Niinistö kertoo Ylelle: Sopi Merkelin kanssa, että puhuu Navalnyin siirrosta Putinille

Presidenttien keskustelussa puhuttiin venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin siirrosta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö saapui Ykkösaamun haastatteluun Ylen Mediataloon lauantaina 22. elokuuta 2020.

22.8.2020 10:31

Presidentti Sauli Niinistö kertoo tiedustelleensa perjantaina Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta, voisiko oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin siirtää Saksaan. Niinistö kertoi asiasta Ylen TV1:n Ykkösaamun haastattelussa.

– Minulle tuli selväksi presidentti Putinilta, että hän ei nähnyt minkäänlaista poliittista tai muuta kuin terveydellistä estettä siirtoon, Niinistö kertoi.

Niinistö keskusteli eilen myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa Navalnyin tapauksesta.

Navalnyia kuljettava ambulanssilento saapui aamulla Berliiniin Lounais-Siperian Omskista. Navalnyi on tarkoitus viedä Berliinin Charite-sairaalaan hoidettavaksi.

Lääkärin lupa Navalnyin siirtoon heltisi eilen sen jälkeen, kun koneen mukana saapuneet saksalaiset lääkärit olivat tutkineen Navalnyin. Aikaisemmin venäläissairaala kielsi potilaan siirtämisen. Tuolloin sairaalan johtava lääkäri perusteli siirtokieltoa sillä, että Navalnyilla olisi aineenvaihduntahäiriö, joka voisi entisestään pahentua lentomatkalla.

Niinistö keskusteli eilen myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa Navalnyin tapauksesta.

– Merkelin kanssa puhuimme, että otan sen (Aleksei Navalnyin siirron Saksaan) esille. Putinin kanssa ei ollut siitä asiasta tainnut kukaan käydä keskusteluja kummemmin, Niinistö sanoi.

44-vuotiaan Navalnyin kerrottiin vaipuneen koomaan sen jälkeen, kun hän sairastui äkillisesti lennolla Tomskista Moskovaan torstaina. Lento teki sairastumisen takia hätälaskun Omskiin.

Navalnyin tukijat epäilevät tämän joutuneen myrkytetyksi. Omskilaisen sairaalan mukaan Navalnyin veri- ja virtsakokeissa ei havaittu jälkiä myrkystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?