Trump: Yhdysvaltalaiskenraalien mukaan Beirutin räjähdys on pommin aiheuttama – puolustusviranomaiset ovat eri mieltä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump: Yhdysvaltalaiskenraalien mukaan Beirutin räjähdys on pommin aiheuttama – puolustusviranomaiset ovat eri mieltä

CNN:lle puhuneet virkamiehet kertoivat, etteivät ole nähneet viitteitä siitä, että räjähdyksessä olisi kyse iskusta, niin kuin presidentti antoi ymmärtää.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi lehdistötilaisuudessa, että Beirutin räjähdykset olisi aiheuttanut pommi.­

5.8.2020 5:38

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mukaan yhdysvaltalaiskenraalit ovat kertoneet hänelle, että Beirutin räjähdys vaikuttaisi olevan "jonkinlaisen pommin" aiheuttama. Uutiskanava CNN:n haastattelemat puolustusviranomaiset eivät ole kuitenkaan Trumpin kanssa samaa mieltä.

– Se näyttää kauhealta iskulta, Trump kertoi toimittajille Valkoisessa talossa.

Häneltä kysyttiin samaisessa lehdistötilaisuudessa, onko hän aivan varma, että kyse on iskusta, eikä onnettomuudesta. Trumpin mukaan räjähdyksen perusteella vaikuttaa siltä, että kyse olisi kuitenkin iskusta.

Hän kertoi tavanneensa muutamia kenraaleja, jotka vaikuttivat olevan myös sitä mieltä, että kyse oli iskusta. Trump kertoo uutiskanava CNN:n mukaan, ettei kyse ollut kenraalien mielestä "teollisuusräjähdyksen tyyppisestä" tapauksesta.

– Tämä vaikuttaa olevan heidän mukaansa – he tietäisivät paremmin kuin minä, mutta he vaikuttavat olevan sitä mieltä, että se oli isku. Se oli jonkinlainen pommi, Trump jatkoi CNN:n mukaan.

Puolustusviranomaiset eivät tiedä mistä presidentti puhuu

Ainakin kolme yhdysvaltain puolustusviranomaista on esittänyt Trumpin esittämistä pommikommenteista eroavia arvioita. CNN:lle puhuneet virkamiehet kertoivat, etteivät he ole nähneet mitään viitteitä siitä, että kyse olisi iskusta, niin kuin presidentti antoi ymmärtää.

Nimettömänä kommentoineet virkamiehet kertoivat, etteivät he tiedä, mistä presidentti puhuu.

Yksi haastateltavista huomautti, että jos olisi mitään viitteitä siitä, että joku olisi tehnyt tämän mittakaavan hyökkäyksen alueella, se lisäisi automaattisesti Yhdysvaltain joukkojen suojatoimia. Näin tapahtuisi jo mahdollisten kostoiskujen varalta.

Asiasta huomauttaneen virkamiehen mukaan tällaista ei ole tähän mennessä tapahtunut.

Myöskään Libanonin viranomaiset eivät ole kuvailleet pääkaupungin tapahtumia iskuksi tai hyökkäykseksi. Libanonin pääministerin mukaan Beirutin satamassa räjähti noin 2 750 tonnia ammoniumnitraattia. Pääministeri Hassan Diabin edustaja kertoi lehdistötilaisuudessa, että Diab oli kommentoinut Beirutin tapahtumia Libanonin turvallisuusneuvoston kokouksessa.

Libanonin turvallisuuspäällikkö Abbas Ibrahim kertoi aiemmin AFP:lle, että räjähdyksen saattoivat aiheuttaa vuosia sitten takavarikoidut ja erittäin räjähdysherkät materiaalit, joita säilytettiin satamassa.

Uutistoimisto AFP on kysynyt Trumpin kommenteista myös puolustusministeriön edustajalta, mutta hän ohjasi hakemaan tarkennusta kommentteihin Trumpin hallinnon puolelta.

Yli 70 kuollut ja tuhansia loukkaantunut

Libanonin terveysministeriö kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan juuri ennen vuorokauden vaihtumista keskiviikoksi, että Beirutissa on kuollut ainakin 73 ihmistä ja loukkaantunut yli 3 700.

Muun muassa New York Timesin mukaan terveysministeriön ilmoittamat luvut olisivat myöhemmin kasvaneet ainakin 78 kuolleeseen ja 4 000 loukkaantuneeseen.

Trump lähetti tiistaina myös Yhdysvaltain syvimmät sympatiat libanonilaisille. Lisäksi hän kertoi, että Yhdysvallat on valmiudessa auttamaan Libanonia. Hänen mukaansa Yhdysvalloilla on erittäin hyvä suhde libanonilaisiin.

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden reagoi myös Beirutin räjähdyksiin, mutta ei kuvaillut tapahtunutta hyökkäykseksi.

– Meidän sydämemme ja rukouksemme ovat libanonilaisten ja Beirutin kauhean räjähdyksen uhrien luona, Biden kertoi Twitterissä.

– Kehotan sekä Trumpin hallintoa että kansainvälistä yhteisöä mobilisoimaan välittömästi apua tuhansille räjähdyksessä loukkaantuneille, hän jatkoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?