Tutkija Venäjän korona­rokotteesta: saattaa jopa pahentaa tilannetta nykyisestä – ”Olen häpeissäni maani puolesta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkija Venäjän korona­rokotteesta: saattaa jopa pahentaa tilannetta nykyisestä – ”Olen häpeissäni maani puolesta”

Monet tutkijat ihmettelevät Venäjän pikaprosessia rokotekysymyksessä.

Vladimir Putin kertoi tiistaina Venäjän koronarokotteesta. Osa asiantuntijoista pitää puheita rokotteen toimivuudesta ennenaikaisina.­

12.8. 22:19

Venäjän terveysministeriö on antanut hyväksyntänsä maailman ensimmäiselle valmiille koronavirusrokotteelle, kertoi maan presidentti Vladimir Putin tiistaina maailmalle ja totesi tyttärensä jo saaneen rokotteen.

Maailma vastasi tietoon häkellyksellä. Muun muassa arvostettu Science-lehti kirjoittaa, että hyväksyntä oli ennenaikainen ja asiaton, sillä laajat rokotetutkimukset ovat vasta aluillaan.

Moskovalaisen Gamaleja-instituutin kehittämän Sputnik V:ksi nimetyn rokotteen testaukset aloitettiin ihmisillä alle kaksi kuukautta sitten, eikä rokotetta ole Sciencen mukaan testattu kuin 76 ihmisellä.

Rokotteen omilla, mahtipontisilla verkkosivuilla kerrotaan, miten maailma elää nyt ”Sputnik-hetkeä” ja on Venäjän saavutuksesta ällistynyt kuten vuonna 1957, jolloin Neuvostoliitto laukaisi ensimmäisen satelliitin avaruuteen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin.­

Tutkijoiden kommentit ovat ällistyneitä, mutta eivät välttämättä hyvällä tavalla.

– Toivon, että venäläiset ovat todella perinpohjaisesti tutkineet, että rokote on turvallinen ja toimiva. Epäilen vakavasti, että he ovat tehneet niin, Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci totesi torstaina CNN:n mukaan.

Rokotteen hyväksyminen pohjustaa joukkorokotusten käynnistämistä, joskaan niitä ei Sciencen mukaan voida aloittaa ennen tammikuun loppua. Kliiniset rokotteen turvallisuutta ja tehokkuutta koskevat kolmannen vaiheen kokeet jatkuvat yli 2 000:lla ihmisellä muun muassa Yhdistyneissä Arabiemiraateissa, Saudi-Arabiassa, Brasiliassa ja Meksikossa Sputnik V:n omien verkkosivujen mukaan.

Filippiinien presidentti ilmoittautui vapaaehtoiseksi rokotekokeilijaksi, ja hänen neuvonantajansa täsmensi medialle, että ilmoittautuminen ei ollut vitsi.

WHO:n mukaan ympäri maailmaa on kehitteillä 165 eri rokotetta, joista 26 on niin pitkällä, että niitä testataan ihmisillä.

Venäläisrokote koostuu kahdesta 21 päivän välein otettavasta rokotteesta, joissa on eri annoksia kahta eri adenovirusta. Sciencen mukaan osa tutkijoista pitää adenovirusrokotteita kyseenalaisina ja tutkijat ovat aiemmin lopettaneet tietyn hiv-rokotteen tutkinnan juuri adenovirus 5:n aiheuttamien ongelmien vuoksi.

Gamaleja kehitti alun perin adenovirus 5 -pohjaista ebolarokotetta ja on perustanut koronarokotteensa osin aiemman työn päälle.

Tutkija Aleksei Chumakov kertoo Science-lehdelle arvioivansa, että on 20 prosentin todennäköisyys siihen, että uusi koronarokote pahentaa tilannetta nykyisestä. Hänen mukaansa standardit joustavat Venäjällä tarpeen tullen.

– Kuten vanha klassikkosanonta kuuluu: ’Venäjän lakien tiukkuutta kompensoi se, ettei niitä tarvitse noudattaa”, hän toteaa.

Chumakov tekee rokotetutkimusta nykyään Yhdysvalloissa.

Hänen venäläiskollegansa, Venäjän kliinisen tutkimuksen yhdistystä johtava Svetlana Zavidova pitää Sputnik V:ä ”naurettavana”.

 Olen vain häpeissäni maani puolesta, hän sanoo Science-lehdelle.

Hän on hakenut rokotteelle lykkäystä terveysministeriöltä.

– Nopeutettu rekisteröinti ei tee Venäjää tämän kisan voittajaksi, se vain altistaa rokotteen loppukäyttäjät, Venäjän kansalaiset, turhalle vaaralle.

Sputnik V:n oman verkkosivun mukaan rokotteen tuotanto alkaa syyskuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?