Paljastuiko Beirutin valtavien räjähdysten aiheuttaja? Oranssiksi värjäytynyt taivas herätti epäilykset - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Paljastuiko Beirutin valtavien räjähdysten aiheuttaja? Oranssiksi värjäytynyt taivas herätti epäilykset

Libanonin viranomaiset syyttävät räjähdyksistä satama-alueella sijainnutta varastoa.

4.8. 23:46

Kymmeniä ihmisiä kuoli ja tuhansia loukkaantui Beirutissa Libanonissa tiistaina tapahtuneissa räjähdyksissä. Paikalta kuvatuilta videoilta nähdään, kuinka ensimmäinen räjähdyksistä nostaa taivaalle mustan savupatsaan. Sitä seuraava toinen pamaus synnyttää valtavan paineaallon ja sienimäisen pilven, jota seuraa punaiseksi värjääntyvä savupatsas.

Brittilehti Guardianin mukaan Libanonin sisäministeri Michael Safi sanoi illalla paikallisen MTV Lebanon -televisiokanavan haastattelussa, että tuho olisi aiheutunut satama-alueella sijainneessa varastossa tapahtuneen räjähdyksen seurauksena. Safin mukaan satamassa säilytettiin ”valtavia määriä ammoniumnitraattia”.

­

Guardian kertoo Libanonin pääministeri Hassan Diabin kertoneen illalla televisiolähetyksessä, että viranomaisten räjähdyksen syyksi nimeämä varasto olisi saanut toiminnastaan useita varoituksia vuodesta 2014 lähtien. Diab lupasi paljastaa lisää tietoa varastosta sitten, kun asian tutkinta on edennyt.

– Lupaan että tämä katastrofi ei jää ilman vastuun kantamista. Vastuussa olevat ihmiset tulevat maksamaan, Diab sanoi Guardianin mukaan.

Massastaan noin kolmanneksen typpeä sisältävää ammoniumnitraattia käytetään yleisesti lannoitteena ympäri maailman. Erittäin räjähdysherkän aineen kuljetuksen ja varastoinnin yhteydessä on aiemminkin tapahtunut tuhoisia onnettomuuksia. Helposti saatavilla oleva ammoniumnitraatti on ollut myös pommintekijöiden suosiossa.

Myös uutistoimisto AP kertoo silminnäkijöiden räjähdyksen jälkeen havaitseman oranssin pilven voivan viitata kyseisen lannoiteaineen räjähdykseen, sillä ilmiö nähdään usein nitraattien aiheuttamissa räjähdyksissä.

Onnettomuuden lisäksi räjähdysten on tuoreeltaan epäilty voivan olla terroristien tai jonkin valtion aiheuttamia. Beirutissa on menneinä vuosina tapahtunut räjähdyksiä, jotka ovat aiheutuneet maan sisällissodan taisteluista, itsemurhapommittajista ja Israelin pommituksesta. AP:n mukaan Israelin hallinnon edustaja toteaa, ettei maalla ole tällä kertaa ”mitään tekemistä” räjähdysten kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?