Satelliittikuvat paljastavat – tulvat uhkaavat ydinvoimalan jäähdytysjärjestelmiä Pohjois-Koreassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Satelliittikuvat paljastavat – tulvat uhkaavat ydin­voimalan jäähdytys­järjestelmiä Pohjois-Koreassa

Rajut tulvat voivat vaarantaa Pohjois-Korean ydinohjelman tärkeimmän laitoksen jäähdytysjärjestelmät. Asia selviää Pohjois-Koreaa seuraavan ajatushautomon 38 Northin raportista ja ryhmän tutkimista satelliittikuvista. Videosta näet satelliittikuvat ennen tulvia ja tulvien jälkeen.

13.8. 19:50

Pohjois-Korean ydinohjelman tärkeimmän laitoksen Yongbyonin jäähdytysjärjestelmät voivat olla tuoreiden satelliittikuvien perusteella haavoittuvassa tilassa mittavien tulvien vuoksi.

Yongbyon-laitos sijaitsee tulvineen Kuryong-joen varrella, noin 100 kilometrin päässä Pohjois-Korean pääkaupungista Pjongjangista pohjoiseen.

Tulvineen joen pelätään vaurioittaneen ydinvoimalaitoksen pumppaamorakennuksia ja vaarantavan jäähdytysjärjestelmien toiminnan. Alueella sijaitsee ydinreaktori ja tiettävästi myös uraanin rikastamiseen keskittyvä laitos.

Valtaisat sateet ovat piiskanneet Korean niemimaata elokuun alkupuolella. Sateet ovat aiheuttaneet tulvia ja maanvyöryjä.

Joki tulvii lähellä ydinvoimalaa Pohjois-Koreassa.­

Sateet ja tulvat ovat nostattaneet viime päivinä myös huolen elintarvikkeiden saatavuudesta ja satovaurioista. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un julisti viime kuussa hätätilan koronaviruksen vuoksi, ja rankkasateet ovat vaikeuttaneet tilannetta entisestään.

Pohjois-Korean valtion media ei ole maininnut Yongbyonin vahinkoja lainkaan, mutta aiemmin tällä viikolla se raportoi hallinnon jäsenten tulva-alueilla tekemästä kierroksesta. Median mukaan asukkaille jaettiin avustuksia ja ohjeistusta satojen pelastamiseen tulvilta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Punainen risti on kouluttanut yli 43 000 vapaaehtoista auttamaan Pohjois-Koreaa koronaviruksen ja mahdollisen humanitaarisen kriisin torjunnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?