Arja Paanasen kommentti: Koko Venäjälle tuli paha olo – ja korvissa soi Navalnyin vaikerrus - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Arja Paanasen kommentti: Koko Venäjälle tuli paha olo – ja korvissa soi Navalnyin vaikerrus

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin oletettu myrkytys tai mahdollinen outo sairauskohtaus tapahtui sellaisella hetkellä, että sattumaan on vaikea uskoa.

Aleksei Navalnyi on Venäjän Korruptionvastaisen säätiön perustaja, joka on erikoistunut vallanpitäjien väärinkäytösten tutkintaan.­

20.8. 16:48

Kylmät väreet menevät selkäpiitä pitkin takuuvarmasti jokaisella, joka kuuntelee Omskin kentälle laskeutuneen lentokoneen sisällä kuvatun videon.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyitä ei videolla näy, mutta hänen luokseen kiiruhtavat ensihoitajat näkyvät koneen käytävällä ja taustalta kuuluu Navalnyin ääni.

Tuskainen, epätoivoinen, heikko vaikerrus.

Siinä taistelee elämästään paitsi Venäjän tunnetuin oppositiojohtaja ja maan johtoeliitin salaisten rikkauksien paljastaja, niin myös koko Venäjän kansalaisyhteiskunta ja ihmisten usko muutokseen.

Juurikaan tehokkaampaa pelote-efektiä voisi tuskin kuvitella.

Navalnyin vaikerrus jää soimaan korviin eikä sitä voi pyyhkiä pois mielestään. Ja kun hänen tuskainen äänensä kaikuu korvissa, jokainen venäläinen kansalaisaktivisti ja opposition edustaja joutuu varmasti miettimään: entä jos tuo vaikertaja olisin minä?

Tällä hetkellä Navalnyin diagnoosi ei ole vielä varmistunut, mutta hänen tiedottajansa Kira Jarmysh pitää selvänä, että kyseessä on tahallinen myrkytysyritys.

Vielä torstaiaamuna Navalnyi oli täysin terveenä Tomskin lentokentällä, kun hänet kuvattiin nauttimassa teetä punaisesta mukista kentän kahvilassa.

Tuosta hetkestä kului kuitenkin vain joitakin kymmeniä minuutteja, kun lentokone oli jo noussut ilmaan ja Navalnyi alkoi voida pahoin lentokoneessa.

Ei kai taas! Mitä ihmettä Venäjällä jälleen tapahtuu?

Kaiken lisäksi Navalnyin dramaattinen joutuminen sairaalaan tapahtui hetkellä, jolloin koko maailma jännittää uutisia Valko-Venäjän kansannoususta ja pohtii presidentti Vladimir Putinin mahdollista reaktiota Aleksandr Lukashenkon valtakoneiston tukemiseksi.

Samaan aikaan Venäjällä itselläänkin on käynnissä hieman pienimuotoisempi, mutta silti yllättävän rohkea kansalaisten katuprotesti, kun ihmiset Habarovskissa vaativat poliittisin perustein vangitun kuvernöörin Sergei Furgalin vapauttamista.

Väistämättä mieleen tulee, että Navalnyin dramaattisilla myrkytysoireilla on jokin yhteys Venäjän ja Valko-Venäjän tuoreisiin tapahtumiin. Sattumiakin toki sattuu, mutta tämä tuskin voi olla sattumaa.

Aivan kuin joku haluaisi vähintäänkin kääntää kansan huomion jonnekin toisaalle.

Tai mahdollisesti jopa levittää ihmisiin niin syvän pelon, että molempien maiden protestoijat ymmärtäisivät tämän olevan vasta alkua, elleivät protestit Putinia ja Lukashenkoa vastaan lopu.

Kremliä lähellä olevilta nettisivustoilta ja trollitileiltä ei kestänyt myöskään kauan, kun he kehittivät jo oman vaihtoehtoisen teoriansa Navalnyin sairaalaan joutumisesta.

Kira Jarmysh kuvailee, kuinka Kremliä tukevat Telegram-kanavat ryhtyivät nopeasti levittämään teoriaa, jonka mukaan Navalnyi olisi juopotellut edellisenä iltana Tomskissa. Torstaiaamuna Navanyi olisi mukamas ottanut jotain lääkettä krapulaan, mikä olisi sen jälkeen johtanut myrkytysoireisiin.

– Hän ei juonut eilen eikä hän ottanut mitään lääkkeitä tänään, Jarmysh korosti Twitterissä.

Kremliä tukeva tv-propagandisti Vladimir Solovjov kylvi puolestaan omassa torstaiaamun videolähetyksessään lisää epäilyjä Navalnyin niskaan.

Solovjov vihjaili, että Navalnyi olisi pelkkä satuilija ja teeskentelijä, joka olisi valittanut jo viime vuonna väitetystä myrkytysyrityksestä turhan päiten.

Lisäksi Solovjov pilkkasi, että varmaan lännessä kehitellään nyt jo kiireen vilkkaa uusia Venäjän vastaisia pakotteita, kun Navalnyin väitetään tulleen taas myrkytetyksi.

Vuosi sitten Navalnyi ja hänen oma lääkärinsä epäilivät, että Navalnyi joutui myrkytysyrityksen kohteeksi vankilassa ollessaan. Vankilasairaalan lääkäreiden mukaan kyse oli kuitenkin vain allergisesta reaktiosta eikä kunnon selvitystä tapahtumista koskaan saatu.

Tässä vaiheessa voi vain toivoa, että Navalnyi jää eloon ja että hänen myrkytysoireensa tutkitaan perin pohjin.

Viimeistään siinä vaiheessa syyttävä sormi kääntyy myös presidentti Putinia kohtaan, mikäli myrkytysoireet paljastuvat tahallisesti aiheutetuiksi. Liian moni opposition edustaja on joutunut joko myrkytetyksi tai ammutuksi Putinin valtakaudella.

Putin itse ei välttämättä ole määrännyt mitään näistä iskuista, mutta joku on selvästikin tehnyt niitä joko Putinin valtakoneistoa palvellakseen tai Putinia miellyttääkseen.

Putinilla olisi puolestaan kaikki keinot viestittää, että hän ei halua itselleen kannettavan tällaisia uhrilahjoja. Mutta sitä ilmoitusta Putin ei ole vielä koskaan tehnyt selkein sanoin, vaan hän on pikemminkin vähätellyt useita uhreiksi joutuneita julkisissa puheissaan.

Viimeistään nyt olisi Putinin aika antaa selkeä viesti julkisuuteen siitä, että hän ei halua Venäjän asioita ratkottavan myrkyillä ja luodeilla. Ellei Putin tällaista sanomaa lähetä, hän antaa kaikelle tapahtuneelle vähintäänkin hiljaisen siunauksensa.

Onkohan Kremlissä jo kuunneltu Navalnyin vaikerrusvideo?

Jokaiselle sen kuulleelle lienee selvää ainakin se, että Navalnyi ei teeskentele. Hänellä on aidosti hätä ja paha olo.

Paha olo on nyt myös Venäjän kansalla ja Valko-Venäjän kansalla. Sekä kaikilla meillä, jotka olemme huolissamme heistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?