Sokkitieto Venäjältä: Navalnyistä löydetty hengenvaarallista ainetta – lääkäri kiistää tiedon myrkystä

Venäjän poliisiviranomaiset ja Navalnyitä hoitava sairaala kiistävät nyt väitteet myrkkylöydöksestä. Aiemmin aamulla ”ulkopuolisillekin hengenvaarallisen” myrkyn löytymisestä kertoi Navalnyin avustaja.

21.8.2020 8:49 | Päivitetty 21.8.2020 21:55

Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin avustaja Ivan Zhdanov kertoi perjantaiaamuna medialle, että Navalnyin kehosta on löydetty hengenvaarallista myrkyllistä ainetta.

– Se aine on kuolemanvaarallista, ei pelkästään Aleksein hengelle vaan myös ulkopuolisille. Ja kaikkien hänen lähellään olevien on käytettävä suojavarusteita, Zhdanov kertoi kuulleensa Navalnyin siirtoa valmistelleilta poliiseilta.

Zhdanov johtaa Navalnyin perustamaa korruptionvastaista säätiötä. Oheisella videolla hän kertoo medialle juuri saamistaan tiedoista Navalnyistä löydetystä aineesta:

Zhdanovin mukaan poliisi oli näyttänyt omskilaisen sairaalan lääkärille puhelimestaan, mistä ainetta Navalnyistä oli löydetty. Zhdanov kertoi olleensa tilanteessa paikalla itse, mutta hänelle poliisi ei ollut suostunut kertomaan aineen nimeä.

Navalnyin tiedottajan Kira Jarmyshin mukaan lääkärit ja poliisit ovat kieltäytyneet kertomasta Navalnyistä löydetyn aineen nimeä, koska ”se on tutkinnallisista syistä salaisuus”.

Venäjän poliisiviranomaiset ja Navalnyitä hoitavat lääkärit ovat kuitenkin nyt kiistäneet väitteet, joiden mukaan Navalnyistä olisi löydetty vaarallista myrkkyä.

Tassin mukaan myöskään rikostutkintaa ei ole käynnistetty, koska ei ole näyttöä siitä, että Navalnyille olisi aiheutettu myrkytysoireet tahallisesti. Tassille puhuneen poliisiviranomaisen mukaan alustava versio on, että oireet olisivat sen sijaan aiheutuneet jostakin keskushermostoon vaikuttavasta aineesta tai lääkkeestä.

Navalnyitä hoitavan sairaalan lääkärit ovat niin ikään ilmoittaneet, ettei Navalnyistä ole löytynyt myrkkyä, kertoo uutistoimisto Reuters. Lääkäreiden mukaan heillä on nyt diagnoosi, mutta he eivät voi julkistaa sitä.

Aiemmin Navalnyin avustaja Kira Jarmysh twiittasi, että Navalnyin lähipiiri vetoaa nyt Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, että Venäjän viranomaisten ei saa antaa estää Navalnyin siirtoa sairaalahoitoon.

Saksasta on jo laskeutunut Omskiin lentokone, jonka oli määrä siirtää Navalnyi saksalaiseen sairaalaan hoidettavaksi, mutta perjantaiaamuna lääkärit kieltäytyivät antamasta lupaa siirrolle. Navalnyin avustajat arvelivat jo tuolloin, että kyse saattaisi olla Navalnyin kehossa olevan aineen peittelystä.

Navalnyi alkoi voida huonosti torstaiaamuna, kun hän oli lentämässä Tomskista kohti Moskovaa. Lentokone teki välilaskun Omskiin, jotta jo lentokoneessa tajuttomaksi mennyt Navalnyi saatiin siirrettyä hoitoon. Avustajat epäilevät, että myrkkyä oli Navalnyin juomassa teessä, jonka hän nautti Tomskin kentän kahvilassa ennen lentokoneeseen astumistaan.

MBH-median mukaan omskilaisen sairaalan lääkärit ovat ilmoittivat aiemmin perjantaina, Navalnyille tehdään lisää kokeita ja diagnoosin tekeminen vie vielä arviolta kaksi vuorokautta. Jarmyshin mukaan kaikki viittaa siihen, että Venäjän viranomaiset yrittävät salata löydetyn aineen.

– Kaksi vuorokautta on mitä ilmeisimmin se aika, mikä tarvitaan, jotta elimistössä oleva aine katoaisi jälkiä jättämättä, Jarmysh twiittasi.

Zhdanov kertoi Eho Moskvy -radioasemalle, että Omskissa olevat lääkärit neuvottelevat paikalla olevien Navalnyin Julija-vaimon ja Oleg-veljen kanssa. Sukulaiset haluaisivat, että Navalnyi siirretään ulkomaille hoitoon, mutta lääkäreiden mukaan hän ”ei ole siirtokunnossa”.

– On ilmiselvää, että lääkärit noudattavat korkeiden viranomaisten käskyjä. Tutkintakomitean tieto on, että jostain on löydetty jotain hyvin vaarallista ainetta. Mutta meille ei kerrota, mitä se on, Zhdanov sanoi.

Julija Navalnaja puolestaan ilmaisi Omskissa paikalla oleville venäläistoimittajille, ettei hän luota venäläisiin lääkäreihin ja viranomaisiin. Hänen mukaansa Navalnyin siirtoa valmisteltiin kiireellä vielä varhain perjantaiaamuna, kun yhtäkkiä tulikin lentokielto.

– Uskomme, että se tehtiin siksi, että Aleksein elimistössä oleva kemiallinen aine ehtisi kadota. Me emme tietenkään voi luottaa tähän sairaalaan ja vaadimme, että hänet luovutetaan meille, Navalnaja sanoi.

Navalnyin lähipiiri kehotti myös kaikkia venäläistoimittajia vaatimaan vastauksia presidentti Vladimir Putinin lehdistösihteeriltä Dmitri Peskovilta. Torstaina Peskov antoi ymmärtää, että Kreml on valmis auttamaan Navalnyin siirrossa ulkomaille hoitoon, mutta nyt avustajat epäilevät, että siirtokielto on tullut nimenomaan suoraan Kremlistä.

Omskin sairaalan numero 1 johtava lääkäri Aleksandr Murahovski kiisti puolestaan medialle epäilyt, joiden mukaan Navalnyi saisi Venäjällä huonompaa hoitoa kuin ulkomailla. Omskiin on saapunut spesialisteja myös Moskovasta.

Murahovskin mukaan venäläiset lääkärit eivät ole millään tavoin heikompia taidoiltaan kuin saksalaiset lääkärit. Saksasta saapuneita lääkäreitä ei myöskään voida Murahovskin mukaan päästää Navalnyin luo Omskissa ennen kuin ”joitakin juridisia kysymyksiä” on ratkaistu sitä ennen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?