Toimittaja tiedusteli Trumpilta, katuuko tämä valehteluaan – video näyttää presidentin reaktion: ”Mitä?” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Toimittaja tiedusteli Trumpilta, katuuko tämä valehteluaan – video näyttää presidentin reaktion: ”Mitä?”

Huffington Postin toimittajan S.V. Dáten kysymys vaikutti yllättävän Yhdysvaltain presidentin.

15.8. 12:36

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnetaan räväköistä puheistaan sekä tavastaan venyttää toisinaan totuutta. Esimerkiksi Washington Postin faktantarkastajat olivat perjantaihin mennessä keränneet päivittyvään tietokantaansa kaikkiaan 20 055 valheellista tai harhaanjohtavaa väitettä, jotka Trump oli esittänyt tähän mennessä 1 267 päivää kestäneen presidenttikautensa kuluessa.

Trump kuvattiin torstaina Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa.­

Torstaina Trumpille esitettiin lehdistötilaisuudessa valehteluun liittyvä kysymys, jota hän ei ainakaan reaktioistaan päätellen ollut ehkä osannut odottaa.

– Herra presidentti, nyt kun kolme ja puoli vuotta on kulunut, kadutteko lainkaan kaikkia niitä valheita, joita olette esittäneet amerikkalaisille, kysyi Huffington Post -lehden Valkoisen talon kirjeenvaihtaja S.V. Dáte presidentiltä.

– Mitä? Trump kysyi.

– Kaikkea valehtelua. Ja kaikkea epärehellisyyttä, Dáte tarkensi.

– Jota on tehnyt kuka? presidentti tiedusteli.

– Te olette, toimittaja vastasi.

Hieman yllättyneeltä vaikuttanut Trump piti lyhyen tauon, jätti tyynesti vastaamatta kysymykseen ja kiiruhti antamaan kysymysvuoron seuraavalle toimittajalle, hoputtaen tätä puhumaan.

  • Sananvaihto on nähtävissä jutun yläosassa olevalla videolla.

Trumpin ja Datén keskustelu lähti saman tien leviämään Twitterissä, keräten jo seuraavaan aamuun mennessä miljoonia katselukertoja. Myöhemmin Dáte kommentoi huomiota herättänyttä kysymystään Twitterissä.

– Olen halunnut kysyä sitä häneltä viiden vuoden ajan, hän kirjoitti.

Dáte on aiemminkin työssään ja Twitterissä kommentoinut presidentin väitteiden todenperäisyyttä.

– Kaikki tietävät, että presidentti valehtelee. Suurin osa ihmisistä ymmärtää hänen tekevän sitä joka päivä, suunnilleen kaikissa asioissa. Olemme tottuneet siihen. Samalla unohdamme, kuinka syövyttävää se on meidän demokratiallemme, Dáte twiittasi tammikuussa.

Hän on myös patistellut kollegoitaan puuttumaan Trumpin valehteluun nykyistä tiukemmin. Washington Postin mukaan Dáte on sanonut aiemmin, ettei ole tavannut urallaan yhtäkään ”viranomaista, vaaliehdokasta, byrokraattia, puolustusasianajajaa tai edes oikeaa rikollista”, joka vetäisi epärehellisyydessä vertoja Yhdysvaltain nykyiselle presidentille.

– Olen ollut näissä hommissa yli kolme vuosikymmentä, ja se, mitä nyt tapahtuu, on ennen näkemätöntä. Meitä vastaan hyökätään lähes päivittäin stalinistista kieltä käyttäen. Meitä kutsutaan korruptoituneiksi ja epärehellisiksi. Meille antaa valheellisia tietoja henkilökunta, joka usein on täysin tietoinen niiden valheellisuudesta, Dáte sanoi taannoin kollegoilleen pitämässään puheessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?