaisten mukaan Krivtsov oli vain hieman ennen kuolemaansa tehnyt vaimonsa kanssa päätöksen avioerosta.

Nikitan Jelena-vaimo kertoi Onliner.by-sivustolle, ettei hän tiedä, osallistuiko hänen miehensä Lukashenkon vastaisiin mielenosoituksiin.

Twitterissä on kuitenkin julkaistu myöhemmin videopätkä, jonka kerrotaan esittävän Nikita Krivtsovia Lukashenkon vastaisessa rauhanomaisessa mielenosoituksessa Valko-Venäjän punavalkoinen lippu kädessään.

Videolla nuori mies esittelee opposition symboliksi noussutta lippua rivistölle Omonin erikoisjoukkoja.

Krivtsovin äiti on tunnistanut videolta poikansa ja pitää selvänä, että poika osallistui protesteihin kertoo Euroradio.fm.

Julkisuuteen on kerrottu ristiriitaisia tietoja myös Krivtsovin ruumiin löytämisestä. Joidenkin väitteiden mukaan häntä olisi hakattu ja metsässä olisi ollut merkkejä tappelusta.

Perhe ei ole vielä päässyt tunnistamaan virallisesti Krivtsovin ruumista. Eho Moskvy - radioaseman mukaan tunnistamisen on määrä tapahtua maanantaina. Krivtsovilla oli kehossaan runsaasti tatuointeja ja hänet tunnettiin jalkapallofanina.

Tilanne Valko-Venäjällä jatkuu edelleen jännittyneenä.

Sunnuntaina oppositio järjesti jälleen jättimäisen mielenosoituksen, joka täytti Minskin kadut. Esimerkiksi Meduza-uutissivusto arvioi, että Lukashenkon vastaiseen protestiin osallistui jopa 150  000 ihmistä. Valko-Venäjän sisäministeriön tiedottajan mukaan opposition protestiin osallistui Minskissä kuitenkin vain maksimissaan 20 000 ihmistä.

Valko-Venäjän puolustusministeriö syytti puolestaan maanantaina Liettuaa provokaatiosta ja yrityksestä loukata Valko-Venäjän ilmatilaa, kertoo Rossiiskaja gazeta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?