Kaliforniassa roihuaa satoja maastopaloja – vuorokaudessa rekisteröitiin liki 11 000 salamaniskua - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kaliforniassa roihuaa satoja maastopaloja – vuorokaudessa rekisteröitiin liki 11 000 salamaniskua

Raju salamointi sai rutikuivan osavaltion maaston roihumaan monin paikoin pätsinä.

20.8.2020 15:03

Kaliforniassa Yhdysvalloissa tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa räjähdysmäisesti levinneiden maastopalojen vuoksi. Kymmeniä rakennuksia on tuhoutunut ja sammutushelikopterin lentäjä on kuollut koneen syöksyttyä maahan.

Useisiin piirikuntiin on annettu evakuointimääräykset ja Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom on julistanut hätätilan, jotta sammutukseen ja evakuointiin saadaan liittovaltion varoja.

Palot saivat alkunsa salamaniskuista. Newsomin mukaan osavaltiossa rekisteröitiin liki 11 000 salamaniskua kolmen vuorokauden aikana. Paloja osavaltiossa roihusi pitkälti yli 350, joista yli 20 luokiteltiin suuriksi.

Pätsihelle ja ilma pilalla

Newsomin mukaan Kaliforniaan on tulossa apua sammutustöihin muun muassa Nevadasta, Arizonasta ja Texasista. Kalifornian paloviranomaisen mukaan pätsit ovat jo kärventäneet yli 300 000 eekkeriä maastoa.

Kaliforniassa on viime aikoina kärsitty pätsimäisestä helteestä. Täydellä teholla paahtavat ilmastoinnit ovat saaneet osavaltion sähköverkon pätkimään pahasti, ja noin 50 000 ihmistä on kokonaan ilman sähköä.

Oman lisänsä surkeuteen tuo vielä maastopalojen levittämän savun ja tuhkan pilaama ilma. Osavaltion pohjoisosassa osa asukkaista joutui pysymään sisällä, koska ilmanlaatu oli niin huono.

Maastopalojen määrä Kaliforniassa on viime vuosina tasaisesti kasvanut, mikä johtuu osaltaan ilmastonmuutoksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?