Venäläislääkärit: ”Navalnyitä ei myrkytetty – diagnoosia emme voi kertoa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläislääkärit: ”Navalnyitä ei myrkytetty – diagnoosia emme voi kertoa”

Venäjän oppositiojohtajaa Aleksei Navalnyitä hoitavat lääkärit kertovat ilmoittaneensa diagnoosin Navalnyin vaimolle ja veljelle suullisesti. Navalnyin avustaja ilmoitti kuitenkin iltapäivällä, että väite diagnoosin kertomisesta ei pidä paikkaansa.

21.8.2020 11:38 | Päivitetty 21.8.2020 22:03

Venäjän oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin kehosta ei ole löytynyt myrkkyä tai myrkkyjäämiä, ilmoitti perjantaina omskilaisen sairaalan numero 1 johtavan lääkärin sijainen Anatoli Kalinitshenko.

Kalinitshenkon mukaan Navalnyista otettuja näytteitä on analysoitu sekä Moskovassa että Omskissa.

– Tähän hetkeen mennessä niissä tutkimuksissa, joita on suoritettu, ei ole löytynyt myrkkyjä verestä eikä virtsasta, eikä myöskään jälkiä niiden olemassaolosta, Kalinitshenko sanoi videoidussa tiedotustilaisuudessa.

Kalinitshenkon mukaan ei voi myöskään puhua siitä, että Navalnyi olisi myrkytetty.

– Me emme ole tulleet siihen tulokseen, että potilas olisi kokenut myrkytyksen, hän muotoili.

Kalinitshenkon mukaan lääkäreillä on nyt ”käytännössä koko diagnoosi”, mutta he eivät voi kertoa sitä julkisuuteen Venäjän lainsäädännön vuoksi. Hänen mukaansa taustalla on potilaan yksityisyyden suoja.

– Olemme kertoneet diagnoosin suullisesti Navalnyin vaimolle ja veljelle. He ovat saaneet meiltä kaikki tiedot, lääkäri ilmoitti.

Navalnyin avustaja Kira Jarmysh twiittasi noin kello 13 Suomen aikaa, että lääkäreiden ilmoitus diagnoosin kertomisesta Navalnyin läheisille ei pidä paikkaansa.

– Julija ja Oleg Navalnyille ei ole ilmoitettu Aleksein diagnoosia, toisin kuin lääkärit väittivät. Heille kerrottiin luettelo oireista, joita voidaan tulkita eri tavoin. Syytä Aleksein tilaan lääkärit eivät yhä edelleenkään ole pystyneet selvittämään, Jarmysh twiittasi.

Aleksei Navalnyin oma lääkäri Anastasija Vasiljeva ja Navalnyin veli Oleg odottavat tietoja sairaalan ulkopuolella Omskissa.­

Aleksei Navalnyin Julija-vaimo puhui medialle sairaalan ulkopuolella.­

Uutistoimisto Ria Novosti kertoo, että toimittajat pyysivät Omskin sairaalan johtavalta lääkäriltä kommenttia myös Navalnyin avustajan Ivan Zhdanovin aiemmin kertomaan väitteeseen, jonka mukaan viranomaiset olisivat löytäneet jotain hengenvaarallista ainetta Navalnyille tehdyistä kokeista.

– Tiedättehän te, että minä perustan työni virallisiin dokumentteihin. Ja niissä virallisissa dokumenteissa, joita minulle on tullut meidän laboratoriostamme, kaikki analyysit kemiallisista tai myrkyllisistä aineista ovat negatiivisia, johtava lääkäri Aleksandr Murahovski sanoi.

Zhdanovin mukaan Navalnyin siirtoa Saksaan valmistellut poliisiviranomainen olisi sanonut perjantaiaamuna, että väitetysti löydetty aine olisi ”hengenvaarallista sekä Navalnyille itselleen että ulkopuolisille”.

Navalnyin avustaja Jarmysh twiittasi lääkäreiden myös ihmettelevänsä, mitä sairaalassa oikein tapahtuu.

– Eli siis tunti sitten meille sanottiin, että kyseessä on kuolemanvaarallinen myrkky, joka on vaarallinen ulkopuolisille, ja nyt sanotaan, että myrkyllisiä aineita ei ole löytynyt. Mitä heillä siellä ylipäätään tapahtuu, Jarmysh kyseli aamupäivällä.

Jarmysh julkaisi Twitterissä myös valokuvan Omskin sairaalan johtavan lääkärin kabinetista, jossa hänen mukaansa ei ole paikalla johtavaa lääkäriä itseään, vaan kolme tummiin pukuihin pukeutunutta miestä.

– Tässä on valokuva Omskin sairaalan johtavan lääkärin kabinetista. Siellä on kolme miestä puvuissaan ja maskeissaan, ovat joko FSB:stä tai tutkintakomiteasta. He eivät esittäydy. He puhuvat mielellään teoreettisista asioista, mutta eivät vastaa kysymyksiin Alekseista. Lääkäriä ei kabinetissa ole.

Aleksei Navalnyi on Venäjän vaikutusvaltaisimpana pidetty oppositiojohtaja, joka on paljastanut muun muassa maan valtaeliitin salattuja rikkauksia ja korruptiota.­

Navalnyi alkoi voida pahoin torstaiaamuna lennolla Tomskista Moskovaan. Kone laskeutui Omskiin ja hänet vietiin tajuttomana suoraan koneesta ambulanssiin. Avustajat epäilivät tuoreeltaan, että Navalnyille annettiin myrkkyä teessä, jonka hän joi Tomskin kentällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?