Rokotetutkimusta rahoittava Bill Gates arvioi, milloin koronapandemia on ohi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Rokote­tutkimusta rahoittava Bill Gates arvioi, milloin korona­pandemia on ohi

Bill Gatesin mukaan lääketiede on kehittynyt ennätysvauhtia.

Bill Gates kuvattuna vuonna 2016.

9.8.2020 0:45

Teknologiamiljardööri Bill Gates kertoo talouslehti Business Insiderin mukaan olevansa optimistinen koronavirukseen kehitettävistä rokotteista ja hoitokeinoista.

Gates rahoittaa paljon rokotetutkimusta niin koronaan kuin muihin maailman väestöä riipoviin tauteihin.

Gates arvioikin teknologialehti Wiredin mukaan, että kiitos ennätysnopean lääketieteellisen kehityksen, koronapandemian loppu on jo näkyvissä.

Ikävä kyllä siihen on silti matkaa. Gatesin arvion mukaan pandemia saadaan kontrolliin rikkaissa maissa vuoden 2021 loppuun mennessä ja koko maailmassa vuoden 2022 loppuun mennessä.

Gatesin mukaan koronapandemia ei ole ensimmäinen tai toinen maailmansota, mutta on maailmanlaajuisena kriisinä samassa mittaluokassa.

Gates kertoo myös pelkäävänsä, että maissa kuten Venäjällä ja Kiinassa paine saada toimiva koronarokote on niin suuri, että rokotteita saatetaan antaa ihmisille ennen kuin niiden tiedetään olevan turvallisia ja varmasti toimivia.

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA:han Gates kuitenkin luottaa.

– Tarvitsemme todennäköisesti kolme tai neljä kuukautta kolmannen vaiheen datan tarkasteluun pelkästään sivuoireiden takia, Gates sanoi.

Gates totesi Business Insiderille aiemmin olevansa luottavainen, että markkinoille saadaan erittäin turvallinen ja erittäin tehokas koronarokote. Tämä jos siksikin, että maailmassa on tällä hetkellä kehitteillä yli 160 koronarokotetta. Kaksi neljästä ihmiskokeisiin edenneistä rokotteista ovat yhdysvaltalaisia: Moderna ja Pfizer/BioNTech.

Siihen asti kunnes rokote saadaan, edessä on kuitenkin ainakin kova syksy ja talvi, vaikkei vuodenajat näyttäisi vaikuttavan koronan tartuttavuuteen.

– Syksy voi olla rankka. Olemme enemmän sisällä. On kylmempi. Tiedämme, että tuollaiset asiat nostattavat tautia, Gates sanoi Business Insiderille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?