Al Jazeera: Venäläinen laiva hylkäsi lastin ammonium­nitraattia Beirutiin – tulli yritti vuosien ajan varoittaa vakavasta vaarasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Al Jazeera: Venäläinen laiva hylkäsi lastin ammonium­nitraattia Beirutiin – tulli yritti vuosien ajan varoittaa vakavasta vaarasta

Valtava erä räjähtävää ainetta päätyi Beirutin satamaan sattumalta syksyllä 2013.

5.8. 15:29

Al Jazeera on selvittänyt Beirutin keskustassa räjähtäneen ammoniumnitraatin kulkua satamaan. Median mukaan kuusi vuotta satamavarastossa säilötyn aineen riskit olivat hyvin viranomaisten tiedossa.

Lasti ammoniumnitraattia saapui Beirutin satamaan syyskuussa 2013, kun sitä kuljettanut alus rantautui Libanoniin teknisten ongelmien vuoksi. Maan viranomaiset kielsivät venäläisalusta lähtemästä, ja lopulta alus hylättiin. Ammoniumnitraatti vietiin varastoon.

Räjähdys tuhosi koko sataman.­

Räjähdys sai alkunsa pienellä niemekkeellä Pohjois-Beirutissa sijaitsevasta satamahallista. Beirutin suurlähettiläs Tarja Fernández kuvailee, että yleisöltä suljetussa satamassa oli varastoja ”pitkin poikin”.­

Kesäkuussa 2014 Libanonin tullin silloinen johtaja lähetti ensimmäisen viestin kiireellisiä asioita käsittelevälle tuomarille. Viestissä hän kysyi, mitä tehdä valtavalle määrälle räjähtävää ainetta. Kolmen vuoden aikana tulli lähetti ainakin kuusi viestiä, joissa ehdotettiin aineen maasta vientiä, Libanonin armeijalle antamista tai yksityisomisteiselle libanonilaiselle räjähdeyhtiölle myymistä.

Vastausta ei kuulunut. 2016 lähetetyssä kirjeessä tulli kirjoittaa näin:

”Koska tavaran säilyttäminen epäsopivissa ilmasto-oloissa varastohallissa aiheuttaa vakavan vaaran, uusimme pyyntömme siitä, että merivoimia pyydettäisiin viemään nämä aineet maasta välittömästi sataman ja siellä työskentelevien turvallisuuden vuoksi tai myymään tämän määrän (räjähdeyhtiölle).”

Vastausta ei vieläkään tullut. Vuonna 2017 uusi tullin johtaja lähestyi tuomaria vedoten ammoniumnitraatin satamassa aiheuttamaan vaaraan, mutta hänkään ei saanut vastausta.

Räjähdyksen ja paineaallon voima oli valtava.­

Typpipitoista ammoniumnitraattia käytetään lannoitteiden ja muun muassa rakennusteollisuudessa räjähteiden valmistamiseen. Taliban-järjestö on myös ammoniumnitraattipohjaisista räjähteistä tunnettu. Suomen historian tuhoisimpiin lukeutuva tehdasräjähdys tammikuussa 1963 tapahtui, kun kymmenen tonnia sulaa ammoniumnitraattia räjähti. Kymmenen ihmistä kuoli.

Muun muassa Suomessa aineen varastointi on tiukkaan säädeltyä. Tukesin ylitarkastaja Aki Ijäs pitää Beirutin varastoa poikkeuksellisen suurena ja sopimattomassa paikassa olleena.

– Kun katsoo, miten keskeisellä paikalla se on ollut. Asuin- ja toimistorakennukset alkavat heti varaston ulkopuolelta, kyllähän on ollut aivan liian suuri määrä varastoitavaksi tuollaiseen paikkaan.

Suomessa ainetta saa varastoida sadan tonnin pinoissa, joiden täytyy olla sellaisia, ettei räjähdys voisi levitä pinosta toiseen. Asuinrakennuksiin täytyy olla 350 metrin etäisyys.

Tiistaina 2 750 tonnia ammoniumnitraattia räjähti tappaen ainakin sata ihmistä ja vahingoittaen yli 4 000:a. Koko satama tuhoutui kuten myös merkittävä osa lähikaupunginosien rakennuskannasta.

Räjähdyksen alkuperä ei ole tiedossa, mutta se vähintäänkin levisi ammoniumnitraattihalliin, jossa on voitu varastoida muutakin. Asiantuntijoiden mukaan räjähdyksen väri ei täysin täsmää puhtaaseen ammoniumnitraattiin.

Tällä hetkellä libanonilaiset poliitikot pitävät tapahtumaa onnettomuutena. Maan pääministeri Hassan Diab on todennut, että kaikki räjähdyksestä vastuussa olevat joutuvat maksamaan. Presidentti Michel Aounin mukaan virhettä ammoniumnitraatin käsittelyssä ei voi hyväksyä, ja kaikki siitä vastuussa olevat saavat ”rajuimman rangaistuksen”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?