Teini-ikäisenä pidätetty Anna sai Venäjällä ehdollisen tuomion Uusi suuruus -oikeudenkäynnissä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Teini-ikäisenä pidätetty Anna sai Venäjällä ehdollisen tuomion Uusi suuruus -oikeudenkäynnissä

Osa Uusi Suuruus -ryhmän jäsenistä sai tuomionsa ehdottomana, osa ehdollisena.

Yksi tuomituista, Anna Pavlikova. Nuori nainen sai ehdollisen vankeusrangaistuksen.­

6.8. 23:04

Uusi suuruus -ryhmän aktivistit on tänään todettu moskovalaisessa piirioikeudessa syyllisiksi ääriryhmän muodostamiseen, Interfax-uutistoimisto kertoo. Tuomion mukaan vastaajat ovat ”syyllisiä ääriryhmän muodostamiseen eli järjestäytyneen ryhmän, jonka tarkoituksena on suunnitella tai tehdä ekstremistisiä rikoksia.”

Kaikki seitsemän syytettyä todettiin syyllisiksi. Heidän tuomionsa kuitenkin vaihtelevat. Ryhmästä kolme sai 6–7 vuoden vankeusrangaistuksen ja loput neljä saivat 4–6,5 vuoden ehdolliset vankeusrangaistukset.

Kaikkia seitsemää on myös kielletty julkaisemasta materiaalia ja viestejä Internetissä rajattomille yleisölle. Kielto on voimassa viiden vuoden ajan.

Uusi suuruus -järjestön aktivistit jäivät kiinni maaliskuussa 2018. Venäjän viranomaiset kertoivat tuolloin, että ryhmä valmisteli väkivaltaista vallankaappausta, joka tähtäsi presidentti Vladimir Putinin syrjäyttämiseen.

Putin-kriitikot ja esimerkiksi yhden syytetyn vanhemmat ovat kyseenalaistaneet ryhmän muodostaman uhkan ja väittäneet, että Venäjän turvallisuuspalvelu olisi ollut mukana luomassa ryhmää.

Kaikki järjestön jäsenet pidätettiin samana päivänä. Jotkut, kuten Anna Pavlikova, olivat alaikäisiä. Pavlikova oli 17-vuotias ja hänen perheensä kuvaili tyttöä hiljaiseksi ja ujoksi perhetytöksi, jonka pidätys tuli täysin puskista.

– Me emme olleet uskoa korviamme. Meidän Anna, joka istui aina nenä kiinni kirjoissa, kasvatti papukaijoja, haaveili genetiikan opinnoista ja työskenteli apulaisena eläinklinikalla, Pavlikovan vanhemmat kertoivat IS:lle viime vuonna.

Anna Pavlikova odottamassa tuomiota oikeustalon edustalla torstaina.­

Pavlikova oli tutkintavankeudessa puoli vuotta ennen kuin hänet päästettiin kotiarestiin.

– Kahdeksannentoista syntymäpäivänsä Anna vietti vankilassa. Hän luki tyrmässä Dostojevskia ja Solzhenitsyniä ja sanoi minulle kerran, että tämä kaikkihan on tapahtunut Venäjällä jo ennenkin, Dmitri-isä kuvaili.

Pavlikova sai ehdollisen vankeusrangaistuksen. Häntä uhkasi kymmenen vuoden mittainen rangaistus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?