500 000 kuutiometrin kokoisen jäälohkareen pelätään rysähtävän Mont Blancilta alas – vaaravyöhyke evakuoitu: ”Kukaan ei pääse läpi!” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

500 000 kuutiometrin kokoisen jäälohkareen pelätään rysähtävän Mont Blancilta alas – vaaravyöhyke evakuoitu: ”Kukaan ei pääse läpi!”

Seuraavien kolmen päivän on ennustettu olevan kuumia jo valmiiksi lämpöaallon kourissa olevassa Keski-Euroopassa.

Planpincieuxin jäätikön on havaittu liikkuneen.­

7.8. 23:55

Pohjois-Italiassa Val Ferretin laakso on yhä turisteilta suljettuna, sillä pelkona on, että suuri osa Mont Blancin massiivin rinteillä olevasta jäätiköstä romahtaa lämpöaallon takia, AFP uutisoi.

Seuraavien kolmen päivän on ennustettu olevan erityisen lämpimiä muutenkin lämpöaallon kourissa kamppailevassa Keski-Euroopassa.

– Kukaan ei pääse läpi! Ei autoja, polkupyöriä tai jalankulkijoita, kyltti varoitti.

Tiesulkua vartioi kaksi vartijaa.

Reutersin mukaan Planpincieuxin jäätikön havaittiin liikkuneen vaarallisesti.

– Valtava pala jäätä lepää kiven päällä ja vaarana on, että se irtoaa hetkessä, jäätikköasiantuntija Fabrizio Troilo sanoi Corriere della Seralle.

Mahdollisesti irtoava jäälohkare on noin Milanon katedraalin kokoinen ja pitää sisällään 500 000 kuutiometriä jäätä.

Viime keskiviikkona viranomaiset evakuoivat vaaravyöhykkeeltä 75 ihmistä ainakin kolmeksi vuorokaudeksi. Evakuoiduista noin 20 on paikallisia ja loput turisteja.

Tähän aikaan vuodesta Val Ferret on yleensä täynnä turisteja, jotka vastaavat vuorten kutsuun.

– Tämä kausi sujui hyvin huolimatta pandemiasta, pienen hotellin omistava Jacopo Nitri kertoi.

– Minun piti lähettää 25 asiakasta pois ja peruuttaa joitakin varauksia. Jos tilanne ei ratkea muutamassa päivässä, tästä tulee katastrofi.

Juttua korjattu 8.8.2020 kello 1.10. Jääkuutio on kooltaan 500 000 kuutiometriä, ei 500 kuutiometriä niin kuin jutussa alun perin luki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?