Valko-Venäjää syytetään mielen­osoittajien kiduttamisesta – video ei herkille: pidätettyjen kauhun­huutojen väitetään kuuluvan ulos asti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Valko-Venäjää syytetään mielen­osoittajien kiduttamisesta – video ei herkille: pidätettyjen kauhun­huutojen väitetään kuuluvan ulos asti

Ihmisoikeusjärjestöt ovat keränneet lausuntoja pidätyskeskuksista vapautuneilta mielenosoittajilta. Amnestyn mukaan Minskissä kuvatut videot vahvistavat väitteitä järjestelmällisestä kiduttamisesta.

14.8. 18:15

Valko-Venäjän sisäministeriö ilmoitti perjantaina vapauttaneensa yli 2 000 viime sunnuntain presidentinvaalien jälkeen pidätettyä mielenosoittajaa. Presidentti Aleksandr Lukashenkon odotettuun uudelleenvalintaan johtaneet vaalit laukaisivat ympäri maata laajoja mielenosoituksia, joiden yhteydessä on pidätetty ainakin 6 700 ihmistä.

Reutersin mukaan mielenosoittajien vapauttamista perusteltiin huolella pidätyskeskusten ylitäyttymisestä. Lisäksi EU:n suunnittelemat mahdolliset pakotteet ovat johtaneet Valko-Venäjän lupauksiin pidätettyjen vapauttamisesta, uutisoi BBC.

Valko-Venäjän oppositio on saanut tukea myös muualta. Puolan Varsovassa keskiviikkona tukimielenosoitukseen osallistunut nainen kantoi mukanaan muokattua presidentti Lukashenkon kuvaa.­

Samaan aikaan julkisuuteen on kuitenkin alkanut tihkua tietoja mielenosoittajien karusta kohtelusta pidätyskeskuksissa.

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty kertoo keränneensä yhdessä paikallisten järjestöjen kanssa lausuntoja pidätyksen jälkeen vapautetuilta mielenosoittajilta. Järjestöjen keräämistä tiedoista ovat uutisoineet myös useat tiedotusvälineet eri puolilla maailmaa.

Amnesty: Videot vahvistavat kertomuksia ulos kuuluvista kauhunhuudoista

Lausuntojen mukaan mielenosoittajia on pidätyskeskuksissa muun muassa riisuttu alasti, pahoinpidelty, kidutettu sekä uhattu raiskauksilla.

Minskissä sijaitsevan pidätyskeskuksen ulkopuolelle kerääntyneet ihmiset ovat kertoneet kidutettujen kauhunhuutojen ja pahoinpitelyn äänien kuuluvan ulos saakka, ja keskuksen naapurissa asuvien mukaan ääniä on kuulunut ympäri vuorokauden.

Mellakkapoliisi lähestyi kahta jalkakäytävällä istunutta naista maanantaina Minskissä järjestetyn mielenosoituksen yhteydessä.­

Amnestyn mukaan paikan päällä taltioidut videot ja ääninauhat vahvistavat kertomuksia.

  • Alla olevalla videolla on yksi sosiaalisessa mediassa leviävistä äänitallenteista, jolla pidätettyjen huutoa väitetään kuuluvan. Varoitus! Videon äänet saattavat järkyttää herkempiä.

”Valko-Venäjän katujen veriset näkymät ovat vain jäävuoren huippu”

Amnestyn mukaan todisteet viittaavat pidätettyjen järjestelmälliseen kidutukseen sekä muuhun kaltoinkohteluun.

– Maailma on katsellut päivien ajan kauhun vallassa, kuinka Valko-Venäjän poliisi ampuu kumiluoteja ja kyynelkaasua rauhallisesti käyttäytyvien mielenosoittajien joukkoon. On käymässä yhä selvemmäksi, että Valko-Venäjän katujen veriset näkymät ovat vain jäävuoren huippu, Amnesty Internationalin Itä-Euroopan ja Keski-Aasian johtaja Marie Struthers sanoi.

Mies pidätettiin tiistaina Minskissä.­

Pidätetyt ovat kuvailleet pidätyskeskusten muuttuneen ”kidutuskammioiksi”, joissa poliisit potkivat ja hakkaavat pampuilla maassa makaavia ihmisiä. Samaan aikaan pidätetyt ovat kertomansa mukaan joutuneet pakotettuina kuuntelemaan muiden pidätettyjen kauhunhuutoja.

– Näiden ihmisten ainoa ”rikos” on ollut kadulle jalkautuminen rauhanomaisen protestin merkeissä. Se, mitä nyt näemme Valko-Venäjällä, on ihmisoikeuskatastrofi, joka vaatii välittömiä toimia, Struthers sanoi.

Järjestö vaati tiedotteessaan valtionjohtajia lisäämään painetta Valko-Venäjän hallintoa kohtaan, jotta laajat ihmisoikeusrikkomukset saataisiin pysäytettyä.

”Olet homo, ja nyt lähdet käännytettäväksi vankilaan”

Yksi järjestöjen haastattelemista pidätetyistä on Katsiaryna Novikava, joka kertoo tulleensa pidätetyksi kävellessään supermarketiin Minskin keskustassa vaaleja seuranneena maanantaina 10. elokuuta.

Novikava kertoo viettäneensä pidätyskeskuksessa 34 tuntia ja nähneensä, kuinka koko laitoksen pihamaa oli täynnä makuulleen pakotettuja miehiä. Sisällä pidätettyjä, mukaan lukien Novikava itse, pakotettiin riisuutumaan ja käymään maahan kontilleen.

Minskissä pidätyskeskuksesta perjantaina vapautetut naiset kävelivät ulos hymy huulillaan.­

Tämän jälkeen kontillaan alasti olleita pidätettyjä hakattiin pampulla. Novikava sijoitettiin neljän hengen selliin 20 muun naisen kanssa, eikä heille tarjottu lainkaan vettä tai ruokaa pidätyksen aikana.

Useita sellin naisia oli Novikavan mukaan uhattu raiskata. Kun Novikava vapautettiin, poliisit tekivät hänen mukaansa selväksi, että heillä on hänen tietonsa.

Lisäksi nainen uhattiin tappaa, mikäli hän päätyisi pidätyskeskukseen uudelleen.

Mies näytti voitonmerkkiä vapautuessaan perjantaina pidätyskeskuksesta Minskissä.­

Venäläisen Znak.com-verkkolehden toimittaja Nikita Telizhenko puolestaan kertoo viettäneensä pidätyskeskuksessa 16 tuntia.

– Poliisien bussissa ihmisten hakkaaminen jatkui – syynä tatuoinnit tai pitkä tukka. ”Olet homo, ja nyt lähdet käännytettäväksi vankilaan”, poliisit huusivat heille, Telizhenko kertoo kirjoittamassaan artikkelissa.

Osan olinpaikka tuntematon

Telizhenkon kertomus pidätyskeskuksesta oli hyvin samankaltainen kuin Novikavan ja muiden haastateltujen. Struthersin mukaan kyse ei ole yksittäistapauksista, sillä vastaavia kertomuksia on kuultu ympäri maata.

Myös BBC kertoo haastatelleensa lukuisia ihmisiä, jotka ovat kertoneet tulleensa pahoinpidellyksi pidätysten aikana. Heidän joukossaan on ollut myös teini-ikäisiä.

”Haluamme vapaat vaalit”, luki Valko-Venäjän lippuun kääriytyneen mielenosoittajan kyltissä Varsovan tukimielenosoituksessa torstaina.­

Satojen pidätettyjen tämänhetkinen olinpaikka ei ole tiedossa, mikä lisää pelkoja ainakin joidenkin kohdalla tapahtuneista ”pakotetuista katoamisista”. Pidätettyjen omaiset sekä heidän asianajajansa ovat turhaan yrittäneet selvittää asiaa.

Keskiviikkona mellakkapoliisi hajotti voimalla noin 200 pidätettyjen omaisten joukon, joka oli kerääntynyt pidätyskeskuksen eteen saadakseen tietoja kadonneista läheisistään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?