Valkovenäläinen Jevgeni kuvailee maansa tilannetta kamalaksi – pelkää läheistensä puolesta: ”Hallituksemme ei tiedä mitään inhimillisyydestä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Valkovenäläinen Jevgeni kuvailee maansa tilannetta kamalaksi – pelkää läheistensä puolesta: ”Hallituksemme ei tiedä mitään inhimillisyydestä”

Valkovenäläinen Jevgeni pitää maansa tilannetta kamalana. Hän kertoo pelkäävänsä päivittäin läheistensä puolesta.

Minskissä asuva Jevgeni (oik.), 33, luonnehtii Valko-Venäjän tilannetta kamalaksi ja kertoo pelkäävänsä päivittäin.

12.8.2020 12:40

Valko-Venäjän sunnuntaina käyty presidentinvaali on poikinut laajoja mielenosoituksia maassa. Virallisten tulosten mukaan istuva presidentti Aleksandr Lukashenko voitti vaalit ylivoimaisesti 80 prosentilla äänistä. Oppositio sekä useat länsimaat ovat ilmaisseet epäilynsä siitä, että vaalit olivat vilpilliset.

Maanantain vastaisena yönä poliisi pidätti mielenosoituksissa 3 000 ihmistä. Lisäksi satoja ihmisiä loukkaantui ja yhden ihmisen kerrottiin kuolleen. Valko-Venäjä ilmoitti maanantaina aloittaneensa 21 rikostutkintaa levottomuuksista ja poliisiin kohdistuneesta väkivallasta.

Poliisi pidätti maanantain vastaisena yönä mielenosoituksissa tuhansia ihmisiä. Yhden ihmisen kerrotaan kuolleen protesteissa.

Minskissä poliisin on nähty täydessä mellakkavarustuksessa ampuvan kyynelkaasua ja kumiluoteja rauhanomaisia mielenosoittajia kohti ja lisäksi yhteenotoissa on kuultu myös tainnutuskranaatin ääni. Silminnäkijätiedon mukaan poliisi olisi myös haavoittanut paikalla ollutta toimittajaa.

Minskissä asuva Jevgeni, 33, luonnehtii maan tilannetta kamalaksi. Hän kertoo pelkäävänsä päivittäin. Ei niinkään itsensä, mutta läheistensä puolesta.

– Meidän hallituksemme ei tiedä mitään inhimillisyydestä, Jevgeni sanoo.

Minskissä poliisi on nähty täydessä mellakkavarustuksessa ampuvan kyynelkaasua ja kumiluoteja rauhanomaisia mielenosoittajia kohti.

Keskustassa asuva Jevgeni kertoo näkevänsä kotimatkallaan paljon poliisiautoja sekä raskaampia armeijan panssariajoneuvoja. Oppositioehdokas Svetlana Tihonovskajan kampanjatilaisuuksiin osallistunut Jevgeni kertoo, että vaalitulos oli shokki.

– Osasimme odottaa, ettei äänestys ole rehellinen, mutta 80 prosenttia... olen sanaton. Viime päivät ovat tuntuneet epätodellisilta.

Minskissä asuva Jevgeni piteli Svetlana Tihonovskajan vaalitilaisuudessa valkopunaraidallista Valko-Venäjän kansantasavallan (1918–1919) virallista lippua.

Jevgenin mukaan hänen äänestyspaikallaan, paikallisessa koulussa, riippumattomat vaalitarkastajat päivystivät kadulla, eivätkä he voineet nähdä, mitä äänestyspaikalla tapahtuu.

– Äänestyskopeissa ei ollut seiniä. Hallituksen edustajat näkivät kaiken, mitä äänestyspaikalla tapahtui, Jevgeni kertoo.

Tihonovskaja poistui maasta pian vaalien jälkeen. Hänelle on myönnetty viisumi, joka takaa hänelle vuodeksi oikeuden oleskella Liettuassa. Asiasta tiedotti uutistoimisto Reutersin mukaan Liettuan ulkoministeri Linas Linkevicius tiistaina.

Linkeviciusin mukaan Tihanovskajaan kohdistui kotimaassaan niin suurta painetta, että hänelle ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin lähteä. Aviomiehensä Sergei Tihonovskin pidätyksen jälkeen nopeasti Valko-Venäjän opposition kärkeen nousseen Tihanovskajan lähdön syistä liikkui tiistaina ristiriitaisia tietoja.

Kampanjaryhmästään peräisin olevien tietojen mukaan nainen olisi painostettu poistumaan maasta. Avustaja Olga Kovolkovan mukaan Tihanovskajaa olisi pyydetty lähtemään vastineena vangitun kampanjapäällikkönsä Maria Morozin vapauttamisesta.

Myös Morozin on kerrottu olevan nyt Liettuassa. Ulkoministeri Linkeviciusin mukaan Tihanovskajan lapset olivat jo valmiiksi maassa ennen Tihanovskajan saapumista.

Oppositioehdokas Svetlana Tihonovskaja poistui maasta pian vaalien jälkeen. Hänelle on myönnetty viisumi, joka takaa hänelle vuodeksi oikeuden oleskella Liettuassa.

Hän kertoi, että Tihanovskaja oli hyväksynyt hänelle ”tarjotun” mahdollisuuden poistua maasta. Valko-Venäjän rajaviranomaiset puolestaan kiistivät omalla tahollaan, että Tihanovskaja olisi viety rajan yli Liettuaan väkisin.

Tihanovskaja itse julkaisi tunteikkaan videon, jolla hän kiisti tulleensa pakotetuksi ulos kotimaastaan.

– Tein hyvin vaikean päätöksen. Se oli päätös, jonka tein täysin itsenäisesti, eivätkä siihen voineet vaikuttaa millään tavalla ystäväni, perheeni, kampanjaväkeni, eikä Sergei, hän kertoi YouTubessa julkaisemallaan videolla.

Jevgenin mukaan valkovenäläiset eivät niinkään äänestäneet Tihonovskajasta presidenttiä, vaan he protestoivat Lukashenkan hallintoa vastaan.

– Me äänestimme Lukashenkon hallintoa vastaan. Meille ei ole merkitystä, kuka sitä vastaan asettuu, Jevgeni toteaa.

Aleksandr Lukashenko voitti Valko-Venäjän presidentinvaalit ylivoimaisesti. Vaaleja epäillään vilpillisiksi monilta tahoilta.

Jevgenin mukaan vallitseva tilanne ei tee hyvää maan taloudelle. Hän sanoo olevansa yllättynyt, että tilanne riistäytyi käsistä näin pahasti ja luonnehtii sitä epäloogiseksi. Hän toivoo, että Valko-Venäjän tilanne paranisi.

– Jos hallitus vaihtuisi, tilanne voisi parantua. Jos hallitus vaientaa protestit ja jatkaa toimintaansa, luulen monien ihmisten muuttavan pois maasta tulevina vuosina, Jevgeni arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?