Satelliittikuvat ennen ja jälkeen paljastavat Beirutin sataman karmeat tuhot: satamarakennusten tilalla vain valtava reikä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Satelliittikuvat ennen ja jälkeen paljastavat Beirutin sataman karmeat tuhot: satamarakennusten tilalla vain valtava reikä

Monista satamarakennuksista jäi räjähdyksen jälkeen jäljelle vain raunioita.

Satama-alueella tapahtuneet räjähdykset tekivät rannalle valtavan reiän.­

6.8.2020 1:43

Tuoreissa satelliittikuvissa näkyy, miten karmeaa jälkeä Beirutin tiistaiset räjähdykset saivat aikaan.

Libanonin pääkaupungissa satama-alueella tapahtuneet räjähdykset aiheuttivat valtavan paineaallon, joka tuhosi rakennuksia laajalla alueella. Räjähdysten ja paineaallon seurauksena yli sata ihmistä on kuollut ja ainakin 5000 loukkaantunut.

Räjähdysten laukaisija on edelleen epäselvä, mutta syyksi epäillään satama-alueelle varastoitua suurta määrää ammoniumnitraattia. Lehtitietojen mukaan kyseistä ainetta säilytettiin satamassa 2 750 tonnia.

Lue myös: Ammoniumnitraatin tuhovoima voi olla valtava – näin sitä varastoidaan Suomessa

Tältä Beirutin satama-alue näytti kesäkuussa 2020.­

Tältä satama-alue näytti tiistain valtavan räjähdyksen jälkeen.­

Tuoreissa satelliittikuvissa näkyy, miten suuren aukon räjähdykset tekivät Beirutin satamaan. Suuri, veden täyttämä kraatteri on korvannut kohdan, jossa aiemmin seisoi kaksi satamarakennusta.

Sataman eteläpuolelle näyttää jääneen jäljelle enää vain raunioita.

Satelliittikuvassa näkyy Beirutin satama 31. toukokuuta 2020.­

Tältä satama näytti räjähdyksen jälkeen.­

Uutistoimisto AFP:n mukaan Beirutin tulenlieskojen nuolema satama muistutti tiistaina ydintuhon jälkeistä maisemaa. AFP kuvaili, että kaikkialla on romahtaneita rakennuksia ja merellä on liekehtiviä aluksia.

Toisen räjähdyksen voima oli niin valtava, että sen ääni kuultiin ympäri maata. Räjähdys tuntui myös Kyproksella, johon on matkaa 240 kilometriä.

– Se oli kuin atomipommi, kuvaili yli 70-vuotias eläkkeellä oleva opettaja Makrouhie Yerganian, joka on asunut sataman lähellä vuosikymmeniä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?