Norjalta täyskäännös: Lapset levittävät koronaa yhtä paljon kuin aikuiset, kouluja saatetaan sulkea – taustalla tuore tutkimus - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Norjalta täyskäännös: Lapset levittävät koronaa yhtä paljon kuin aikuiset, kouluja saatetaan sulkea – taustalla tuore tutkimus

Norjan terveysviraston apulaisjohtaja Espen Rostrup Nakstad vannoi tuoreen tutkimuksen nimiin Dagbladetin haastattelussa.

Arkistokuvassa koululaisia Norjan Trondheimissa.­

14.8.2020 22:29

Norja on muuttamassa linjaansa lasten koronatartuttavuuden suhteen Euroopan unionin tartuntatautikeskuksen ECDC:n julkaiseman, tuoreen tutkimustiedon valossa.

ECDC:n raportissa todettiin, että alle 18-vuotiaat lapset tartuttavat koronaa siinä missä aikuisetkin. Tartuntojen jäljittäminen vain on haastavampaa, sillä lapset sairastavat koronaviruksen aikuisia useammin vähäoireisena tai kokonaan oireettomana.

Norjan terveysviraston apulaisjohtaja Espen Rostrup Nakstad totesi norjalaislehti Dagbladetille, että uusi tutkimustieto saattaa vaikuttaa koulujen aukioloon.

– Koulujen ja päiväkotien väliaikainen sulkeminen on mahdollista paikallisten tartunta-aaltojen aikana, vaikka näyttääkin siltä, että lapset tartuttavat toisiaan kouluympäristössä vain harvoin.

Norjalaisviranomaiset ovat olleet aiemmin epäileväisiä siitä, että lapset levittäisivät koronavirusta. Maassa avattiin koulut uudestaan pahimman korona-aallon aikana huhtikuussa, mikä johti joihinkin laajamittaisiin tartuntatapauksiin.

Kesän kynnyksellä esimerkiksi Oslon lähistöllä sijaitsevassa Lillestrømissä eräässä koulussa todettiin 22 koronatartuntaa.

Oppilaat ja opettajat palaavat lomiltaan ensi maanantaina, ja Nakstad korosti Dagbladetin haastattelussa alueellisen reagoinnin merkitystä tartuntatapausten hallinnassa.

– Tuollaisissa tilanteissa on tärkeää keskittyä nimenomaisen koulun tartuntojen estämiseen, eikä sulkea kouluja ja päiväkoteja muualta, jossa tartuntoja ei ole ilmennyt.

ECDC:n julkaisun mukaan koronan leviäminen kouluissa ei ole sen tehokkaampaa kuin muissakaan vastaavan väkimäärän tilaisuuksissa, kunhan asianmukaisista turvaväleistä ja hygieniasta pidetään huolta.

Raportissa todettiin myös, että useista EU-maista kerättyjen havainnointitietojen perusteella koulujen avaaminen ei ole aiheuttanut merkittävää koronatartuntojen nousua alueellisesti.

Suomessa lähiopetukseen on palattu normaalisti tämän viikon aikana.

IS:n haastattelemat asiantuntijat eivät pitäneet koulujen avaamista kovinkaan suurena riskinä koronaepidemian leviämisen kannalta.

– Tilanne on tällä hetkellä rauhallinen, mutta toki epidemian leviämisen vaara on kouluissakin todellinen – sitä ei voi kiistää. Tilanne ei pysy kontrollissa, jos toimitaan miten sattuu, mutta riskit saadaan hallittua, jos ohjeistuksia noudatetaan, THL:n asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikivi totesi aiemmin tällä viikolla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?