Lukashenko kohtasi lakkoilevat työläiset – ”Uusia vaaleja ei tule, ei ennen kuin te tapatte minut”

Valkovenäläisen MZKT-tehtaan työläiset ottivat presidentti Aleksandr Lukashenkon vastaan huutamalla tälle: ”Mene pois, mene pois.”

17.8.2020 15:54

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko sai avoimen torjuvan vastaanoton maanantaina Minskin MZKT-tehtaalla, jossa valmistetaan erilaisia raskaita ajoneuvoja ja pyörillä kulkevia työkoneita.

Lukashenko saapui tehtaalle tapaamaan työläisiä, jotka ovat ryhtyneet lakkoilemaan ja vaatimaan Lukashenkon eroa sekä uusia vaaleja Valko-Venäjän reilun viikon takaisten vilppivaalien jälkeen.

Sosiaaliseen mediaan levisi tapaamisesta videoita, joissa väkijoukko huutaa Lukashenkolle rytmikkäästi ”uhodi”. Kirjaimellisesti käsky tarkoittaa suomeksi käännettynä ”mene pois”, mutta sen voi kääntää myös eroa-käskyksi.

Lukashenko saapui tehtaalle helikopterilla ja hänen mukanaan oli myös hänen nuorin poikansa Nikolai, josta Lukashenkon on arveltu kasvattaneen jopa oman valtansa mahdollista perijää.

Ennen vierailua Lukashenko lupasi, että hän vastaa tehtaalla ”työläiskollektiivia huolestuttaviin kysymyksiin”.

Tehtaalla Lukashenko kävi ensin rakennuksen sisällä, mutta saapui sitten väkijoukon eteen tehtaan ulkopuolelle. Kun väkijoukko alkoi huutaa Lukashenkolle kehottaen tätä eroamaan, Lukashenko reagoi näin:

– Kiitos, vastaan tähän kysymykseen. Voitte jatkaa huutamista, jos haluatte.

Tämän jälkeen väkijoukosta kuului myös yksittäisiä huutoja, kuten ”häpeä” ja ”valhetta”. Kun Lukashenko ilmoitti omasta puolestaan, että Valko-Venäjän työläiset ovat ”aina tukeneet presidenttiä”, väkijoukosta kuului spontaanisti ”ei”. Osa ihmisistä myös nauroi Lukashenkolle avoimen pilkallisesti.

Uutissivusto Tut.by siteerasi myös yhtä sananvaihtoa presidentin ja väkijoukon välillä.

– Te puhutte epäoikeudenmukaisista vaaleista ja haluaisitte järjestää oikeudenmukaiset, Lukashenko sanoi väkijoukolle.

– Kyllä, väkijoukosta kuului.

– Minä vastaan tähän kysymykseen teille. Me kävimme vaalit. Uusia vaaleja ei tule, ei ennen kuin te tapatte minut.

Lukashenkon uhmakas ”ei ennen kuin te tapatte minut” -lause kuuluu myös tilaisuudesta otetulla videolla, joka näkyy alla. Osa väkijoukosta reagoi siihenkin naurahtamalla.

Valtiollisen BelTA-uutistoimiston mukaan Lukashenko vannoi lisäksi, ettei tule koskaan suostumaan painostukseen.

– Te ette tule koskaan näkemään, että tekisin jotain painostuksen alla.

Samassa yhteydessä Lukashenko kuitenkin antoi ymmärtää, että hän voisi jakaa presidentin valtaoikeuksia laajemmalle, mutta ”ei painostuksen alla eikä katujen kautta”, vaan perustuslain muuttamisen kautta.

Lukashenko myös vähätteli valkovenäläisten suuryritysten työläisten protestin merkitystä sanomalla, että lakkoilijat ”eivät tee säätä” – eli toisin sanoen lakoilla ei ole Lukashenkon vakuuttelun mukaan vaikutusta maan ilmapiiriin.

– Kuka haluaa tehdä töitä, tehköön hän töitä. Jos jotkut eivät halua tehdä töitä, me emme heitä pakota. Olkaa hyvät, portit ovat auki, Lukasenko sanoi Newsru.com-uutissivuston mukaan.

Kun Lukashenko oli päättänyt esiintymisensä tehdastyöläisten edessä, hän trollasi väkijoukkoa kehottamalla heitä huutamaan vielä lisää.

– Kiitos. Olen sanonut kaiken. Nyt voitte huutaa: Mene pois, Lukashenko sanoi ja poistui puhujalavalta.

Aleksandr Lukashenko puhui MZKT-tehtaan työläisille tehtaan valmistaman raskaan ajoneuvon lavalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?