Ruotsissa kuoli alkuvuonna eniten ihmisiä sitten vuoden 1869 nälänhädän - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsissa kuoli alkuvuonna eniten ihmisiä sitten vuoden 1869 nälänhädän

Ruotsin tilastokeskuksen mukaan ylikuolleisuus oli tammi-kesäkuussa 10 prosenttia.

Ruotsissa on havaittu ylikuolleisuutta.­

19.8.2020 23:26

Ruotsissa kuoli enemmän ihmisiä kuin 150 vuoteen vuoden 2020 ensimmäisinä kuutena kuukautena, Reuters uutisoi. Virallisesti koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuoli tuona aikana noin 4 500 ihmistä.

Maan tilastokeskuksen mukaan tammi-kesäkuussa kuoli yhteensä 51 405 ruotsalaista, mikä on eniten sitten vuoden 1869. Ruotsissa kuoli 55 431 ihmistä vuonna 1869, kun maassa oli nälänhätää. Tuolloin maan väkiluku oli vain 4,1 miljoonaa, kun se nyt on 10,3 miljoonaa.

Alkuvuonna rekisteröitiin 4 633 kuolemaa enemmän kuin keskimäärin vuosina 2015–2019, Aftonbladet kertoo. Ylikuolleisuutta oli siten ensimmäisen puolen vuoden aikana 10 prosenttia.

Huhtikuussa kuolemia oli 40 prosenttia keskiarvoa enemmän. Tilastokeskuksen mukaan taustalla oli covid-19-epidemia.

Baari kertoi maaliskuussa olevansa avoinna koronaepidemiasta huolimatta.­

Toisin kuin monet muut Euroopan maat, Ruotsin koronastrategia on pitkälti pohjautunut vapaaehtoisiin rajoituksiin. Esimerkiksi koulut ovat pysyneet auki ja monet yritykset kuten ravintolat ja baarit ovat voineet pysyä auki.

Erilaista strategiaa on perusteltu sillä, että tiukat rajoitustoimet ovat erittäin vahingollisia taloudelle. Kuitenkin esimerkiksi tiukempiin koronarajoituksiin luottanut Suomi vaikuttaa selvinneen alkuvuodesta taloudellisesti Ruotsia paremmin.

Ruotsi on pitänyt yhteiskunnan auki eikä ole turvautunut tiukkoihin rajoituksiin samalla tavoin kuin monet muut Euroopan maat.­

Suomen bruttokansantuote kutistui noin 5 prosenttia verrattuna edelliseen kolmen kuukauden jaksoon, kun taas Ruotsin vastaava luku oli 8,6 prosenttia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?