Valko-Venäjällä äänestetään presidentin­vaaleissa levottomissa tunnelmissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Valko-Venäjällä äänestetään presidentin­vaaleissa levottomissa tunnelmissa

Oppositio on kerännyt tilaisuuksiinsa runsaasti kannattajia. Talousongelmien lisäksi myös koronaepidemia on syönyt presidentti Lukashenkon suosiota.

Mies tarkasteli vaalijulisteita Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä perjantaina.­

9.8. 1:05

Valko-Venäjällä järjestetään tänään presidentinvaalit poikkeuksellisen levottomissa tunnelmissa. Maata itsevaltaisesti 26 vuotta hallinneen Aleksandr Lukashenkon valintaa kuudennelle kaudelle pidetään käytännössä varmana, osin vaalivilpin ansiosta.

Vaalien alla on järjestetty Valko-Venäjän oloissa harvinaisia protesteja Lukashenkon hallintoa vastaan.

Tärkeimpiä opposition edustajia estettiin asettumasta ehdolle muun muassa vangitsemalla heitä rikoksesta epäiltynä. Ainoa jäljelle jäänyt ehdokas Svetlana Tihanovskaja on kuitenkin kerännyt kampanjatilaisuuksiinsa valtavia yleisömääriä.

Pitkään jatkuneiden talousvaikeuksien lisäksi Lukashenkon suosiota on nakertanut koronavirusepidemia, jonka vaarallisuutta presidentti on toistuvasti vähätellyt.

Outoja pidätyksiä

Vaalinalustunnelmia kiristi entisestään 33 venäläismiehen pidätys Valko-Venäjällä. Lukashenkon mukaan joukko on palkkasotilaita, jotka ovat maassa tehtävänään aiheuttaa siellä levottomuuksia.

Venäjä on kiistänyt tällaiset aikeet. Presidentti Vladimir Putin sanoi vaalien alla toivovansa vakauden jatkumista Valko-Venäjällä.

Entistä sekavammalta tilanne alkoi vaikuttaa aiemmin tällä viikolla, kun Lukashenko kertoi Valko-Venäjän viranomaisten pidättäneen myös maassa olevia Yhdysvaltain kansalaisia.

Saksan, Ranskan ja Puolan ulkoministerit ovat vedonneet Valko-Venäjään vapaiden ja rehellisten vaalien järjestämiseksi ja poliittisten vankien vapauttamiseksi. Maa ei ole kutsunut Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoita seuraamaan äänestystä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?