Ruotsin valtionepidemiologin mukaan kasvomaskien hyödystä ei ole riittävää näyttöä: ”Tulos on yllättävän vaisu”

Ruotsissa kasvomaskeja ei ole otettu osaksi koronaepidemian vastaisia toimenpiteitä.

Anders Tegnellin mukaan kasvomaskien hyödystä ei ole todisteita.

10.8.2020 10:41

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell kertoi saksalaisen Bild-lehden haastattelussa suhtautuvansa skeptisesti kasvomaskien käyttöön koronavirusepidemian hillitsemiseksi.

– (Tehdas)valmisteisten kasvomaskien käytön tulos on yllättävän vaisu, vaikka niin monet ihmiset ympäri maailman käyttävät niitä. Minua ihmetyttää, ettei meillä ole enemmän tai parempia tutkimuksia siitä, mitä seurauksia maskien käytöllä todella on, Tegnell kertoi saksalaislehdelle Expressenin mukaan.

Tegnell nosti esille Espanjan ja Belgian esimerkit. Maissa kansalaisia on velvoitettu käyttämään maskeja esimerkiksi kaupoissa ja muissa suljetuissa julkisissa tiloissa. Silti uusien koronatartuntojen määrät ovat molemmissa maissa olleet viime päivinä kasvussa.

Ruotsissa kansanterveysviranomaiset ovat vastustaneet maskipakkoa muun muassa sen takia, että maskin pelätään tuovan käyttäjälleen valheellisen turvallisuudentunteen, jolloin unohdetaan pitää sosiaalista etäisyyttä ja noudattaa yskimis- ja käsihygieniaa koskevia ohjeita.

– Joka tapauksessa on vaarallista uskoa, että maskit ratkaisisivat meidän ongelman.

Esimerkiksi useissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa suositellaan kasvomaskia tai sen käyttö on jopa pakollista. Missään maassa kasvomaski ei ole kuitenkaan ainoa toimenpide koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Esimerkiksi THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan kasvomaskien hyödyistä on kertynyt näyttöä maailmalla. Hän kertoi IS:lle elokuun alussa, että suomalaiset oppisivat kyllä käyttämänä maskia oikein.

– Yleinen sivistystaso on Suomessa korkea, ja jos suomalaisille kerrotaan oikeasta käyttötavasta, he osaavat ottaa vinkistä vaarin. Olen hyvin luottavainen sen suhteen, että meillä käytetään kasvomaskeja oikein. Ja silloin ne ovat meille kaikille hyväksi.

Myös Suomessa kasvomaskeja pidetään yhtenä, ei ainoana, keinona taistella koronavirusta vastaan.

– Kasvomaski on lisäkeino. Edelleen pitää pitää kiinni turvaväleistä ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, ja nämä ovat menneet hyvin suomalaisille läpi, kiitos siitä THL:lle, jonka kampanjointi on hyvin ymmärretty. Ihmisten tulee myös jatkossakin hakeutua lievilläkin oireilla koronavirustesteihin, Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas muistutti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?