Bild: Berliinin moottoritien tahallisista kolareista epäilty vietti aikaa Suomessa – julkaisi kuvan, jossa Petteri Orpo ja Ban Ki-moon

Syyttäjät ovat kertoneet epäilevänsä ”islamistista motiivia”.

Poliiseja tutkimassa epäillyn autoa.

19.8.2020 17:59 | Päivitetty 19.8.2020 18:30

Saksan Berliinissä moottoritiellä kolaroinut mies on viettänyt aikaa Suomessa muutama vuosi sitten, Bild väittää. Kuusi ihmistä loukkaantui, kun mies kolaroi usean kulkuneuvon kanssa tiistaina iltapäivällä. Kolmen loukkaantuneen vammat ovat vakavia.

Miehen epäillään aiheuttaneen kolarit tahallaan. Poliisi tutkii islamistikytköksiä.

Bildin mukaan mies on julkaissut vuonna 2015 Facebookissa kuvan, jossa taustalla näkyvät YK:n entinen pääsihteeri Ban Ki-moon ja Suomen silloinen sisäministeri Petteri Orpo.

Ban Ki-moon vieraili Suomessa joulukuussa 2015. Tuolloin hän kävi tutustumassa Vantaalla sijaitsevaan vastaanottokeskukseen yhdessä Orpon ja silloisen YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n johtajan, YK:n nykyisen pääsihteerin Antonio Guterresin kanssa.

Saksalaislehden mukaan mies vaikuttaa lähteneen Suomesta Saksaan vuoden 2016 alkupuolella.

Viranomaiset eivät ole vahvistaneet saksalaislehden väitteitä.

Syyttäjä vahvisti lehdistötilaisuudessa, että kolareista epäillään 30-vuotiasta irakilaista. Paikallismedian mukaan mies oli huutanut ”Allahu akbar” noustessaan autostaan.

– Islamistisen hyökkäyksen mahdollisuutta ei voida sulkea pois, syyttäjät sanoivat lausunnossaan.

– Syytetyn antamat lausunnot viittaavat uskonnolliseen, islamistiseen motiiviin.

Syyttäjien mukaan oli myös viitteitä siitä, että mies on henkisesti epävakaa.

Tagesspiegelin mukaan Berliinin syyttäjä Martin Steltner kertoi, että miehen epäiltiin yrittäneen ajaa etenkin moottoripyörien päälle. Hän kolaroikin kahden moottoripyörän kanssa.

Miehen kerrotaan syntyneen Bagdadissa vuonna 1990. Hän on asunut Reinickendorfissa, Berliinin keskustan luoteispuolella. Lokakuuhun 2019 miehen väitetään asuneen vastaanottokeskuksessa Treptow-Köpenickissä.

Saksalaismedian mukaan mies oli myös entuudestaan tuttu poliisille. Häntä on vuonna 2018 epäilty pahoinpitelystä ja virkamiehen vastustamisesta.

Tagesspiegelin mukaan mies olisi otettu psykiatriseen hoitoon elokuussa 2018, mutta hän olisi pian tämän jälkeen päässyt vapaaksi.

Suomen suojelupoliisilla (SUPO) ei ollut vielä keskiviikkoiltana tietoja asiaan liittyen, mutta he kertoivat seuraavansa tilannetta.

Päivitetty 19.8. klo 18.24: Lisätty Supon kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?