Silminnäkijät: Venäjällä käynnissä jokin poikkeuksellinen joukkojen siirtely – tunnuksettomia autokolonnia matkalla kohti Valko-Venäjää?

Venäjällä on julkaistu useita videoita kuorma-autokolonnista, joiden epäillään kuljettavan Venäjän kansalliskaartin tai erikoisjoukkojen sotilaita kohti Valko-Venäjän rajaa.

17.8.2020 12:54

Venäjällä on tehty useita havaintoja kymmenien kuorma-autojen muodostamista kolonnista, joiden epäillään olevan matkalla kohti Valko-Venäjän rajaa tai mahdollisesti jopa rajan yli kohti Minskiä.

Huomiota on herättänyt erityisesti se, että autoissa ei näytä olevan lainkaan rekisterinumeroita ja kaikki muutkin autojen tunnukset on joko poistettu tai peitetty.

Avointen lähteiden tiedusteluun erikoistunut Conflict Intelligence Team -ryhmä arvioi, että ainakin osa autosaattueissa nähdyistä autoista on identtisiä Venäjän kansalliskaartin käyttämien ajoneuvojen kanssa.

Samanlaisia autoja on totuttu näkemään esimerkiksi Pietarissa tai Moskovassa pysäköitynä joillekin kaupungin sivukaduille silloin, kun käynnissä on ollut opposition mielenosoituksia.

Venäläiset silminnäkijät ovat lähettäneet videoita autokolonnista sosiaaliseen mediaan sunnuntain ja maanantaiaamun aikana.

Esimerkiksi Telegram-kanava Paris Burns julkaisi sunnuntaina videon, jossa näkyy ristikkoikkunoilla varustettuja kuorma-autoja. Videon kuvauspaikaksi kerrottiin Leningradin alue, ja saattueen arveltiin olevan matkalla Pietarista kohti Lugaa ja siitä Valko-Venäjän suuntaan.

– Kohteliaat miehet, osa 2, kanava otsikoi videon.

Venäjällä kutsutaan ”kohteliaiksi miehiksi” Venäjän erikoisjoukkojen sotilaita, jotka ilmaantuivat Ukrainalle kuuluvalle Krimin niemimaalle keväällä 2014 ilman maatunnuksia ja ottivat Krimin Venäjän haltuun.

Tunnuksettomuus takasi Venäjälle tuolloin toiminta-aikaa ja yllätysmomentin, sillä esimerkiksi lännessä ihmeteltiin aluksi Krimin ”pieniä vihreitä miehiä” ja heidän todellista alkuperäänsä. Presidentti Vladimir Putin väitti puolestaan pitkään, että kyseessä olisivat olleet ”krimiläiset itsepuolustusjoukot”, jotka olisivat ostaneet omat välineensä ja aseensa vapailta markkinoilta.

Pietarilainen uutissivusto Fontanka kertoi puolestaan saaneensa lukijoiltaan vinkin Pietarin ja Pskovin (Pihkova) välillä nähdystä kuorma-autokolonnasta. Yksi silminnäkijä oli laskenut, että häntä vastaan oli tullut yhteensä useita kymmeniä tunnuksettomia kuorma-autoja.

– Näin neljän tunnin aikana noin 30–40 Uralia, joissa ei ollut rekisterinumeroita. Lisäksi oli joitakin Hummeria muistuttavia autoja. Osa oli armeijan väreissä, osa Omon-erikoisjoukkojen väreissä. Kaikki olivat ilman numeroita. Luulen, että ne olivat matkalla Valko-Venäjän rajalle, Fontanka siteerasi lukijaansa, joka oli lähettänyt todisteeksi näkemästään myös valokuvia.

Meduza-uutissivusto julkaisi niin ikään omalla Telegram-kanavallaan valokuvia ja videoita, joissa näkyy kuorma-autoja M1-tiellä ajamassa kohti Valko-Venäjän suuntaa.

Vastaavanlaisen videon julkaisi Twitterissä myös toimittaja Vasili Maksimov, joka kertoi saaneensa videon Smolenskin läheltä kollegaltaan. Maksimovin mukaan videon kuvannut henkilö oli nähnyt autojen sisällä tummaan univormuun pukeutuneita henkilöitä.

Virallista vahvistusta kuorma-autojen liikkumiselle ei ole saatu, eikä kaikkia silminnäkijähavaintoja ole voitu tarkistaa. Useista eri lähteistä tulleet havainnot viittaavat kuitenkin Newsru.com-sivuston mukaan siihen, että jotain tavallisesta poikkeavaa joukkojen siirtelyä Venäjällä on käynnissä.

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko on kertonut jo aiemmin julkisuuteen, että Putin on luvannut tarvittaessa antaa hänen hallinnolleen sotilaallista apua ”ulkoisen sotilaallisen uhan” torjumiseksi.

Kremlin antamassa virallisessa lausunnossa ei anneta kuitenkaan suoranaista henkilökohtaista tukea Lukashenkolle eikä viitata minkäänlaiseen mahdolliseen sotilaalliseen puuttumiseen, vaan puhutaan ainoastaan ”ilmenneiden ongelmien” pikaisesta ratkaisemisesta.

– Kumpikin osapuoli ilmaisi olevansa vakuuttunut siitä, että ilmenneet ongelmat ratkaistaan pian. Tärkeintä on, että näitä ongelmia eivät käyttäisi hyväkseen hajottavat voimat, jotka pyrkivät siihen, että (Venäjän ja Valko-Venäjän) valtioliiton molempia osapuolia hyödyttävä yhteistyö kärsisi vaurioita, sanotaan Kremlin tiedotteessa Putinin ja Lukashenkon puhelinkeskustelusta.

Tilanne Valko-Venäjällä jatkuu äärimmäisen jännittyneenä, sillä Lukashenkoa vastustava oppositio kokoontui sunnuntaina jättimäiseen mielenosoitukseen Minskiin. Myös monet valkovenäläisten suuryritysten työntekijät ja valtiollisen median toimittajat ovat ryhtyneet avoimesti vaatimaan Lukashenkon eroa.

Poikkeuksellisen vilpillisinä pidettyjen vaalien jälkeen Lukashenkon valtakoneisto turvautui laajoihin massapidätyksiin ja rauhanomaisten mielenosoittajien mukilointiin, mutta kansalaisten reaktio ei tällä kertaa ollutkaan pelästyminen ja vetäytyminen, vaan oppositio on saanut sen jälkeen vain lisää voimaa taakseen.

Maanantaina lakkoihin liittyivät esimerkiksi öljynjalostamo Naftanin työntekijät, kertoo Tut.by.

– Olemme solidaarisia Valko-Venäjän kansalle. Ilmoitamme, että meillä ei ole luottamusta nykyisiin vallanpitäjiin, koska rauhanomaiset valkovenäläiset eivät tunne enää olevansa turvassa omassa maassaan, Naftanin työntekijöiden julkaisemassa vetoomuksessa sanotaan.

Öljynjalostamon työntekijät vaativat Lukashenkon eroa eivätkä tunnusta vaalien tulosta. He vaativat myös kaikkien poliittisten vankien vapauttamista ja vaalien jälkeen pidätettyjen henkilöiden pääsyä vapaaksi.

Naftanin työläisten vetoomuksessa sanotaan, että öljynjalostamon työntekijät ovat valmiit lakkoilemaan tästä eteenpäin joka päivä kello 12–15 välisenä aikana. Mikäli vaatimuksin ei suostuta, öljytyöläiset uhkaavat pysäyttää koko tuotantoprosessin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?