Amerikkalaisprofessori on osunut oikeaan kaikissa USA:n presidentin­vaaleissa vuodesta 1984 lähtien – nyt hän teki ennusteen tulevista vaaleista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Amerikkalaisprofessori on osunut oikeaan kaikissa USA:n presidentin­vaaleissa vuodesta 1984 lähtien – nyt hän teki ennusteen tulevista vaaleista

Ennustusguru Allan Lichtmanin mittarit osoittavat Joe Bidenin voittavan Donald Trumpin. Mutta epävarmuustekijöitäkin on.

Joe Biden (oik.) kulkee kohti Valkoista taloa – mikäli professori Allan Linchtmanin ennustemalliin on uskomista.­

7.8. 6:20

Yhdysvaltain presidentinvaalien lopputuloksen ennustaminen on periaatteessa yksinkertainen homma: valitset vain oikein kahdesta vaihtoehdosta. Pelkällä tuurillakin voi päästä pitkälle.

Tuurilla on kuitenkin vain vähän tekemistä nykyisen ennustebisneksen kanssa. Yhdysvalloissa teetetään vaalien alla lukemattomia kyselyitä ja mittauksia, joissa selvitetään ehdokkaiden kannatusta. Näistä laaditaan käyriä ja tulkitaan trendejä. Pitemmälle menevissä ennustemalleissa huomioidaan myös muita seikkoja, kuten taloustilannetta.

Silti parhaimmatkin ennusteet voivat mennä pieleen, kuten Donald Trumpin voitto vuonna 2016 monen kohdalla osoitti. Osuutta asiaan oli toki myös vaalijärjestelmällä, sillä Trumpin voitto Hillary Clintonista perustui valitsijamieskisaan, ei maanlaajuiseen kannatukseen.

Yksi ennustaja saattoi kuitenkin viime vaalien jälkeen paukutella henkseleitään: Washingtonissa sijaitsevan American Universityn poliittisen historian professori Allan Lichtman povasi oikein Trumpin voiton.

Professori Allan Lichtman puhui ulkomaisille toimittajille maan ulkoministeriön järjestämässä tilaisuudessa neljä vuotta sitten.­

Lichtman oli tehnyt saman jo kahdeksan kertaa aiemminkin, eli osunut – tietyin varauksin – oikeaan kaikissa presidentinvaaleissa vuodesta 1984 lähtien.

Nyt hänellä on uusi ennuste, jonka hän julkaisi New York Timesin mielipideosastolle nauhoitetulla videolla.

– Ennuste kertoo, että Trump menettää paikkansa Valkoisessa talossa, Lichtman toteaa.

Perustuu 13 kysymykseen

Lichtmanin ennustus pohjautuu hänen itsensä ja venäläisen matemaatikon Vladimir Keilis-Borokin vuonna 1981 laatimaan malliin, jossa vastataan 13 avainkysymykseen vaaleista. Kysymyksillä kartoitetaan Valkoista taloa hallitsevan puolueen mahdollisuuksia säilyttää paikkansa.

Kysymykset on laadittu siten, että niihin voi vastata vain kyllä tai ei. Jos yli puolet vastauksista on kyllä, hallitseva puolue säilyttää paikkansa.

Kysymykset käsittelevät poliittista tilannetta ja onko esimerkiksi merkittävää kolmannen puolueen ehdokasta mukana. Onko talouskehitys epäsuotuisa, onko hallintoa kohdannut skandaali, ovatko sitä koetelleet sosiaaliset levottomuudet ja onko se yltänyt sotilaspoliittisiin saavutuksiin?

Presidentti Donald Trump puhui koronainfossaan Valkoisessa talossa keskiviikkona. Trumpin uudelleenvalinnan tielle ilmaantuivat tänä vuonna sekä talouskriisi että rotulevottomuudet.­

Kiistanalaisimpia ovat kaksi viimeistä kysymystä, joilla arvioidaan presidentin ja hänen vastaehdokkaansa karismaa. Kysymyksiin on vaikea vastata täysin objektiivisesti.

Lichtman on sitä mieltä, että sekä Trump että Biden kärsivät karisman puutteesta: showmies Trump vetoaa vain pieneen osaan amerikkalaisia, ja Biden ei ole laajalti innostava.

Lichtmanin mukaan hänen mallinsa vastaukset kallistuvat tänä vuonna Bidenin puolelle luvuin 7–6. Ero on siis myös Lichtmanin mallissa hyvin pieni. Myös monet muut ennusteet ovat povanneet niukkaa voittoa kyselyitä johtavalle Bidenille.

Lichtman myöntää, että myös ”ulkoisilla tekijöillä” voi olla tänä vuonna merkitystä. Yhdysvalloissa pelätään koronaepidemian ja kiistan postiäänestämisestä vaikuttavan äänestysmahdollisuuksiin ja myös Venäjän tai muiden ulkomaiden vaalivaikuttamisella spekuloidaan jälleen.

Merkittävin kritiikki Lichtmanin ennustetta kohtaan on se, että itse asiassa hänkään ei ole aina osunut oikeaan tulevan presidentin ennustamisessa.

Vuonna 2000 hän ennusti presidentiksi Al Gorea, mutta voittajaksi selviytyi George W. Bush. Lichtman saattoi puolustautua sillä, että tarkkaan ottaen hän osui oikeaan, koska Gore sai maanlaajuisesti eniten ääniä.

Vuonna 2016 tämä logiikka petti, koska silloin hän ennusti Trumpin saavan eniten ääniä. Clinton voitti kuitenkin maanlaajuisen äänikisan noin kolmella miljoonalla äänellä. Lichtman oli toki osunut oikeaan siinä, kumpi päätyi presidentiksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?