Miehistö hylkäsi venäläisomisteisen, ammonium­nitraatti­lastissa olleen aluksen Beirutin satamaan vuonna 2013 kuin tikittävän aikapommin – laivan kapteeni järkyttyi räjähdyksestä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Miehistö hylkäsi venäläisomisteisen, ammonium­nitraatti­lastissa olleen aluksen Beirutin satamaan vuonna 2013 kuin tikittävän aikapommin – laivan kapteeni järkyttyi räjähdyksestä

Amerikkalainen uutiskanava on saanut käsiinsä lisää tietoa ammoniumnitraatista, jonka uskotaan aiheuttaneen tiistaisen räjähdyksen.

6.8. 19:17

Vuonna 2013 Beirutin satamaan saapui venäläisomisteinen alus, jolla oli mukanaan 2 750 tonnia ammoniumnitraattia. MV Rhosus -alus oli matkalla Georgian kautta Mosambikiin, mutta taloudelliset vaikeudet, jotka herättivät levottomuutta aluksen venäläisen ja ukrainalaisen miehistön keskuudessa, pakottivat aluksen pysähtymään Beirutissa, CNN kertoo.

Kyseisen laivan lastin uskotaan aiheuttaneen valtavan räjähdyksen Beirutin keskustassa viime tiistaina. Räjähdyksessä kuoli ainakin 135 ihmistä ja lisäksi tuhansia loukkaantui.

Satama-alue vaurioitui pahoin räjähdyksessä.­

Viranomaiset eivät ole suoraan nimenneet, että ammoniumnitraatti olisi peräisin MV Rhosus -aluksesta. Pääministeri Hassan Diab sanoi kuitenkin, että räjähdyksen aiheutti 2 750 tonnia ammoniumnitraattia, jota oli säilötty satamassa kuusi vuotta.

Libanonilaisviranomaiset ovat myös Wall Street Journalin mukaan sanoneet, että ammoniumnitraatti tuli maahan vuonna 2013 Georgiaan matkalla olleella laivalla.

Al Jazeera uutisoi jo aiemmin, että ammoniumnitraatti oli päätynyt maahan syyskuussa 2013, kun venäläinen alus oli saapunut Beirutin satamaan. Al Jazeeran mukaan alus lopulta hylättiin ja ammoniumnitraatti vietiin varastoon, jossa se herätti huolta kuuden vuoden ajan ennen aiemmin tällä viikolla tapahtunutta räjähdystä.

CNN on saanut käsiinsä asiakirjoja, jotka kertovat lisää venäläisaluksesta. Uutiskanavan mukaan alus oli matkalla Georgian Batumiin, minkä jälkeen sen oli määrä jatkaa matkaansa Mosambikiin.

Alus matkasi Moldovan lipun alla. Kreikassa, kun alus pysähtyi tankkaamaan, aluksen omistaja kertoi merimiehille talousongelmista ja sanoi, että matkan varrella oli haettava lisää rahtia kattamaan matkan kustannukset. Näin alus päätyi Beirutiin.

Helikopteri pudottaa vettä räjähdyksen jäljiltä kytevän romun päälle torstaina.­

Beirutissa sataman viranomaiset ottivat MV Rhosuksen haltuunsa, koska aluksen satamamaksuja ei ollut maksettu ja venäläis- ja ukrainalaismiehistö oli tehnyt valituksia kohtelustaan.

– Kirjoitin Putinille joka päivä... Lopulta meidän oli myytävä polttoainetta ja käyttää se raha asianajajan palkkaamiseen, koska emme saaneet apua, omistaja ei tarjonnut meille edes ruokaa tai vettä, laivan kapteeni Boris Prokoshev kertoi keskiviikkona Echo Moscow -radion haastattelussa.

Miehistö lopulta hylkäsi aluksen ja vaarallinen lasti takavarikoitiin.

Myös CNN kertoo, että tulliviranomaiset ilmaisivat useaan kertaan huolensa satamaan säilötystä ammoniumnitraatista.

Prokoshev kertoi New York Timesin haastattelussa kuulleensa ystäviltään, että MV Rhosus oli uponnut Beirutin satamassa joko 2015 tai 2016. Hän ihmettelee, ettei aluksen lasti aiheuttanut vaaratilannetta aiemmin.

– Olin kauhuissani, 70-vuotias eläkkeelle jäänyt kapteeni kuitenkin ajatteli tiistaisesta räjähdyksestä.

Englanninkielisen Cyprus Mail -julkaisun mukaan Kyproksen viranomaiset ovat puhuttaneet aluksen omistanutta venäläistä liikemiestä, joka asuu Limassolissa. Libanonin viranomaiset olivat pyytäneet Kyproksen poliisia kysymään mieheltä kysymyksiä liittyen Beirutin satamaan päätyneeseen rahtiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?