Jill Bideniä kutsutaan presidentiksi pyrkivän miehensä valttikortiksi – parin rakkaustarina kestänyt jo yli 40 vuotta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jill Bideniä kutsutaan presidentiksi pyrkivän miehensä valttikortiksi – parin rakkaustarina kestänyt jo yli 40 vuotta

Jill Bidenilla on merkittävä rooli miehensä vaalikampanjassa. Poliitikon puolison rooli ei kuitenkaan ole tullut helposti.

21.8. 6:04

Sinä päivänä, kun demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden soitti Kamala Harrisille ja ilmoitti valinneensa tämän varapresidenttiehdokkaakseen, Bidenin Jill-vaimo soitti valintakomitean jäsenille ilmoittaakseen päätöksestä, USA Today on kertonut.

Tiistaina Jill Biden nousi puolestaan demokraattien puoluekokouksen toisen päivän tähdeksi koskettavalla puheellaan.

Kyseiset tilanteet ovat vain pari esimerkkiä, jotka kertovat Jill Bidenin keskeisestä roolista miehensä presidenttikampanjassa.

Jill Biden on ottanut näkyvän roolin miehensä vaalikampanjassa. Hän on saanut kehuja yli puoluerajojen.­

Jill Biden, omaa sukua Jacobs, tapasi nykyisen puolisonsa vuonna 1975 opiskellessaan vielä yliopistossa. Hän on kertonut eronneensa ensimmäisestä aviomiehestään edellisenä vuonna, joskin ex-mies on syyttänyt entistä vaimoaan pettämisestä.

Joe Biden oli ensitapaamisen aikaan 32-vuotias senaattori, joka oli menettänyt vaimonsa ja tyttärensä onnettomuudessa kolme vuotta aiemmin. Bidenin kaksi poikaa olivat myös olleet turmassa, mutta selvinneet.

– Veljeni sanoi, että on tämä nainen, josta pitäisin. Soitin hänelle ja hän sanoi, että hänellä oli sinä iltana treffit, Joe Biden muisteli puoluekokouksessa esitetyllä videolla.

Jill Biden suostui kuitenkin perumaan treffinsä ja menemään ulos nuoren senaattorin kanssa. Treffien jälkeen nuori nainen soitti äidilleen ja kertoi löytäneensä herrasmiehen. Joe Biden on kertonut rakastuneensa myös ensisilmäyksellä.

Pariskunta avioitui kesäkuussa 1977 pienessä seremoniassa, jossa olivat läsnä parin läheisimmät perheenjäsenet ja ystävät. Joe Biden oli kosinut puolisoaan viisi kertaa ennen kuin tämä lopulta suostui.

– Siihen mennessä olin tietysti rakastunut poikiin ja minusta tuntui siltä, että tämän avioliiton oli toimittava. Koska he olivat jo menettäneet äitinsä enkä kestänyt sitä, että he menettäisivät toisen äitinsä. Joten minun piti olla 100-prosenttisen varma, Jill Biden muisteli Voguen haastattelussa vuonna 2016.

Perheonni täydentyi tyttärellä vuonna 1981.

Bidenit. Vasemmalta alkaen Joe Bidenin pojat hänen ensimmäisestä liitostaan Hunter Biden, Beau Biden (1969-2015), Beau Bidenin sylissä Joe ja Jill Bidenin tytär Ashley, Jill Biden ja Joe Biden.­

Jill Biden on luonut menestyksekkään uran opettajana ja hänellä on kasvatustieteen tohtorin tutkinto. Hän jatkoi päivätöitään myös silloin, kun hänen puolisonsa oli varapresidenttinä vuosina 2009–2017.

Nyt Biden on kuitenkin ottanut vapaata töistään ensimmäistä kertaa sitten tyttärensä syntymän jälkeen, jotta voi auttaa miestään voittamaan vaalit.

– Hän on aina tukenut minun uraani. Ja nyt on minun kannalta kriittinen aika tukea häntä, koska tiedätkö, myös minä haluan muutosta, Biden kertoi CNN:lle tammikuussa.

– Minä haluan uuden presidentin.

Biden on aiemmin kertonut, kuinka poliitikon puolison rooli ei ole tullut hänelle helpolla. Biden on sanonut olevansa introvertti, joka mielellään välttelee parrasvaloja.

Jill Biden on usein edustanut miehensä rinnalla. Poliitikon vaimona oleminen ei kuitenkaan aina ole ollut helppoa.­

Kun hänen miehensä pohti osallistumista vuoden 2004 presidentinvaaleihin yhdessä tukijoidensa kanssa Bideneiden kotona, rouva Biden käveli huoneeseen pelkissä bikineissä. Vatsaansa hän oli kirjoittanut yksinkertaisesti ”ei”.

– Se sai hänen huomionsa. En kerro, keitä muita huoneessa oli, mutta myös he saivat viestin, Biden muisteli Voguen haastattelussa maaliskuussa.

Jill ja Joe Biden vuonna 2003. Jill Bidenin mukaan hän ei tuolloin ollut innoissaan siitä, että hänen miehensä harkitsi presidenttiehdokkaaksi pyrkimistä.­

Joe Biden pohti myös vuoden 2016 vaaleihin osallistumista. Hän kuitenkin suri edellisenä vuonna aivokasvaimeen kuollutta poikaansa eikä lopulta lähtenyt mukaan kilpaan.

– Kun poikamme Beau kuoli syöpään, mietin, hymyilisinkö tai tuntisinko iloa enää koskaan. Oli kesä, mutta siinä ei ollut minulle lämpöä, Jill Biden muisteli tiistaina.

Joe Biden oli kuitenkin luvannut pojalleen pyrkiä vielä kerran presidentiksi ja nyt hän on lähempänä titteliä kuin koskaan aiemmin.

Toisin kuin nykyisen presidentin Donald Trumpin Melania-puoliso, Jill Bidenin ennustetaan olevan näkyvä ensimmäinen nainen, jos hänen miehensä tulisi valituksi.

– Uskon, että hän olisi yhdistelmä Michelle Obamaa, Eleanor Rooseveltiä ja Hillary Clintonia, Yhdysvaltojen opettajaliiton puheenjohtaja Randi Weingarten arvioi The Washington Postille.

Kaikki kolme suhtautuivat Jill Bidenin tavoin intohimoisesti opetukseen ja koulutukseen, joskin Roosevelt ja Clinton olivat enemmän esillä kuin Obama.

Jill Bideniä kuvaillaan usein hänen puolisonsa valttikortiksi ja puolustajaksi, Telegraph kertoo. Onpa nainen joutunut jopa kirjaimellisesti puolustamaan miestään: maaliskuussa rouva Biden esti mielenosoittajaa pääsemästä lavalle miehensä vaalitilaisuudessa.

Vaikka Biden on nyt omaksunut poliitikon puolison roolin, ei hän kuitenkaan aio luopua omasta urastaan. Biden on sanonut jatkavansa opettamista, vaikka hänen miehensä valittaisiin Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi.

– Opettaminen ei ole jotain, mitä teen. Se on, kuka olen, Biden twiittasi ennen tiistain puhettaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?