Poliisin kehokamera­videot George Floydin viime hetkistä julki – kylmäävä keskustelu tallentui

Daily Mailin käsiinsä saamista videoista käy ilmi George Floydin pidätystilanne.

5.8.2020 10:16 | Päivitetty 5.8.2020 23:27

Poliisien kehokameravideot George Floydin viimeisistä minuuteista ovat vuotaneet brittilehti Daily Mailille.

Toisella videoista poliisi Thomas Lane kysyy Derek Chauvinilta, pitäisikö Floyd kääntää kyljelleen. Chavin painoi Floydin kaulaa polvellaan lähes yhdeksän minuutin ajan.

– Ei, hän pysyy siinä, mihin laitoin hänet, Chauvin vastaa.

– Olen vain huolissani houreilusta tai jostain, Lane sanoo.

– Sen takia ambulanssi on tulossa, Chauvin sanoo.

  • Vuodetun videon voit katsoa tämän artikkelin yläpuolelta. Videota ei suositella herkimmille katsojille.

George Floydin kuolinpaikka lainehti kukkia kesäkuussa.

Floyd kuoli 25. toukokuuta Minnesotan Minneapolisissa. Viimeisiksi sanoiksi jäivät: ”En voi hengittää”. Floyd oli käynyt läheisellä kioskilla, ja myyjä epäili hänen maksaneen väärennetyllä 20 dollarin setelillä ja hälytti poliisit.

Kaksi vasta viikon töissä ollutta nuorta poliisia saapui paikalle, ja Chauvin ja neljäs poliisi liittyivät hetkeä myöhemmin paikalle. Poliisiraportin mukaan Floyd jäykistyi ja heittäytyi maahan. Hän kertoi poliiseille, että ei vastusta pidätystä vaan kärsii ahtaanpaikankammosta eikä siksi tahdo auton takapenkille.

Ohikulkijoiden nauhoittama ja sosiaaliseen mediaan jakama video käynnisti laajan keskustelun poliisiväkivallasta ja rakenteellisesta rasismista niin Yhdysvalloissa kuin ympäri maailman. Black Lives Matter -liikkeen mielenosoitukset jatkuvat monessa paikassa yhä.

Poliisien tarpeettoman kovien otteiden on tulkittu johtuvan afroamerikkalaisen Floydin ihonväristä.

– Poliisi lähestyi häntä aseet esillä vain siksi, että hän oli musta mies. Kuten video näyttää, hän ei koskaan muodostanut minkäänlaista uhkaa. Poliisien vastaväitteet alkavat rakentua. Jos videoita ei olisi, maailma ei olisi koskaan saanut tietää vääryyksistä, jotka George Floyd sai kokea, Floydin perheen asianajaja kommentoi vuodettuja videota CNN:lle.

Daily Mailin haltuunsa saamat videot ovat pätkiä oikeussalissa todistusmateriaalina käytetyistä kehokamerataltioinneista, jotka oikeus on julistanut salaisiksi eikä antanut niitä medialle. Daily Mail ei ole kertonut, miten se on saanut videot käsiinsä.

Entiset poliisit Derek Chavin (vas. ylh.), Tou Thao (oik. ylh.), Thomas Lane (vas. alh.) ja J. Alexander Kueng (oik. alh.) ovat kuolemasta syytettyinä.

Kaikki neljä pidätyksessä läsnä ollutta poliisia on irtisanottu, ja Derek Chauvinia kohtaan on nostettu syytteet murhasta ja kuolemantuottamuksesta. Muita kolmea poliisia syytetään avunannosta kuolemantuottamukseen.

Oikaisu 5.8.2020 klo 23.26: Jutun ingressissä ja jutussa kerrottiin virheellisesti, ettei George Floyd tehnyt vastarintaa pidätystilanteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?