Tartuntatautiasiantuntija Fauci uskoo, että koronarokotetta olisi ensi vuoden loppuun mennessä valmiina jo miljardi annosta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tartuntatautiasiantuntija Fauci uskoo, että koronarokotetta olisi ensi vuoden loppuun mennessä valmiina jo miljardi annosta

Anthony Faucin mukaan koronaongelman kesto riippuu pitkälti siitä, miten nopeasti tehokas rokote saadaan kehitettyä.

Yhdysvaltojen johtava tartuntatautieksperssi Anthony Fauci on ”varovaisen optimistinen” koronarokotteen suhteen.­

6.8. 0:42

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiekspertti Anthony Fauci sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa keskiviikkona odottavansa, että lääkevalmistajilla on todennäköisesti valmiina kymmeniä miljoonia annoksia koronarokotetta ensi vuoden alkupuolella. Hän totesi, että kun tuotannon kasvu jatkuu, vuoden 2021 loppuun mennessä rokotetta olisi jo miljardi annosta.

– Olen varovaisen optimistinen, vaikka ikinä ei voikaan sanoa varmaksi rokotteista, Fauci sanoi.

Fauci vastasi toimittajan kysymykseen, ettei hän ole havainnut Valkoiselta talolta mitään painostusta siitä, että rokote pitäisi saada markkinoille ennen marraskuun 3. päivän presidentinvaaleja. Hän lisäsi, että viranomaiset ovat luvanneet, etteivät he anna ”poliittisten näkökohtien puuttua” covid-19-rokotteen hyväksymiseen, vaan asiassa mennään ”turvallisuus ja tehokkuus” edellä.

Faucin mukaan se, miten pitkään maailmassa kamppaillaan koronaviruksen kanssa, riippuu vahvasti siitä, miten nopeasti tehokas rokote saadaan kehitettyä.

Maailmassa kehitellään tällä hetkellä yli kahtasataa koronarokotetta.­

CNN:n toimittajalle Fauci totesi keskiviikkona, että Yhdysvaltain koronavirusongelma on maailman pahin.

– Kyllä, se on, jos asiaa tarkastellaan kvantitatiivisesti. Tarkoitan, että luvut eivät valehtele, Fauci vastasi CNN:n toimittajan kysymykseen.

Hän totesi tilanteen olevan ”hyvin, hyvin huolestuttava”.

Faucin sanat iskivät suoraan presidentti Donald Trumpin väitteisiin, joiden mukaan koronatilanne Yhdysvalloissa ei ole erityisen paha. Trump on toistuvasti pyrkinyt maalaaman todellisuutta ruusuisempaa kuvaa maan koronaongelmasta. Hän on muun muassa väittänyt, että maan korkeat tartuntaluvut johtuvat siitä, että koronatestejä tehdään niin paljon.

Reutersin mukaan viimeksi keskiviikkona Trump sanoi Fox Newsin haastattelussa, että virus ”menee pois. Se menee pois niin kuin asiat menevät pois”.

Fauci sen sijaan kuvaili, että jotkut osat Yhdysvalloista ovat pärjänneet viruksen kanssa hyvin, kun taas toiset ”ovat tulessa”. Fauci on jo pitkään ollut Trumpin ja hänen hallintonsa epäsuosiossa.

CNN:lle Fauci kertoi myös, että hän ja hänen perheensä ovat saaneet tappouhkauksia ja hänen tyttäriään on häiritty jatkuvasti.

– En olisi villeimmissä unissanikaan kuvitellut, että ihmiset, jotka vastustavat kansanterveyden perusperiaatteita ovat niin kovasti niitä vastaan eivätkä pidä siitä, mitä tieteen nimissä sanon, että he alkavat uhkailemaan.

Hän totesi huomanneensa, että Yhdysvalloissa tieteenvastaisuus vaikuttaa olevan pinnalla.

Anthony Faucista on kevään mittaan tullut yksi Yhdysvaltojen näkyvimmistä hahmoista koronaviruspandemian hoitamisessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?