Näissä maissa korona­tartunnat ovat nousussa – katso Euroopan tilanne

Esimerkiksi Pariisissa kasvomaskia on käytettävä myös ulkona, Saksassa ei vieläkään päästetä yleisöä jalkapallo-otteluihin koronatartuntojen pelossa.

Euroopassa pelätään toista aaltoa.

11.8.2020 22:53

Koronavirustartunnat ovat useassa Euroopan maassa jälleen nousussa. Maissa on jo ilmoitettu koronarajoitusten tiukentamisesta kuten kokoontumisrajoituksista ja kasvomaskisuosituksista tai -pakoista.

Tanska sai keväällä alkaneen koronavirusepidemian nopeasti hallintaan tiukoilla rajoitustoimilla. Yhteiskunnan avaamisen myötä tartunnat ovat kuitenkin jälleen nousussa.

Tanskassa uusia koronatartuntoja on todettu sitä tahtia, että maan terveysministeri Magnus Heunicke kertoi maanantaina r-luvun olevan jo 1,4. R-luku kertoo, kuinka monta ihmistä tartunnan saanut keskimäärin tartuttaa. Jos luku on yli yhden, epidemian katsotaan olevan kiihtymässä.

– Virus liikkuu jälleen kerran yhteiskuntamme läpi, Heunicke sanoi Reutersin mukaan.

Tanskan terveysministeriö sanoi jo viime viikolla, ettei se aio tartuntojen lisääntymisen takia nostaa kokoontumisrajoituksia tässä kuussa.

Myös Norjassa on todettu uusia tartuntaryppäitä. Esimerkiksi norjalaisen Hurtigrutenin MS Roald Amundsen -risteilijään on yhdistetty VG:n mukaan ainakin 62 tartuntaa. Tartunnoista 41 on todettu työntekijöillä ja loput matkustajilla. Kuusi laivalla olleista joutui sairaalahoitoon.

Risteilyalusten lisäksi uusia tartuntaryppäitä on yhdistetty yökerhoihin ja ulkomaanmatkoihin.

Hurtigrutenin Roald Amundsen -alukseen on yhdistetty kymmeniä tartuntoja.

Norjan kansanterveyslaitos julkaisee joka toinen viikko raportin koronatilanteesta. Viikon 31 raportissa arvioitiin, että r-luku oli ollut 11. toukokuuta lähtien 0,89. Laskentamallien mukaan luku oli kuitenkin noussut suurella todennäköisyydellä yli yhden heinäkuun puolivälissä ja saattaa nyt olla kahden tienoilla. Asia varmistuu kuitenkin vasta myöhemmin.

Saksan terveysministeriön alaisuudessa toimiva Robert Koch -instituutti arvioi, että tartuttavuusluku on noussut Saksassa yhden paikkeille. Instituutti pitää huolestuttavana sitä, että tartunnat ovat lisääntyneet.

Baijerissa Dingolfing-Landaun piirikunnassa on tilastoitu yli 400 tartuntaa maatalousyrityksen ja tölkkifirman työntekijöillä. Lisäksi uusia tartuntaryppäitä on havaittu etenkin hoivakodeissa ja sairaaloissa, vastaanottokeskuksissa, lihateollisuudessa ja muissa työpaikoissa, opetusympäristöissä, matkailijoiden keskuudessa, uskonnollisten tilaisuuksien ja perhekokoontumisten yhteydessä.

Saksassa testataan nyt matkustajia koronaviruksen varalta.

Saksan liittovaltion ja osavaltioiden terveysministerit päätyivät maanantaina pidentämään yleisökieltoa Bundesliigan jalkapallo-otteluissa ainakin lokakuun loppuun.

– Meidän täytyy olla valppaina. Nykytilanteessa katsojien näkeminen stadioneilla lähettäisi väärän signaalin, Saksan terveysministeri Jens Spahn perusteli päätöstä Twitterissä.

Ranskan Pariisissa kasvomaskia on maanantaista alkaen ollut pakko käyttää myös ruuhkaisissa ulkotiloissa. Maski on oltava päässä esimerkiksi ulkotoreilla ja Seinen varrella kävellessä.

Pariisissa esimerkiksi ulkotoreilla on pidettävä kasvomaskia.

Syynä maskipakkoon on koronatartuntojen lisääntyminen. Pariisin suuralueella positiivisten koronatestien osuus kaikista testatuista on 2,4 prosenttia verrattuna kansalliseen keskiarvoon, joka on 1,6 prosenttia, BBC kertoo.

Britanniassa tilastoitiin sunnuntaina eniten uusia tapauksia sitten kesäkuun, The Guardian kertoi. Sunnuntaina kirjattiin 1 062 uutta tartuntaa.

Maan pääministeri Boris Johnson varoitti pari viikkoa sitten mahdollisesta toisesta aallosta. Telegraphin mukaan uudet tartunnat voivat kuitenkin osin johtua testaamisen lisäämisestä ja siitä, että etenkin nuoria testataan nyt aiempaa enemmän.

Espanjassa valtaosa uusista tartunnoista on kirjattu Katalonian, Madridin ja Aragonin alueella, El País kertoo. Virus vaikuttaa leviävän etenkin nuorten keskuudessa.

Espanja kärsi pahoin kevään aikana ja tartuntojen lisääntyminen on nostanut pelon toisesta aallosta. Esimerkiksi Kataloniassa päätettiin heinäkuun lopussa sulkea kaikki yökerhot ja myöhään auki olevat baarit kahdeksi viikoksi, BBC uutisoi tuolloin.

Espanjassa on myös ryhdytty alueellisiin liikkumisrajoituksiin tartuntojen estämiseksi.

Ihmisiä jonottamassa testattavaksi Santa Coloma de Gramenet Kataloniassa.

Terveysministeriön terveyshälytysten koordinointikeskuksen johtaja Fernando Simón sanoi maanantaina, että uusien tartuntojen nouseva käyrä olisi kuitenkin taittumassa.

Toisin on Romaniassa, jossa on heinäkuun lopussa ja elokuun alussa tilastoitu suurempia päiväkohtaisia tartuntalukuja kuin keväällä.

7. elokuuta Romaniassa tilastoitiin ennätyksellisen paljon tartuntoja: 1 378 kappaletta. Tuhannen tartunnan rajapyykki on rikkoutunut elokuussa kaikkina päivinä lukuun ottamatta 3. ja 10. elokuuta.

ECDC:n tuoreimman viikoittaisen raportin mukaan vaikka testausta on lisätty, koronavirustesteistä positiivisia on yhä reilu viisi prosenttia.

Etelä-Saksan Mammingissa on vierastyöntekijöiden keskuudessa todettu runsaasti koronavirustartuntoja. Työntekijöitä on tullut esimerkiksi Romaniasta, jossa tartunnat ovat lisääntyneet.

Maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan-johtaja Hans Kluge totesi kuitenkin lauantaina De Tijdin haastattelussa, ettei tule ajatella, että koronaviruksen toinen aalto olisi jo alkanut.

– Useimmissa osissa Eurooppaa edes ensimmäinen aalto ei ole ohi. Miten ensimmäinen aalto yleensä etenee? Käyrä nousee, tasaantuu ja sitten laskee viruksen luonnollisen etenemisen myötä. Kun tartuntojen määrä laski, kyse ei ollut kuitenkaan luonnollisesta laskusta vaan se johtui kovista, rajoittavista toimenpiteistä, Kluge sanoi Brussels Timesin mukaan.

Näitä asioita tarkkaillaan

Tarttuvuusluku/R-luku: R-luku kertoo, kuinka monta ihmistä tartunnan saanut tartuttaa keskimäärin, BBC kertoo. Jos luku on yli yhden, epidemia on kiihtymässä. Jos luku on alle yhden, epidemia on hiipumassa.

Positiivisten testien osuus kaikista testeistä: Tämä luku auttaa näkemään, tehdäänkö yhteisössä riittävästi koronavirustestejä. Jos luku on suuri, viittaa se siihen, että testeihin saatetaan ottaa vain sairaimmat potilaat. WHO:n mukaan laajasti testejä tehneillä mailla luvun olisi oltava viisi prosenttia tai alle ainakin 14 päivän ajan, Johns Hopkinsin yliopiston sivuilla avataan. WHO on myös suositellut, ettei koronarajoituksia pureta, jos positiivisten testien osuus kaikista testeistä on yli viisi prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?