Protestit puhkesivat Valko-Venäjällä presidentinvaaliäänestyksen jälkeen – rajut videot Minskistä leviävät sosiaalisessa mediassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Protestit puhkesivat Valko-Venäjällä presidentinvaaliäänestyksen jälkeen – rajut videot Minskistä leviävät sosiaalisessa mediassa

Poliisin kerrotaan käyttäneen tainnutuskranaatteja, vesitykkejä ja ajaneen pakettiautolla päin mielenosoittajia maan pääkaupungissa Minskissä.

Opposition kannattajat protestoivat Minskissä sunnuntaina.

10.8.2020 0:55 | Päivitetty 10.8.2020 8:33

Protestit puhkesivat Valko-Venäjällä sunnuntai-iltana, kun virallisen ovensuukyselyn mukaan itsevaltaisesti maata 26 vuotta hallinnut presidentti Aleksandr Lukashenko voittaa vaalit ja jatkaa kuudennelle kaudelle.

Hänen valintaansa pidettiin jo ennalta täysin varmana, osin vaalivilpin takia.

Vaalipäivää värittivät tiukat turvajärjestelyt: Konepistoolein varustetut poliisit tarkastivat pääkaupunki Minskiin saapuvia autoja, ja sosiaalisessa mediassa kerrottiin armeijan ajoneuvoista pääkaupunkiin vievillä teillä.

Uutistoimisto Reuters kertoi maanantaiaamuna, että protesteissa on kuollut yksi ihminen ja noin 120 on otettu kiinni.

The Politico kertoo, että mielenosoitukset alkoivat, kun valtiojohtoinen Youth Laboratory of Sociological Studies julkaisi ovensuukyselyn, jonka mukaan Lukashenko saisi 79,7 prosentin kannatuksen ja hänet haastanut opposition Svetlana Tihanovskaja vain 6,8 prosentin. Politicon mukaan riippumattomat ovensuukyselyt ovat kiellettyjä, mutta muutamilla paikallisilla äänestyspaikoilla kerrottiin, että Tihanovskaja oli paljon suositumpi kuin Lukashenko.

Keskusvaalilautakunta ilmoitti, että täydellinen ääntenlaskutulos tiedetään maanantaiaamuna. Oppositio pitää vinoutunutta vaalitulosta uskomattomana muun muassa siksi, että Tihanovskajan kampanjatilaisuudet ovat keränneet valtavia yleisömääriä.

Aiemmin sunnuntaina Tihanovskaja julisti kannattajiensa edessä Minskissä haluavansa rehelliset vaalit.

Poliisin kerrotaan ottaneen kiinni kymmeniä ihmisiä.

Mielenosoittajaa raahattiin Minskin kadulla sunnuntai-iltana.

Riippumaton Belsat TV näytti poliisin hyökkäävän väkijoukkojen kimppuun Minskissä. Poliisi pidätti riippumattomia vaalitarkkailijoita ja toimittajia sunnuntaina, ja Valko-Venäjällä kansalaiset ovat kertoneet internetkatkoksista ja hankaluuksista päästä uutissivustoille.

Yhdysvaltalaisrahoitteisen Radio Libertyn suorana julkaisemassa videoseurannassa näkyy, kuinka sadat mellakkapoliisit ovat Minskin keskustassa napit vastakkain mielenosoittajien kanssa. Poliisit ampuvat videolla tainnutuskranaatteja hajauttaakseen väkijoukkoa.

Radio Liberty julkaisi kuvia nuorista mielenosoittajista, joiden kasvot olivat veren peittämät.

Silminnäkijöiden mukaan Minskissä sijaitsevan keskeisen monumentin lähistöllä on kokoontunut tuhansia mielenosoittajia ja noin tuhat poliisia. Samaisella alueella on ollut yhteenottoja, ja mielenosoittajat ovat pyrkineet pystyttämään barrikadeja.

Mielenosoittajat pitelivät käsissään valoja.

Esimerkiksi oppositioon yhdistetyt mediat tut.by ja Nasha Niva ovat kertoneet uutistoimisto AFP:n mukaan yhteenotoista ja siitä, miten poliisin pakettiauto oli ajanut päin väkijoukkoa. Mediatietojen mukaan poliisi olisi käyttänyt myös vesitykkiä.

Poliisin kerrotaan ottaneen kiinni kymmeniä ihmisiä. Lisäksi ihmisten kerrotaan loukkaantuneen. Maan sisäministeriö on kiistänyt tiedot siitä, että kukaan olisi loukkaantunut äänestyksen jälkeisissä yhteenotoissa.

Sosiaalisessa mediassa on illan mittaan levinnyt rajuja videoita ja kuvia mielenosoituksista.

Poliisin ja mielenosoittajien kerrotaan ottaneen pääkaupungin lisäksi yhteen myös muissa kaupungeissa.

Silminnäkijöiden havainnot maalaavat kaoottista kuvaa maan pääkaupungista: mielenosoittajien huudot raikuvat ympäri katuja, autoilijat huudattavat ajoneuvojensa äänitorvia ja sireenit ulvovat ympäri kaupunkia.

Mellakkapoliisi pidätti mielenosoittajan Minskissä.

Tunteja kestäneen kaaoksen jälkeen maan sisäministeriö kertoi maan kansallisen uutistoimiston Beltan mukaan, että poliisilla on tilanne hallinnassa. Ihmisoikeusjärjestö Viasnan puheenjohtaja Ales Bialiatski syytti poliisia liiallisen voimankäytöstä mielenosoittajia vastaan. Hänen mukaansa mielenosoittajat ovat pääsiassa nuoria.

– Poliisi vastasi suhteettomalla julmuudella, iskemällä täydellä voimallaan, hän kertoi AFP:lle.

Opposition ehdokas lupasi uusia vaaleja

Tärkeimpiä opposition edustajia oli ennen vaaleja estetty asettumasta ehdolle muun muassa vangitsemalla heitä rikoksesta epäiltynä. Tihanovskaja itse lähti ehdolle sen jälkeen, kun hänen puolisonsa ehdokkuus estettiin ja tämä passitettiin vankilaan.

Tihanovskaja on vedonnut kansaan sanomalla, ettei ole poliitikko ja että voittonsa jälkeen järjestettäisiin uudet vaalit, joissa ehdolla on koko oppositio.

Oppositioehdokas Svetlana Tihanovskaja oli kehottanut kannattajiaan äänestämään myöhään vaalivilpin hankaloittamiseksi.

Lukashenkon suosiota on nakertanut pitkään jatkuneiden talousvaikeuksien lisäksi koronavirusepidemia, jonka vaarallisuutta presidentti on toistuvasti vähätellyt. Rannenauhojen lisäksi vaalipäivän asuna on näkynyt myös kasvomaskeja.

Lukashenko on varoittanut, ettei vastustajia siedetä ja että hän ei luovu "rakkaasta" Valko-Venäjästään. Hän on myös varoitellut ulkopuolisista uhista.

Aleksandr Lukashenko on ollut vallassa jo 26 vuotta.

Valko-Venäjä ei ole kutsunut Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoita seuraamaan äänestystä. Keskusvaalilautakunnan mukaan yli 40 prosenttia äänistä oli annettu ennakkoääninä, mikä asiantuntijoiden mukaan mahdollistaa väärennökset.

Valko-Venäjällä ei ole ollut vapaiksi ja oikeudenmukaisiksi luokiteltavia vaaleja vuoden 1995 jälkeen. Aiemmin Lukashenko on hiljentänyt vastustajansa mellakkapoliisilla ja kovilla vankeustuomioilla, minkä vastineeksi länsimaat ovat asettaneet pakotteita.

Artikkeli päivitetty 10.8.2020 kello 8.33. Lisätty tieto kuolonuhrista ja viranomaisten tekemistä kiinniotoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?