Kun kahdeksan kilometrin päässä räjähti, Abed luuli joutuneensa keskelle maanjäristystä – ”Koko Beirut on lasinsirpaleiden peitossa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kun kahdeksan kilometrin päässä räjähti, Abed luuli joutuneensa keskelle maanjäristystä – ”Koko Beirut on lasinsirpaleiden peitossa”

Beirutin satamassa tapahtuneessa räjähdyksessä loukkaantui jopa tuhansia ihmisiä. Kuolleita on kerrottu olevan ainakin 27.

4.8. 22:12

Libanonin terveysministerin mukaan Beirutin räjähdyksissä on kuollut ainakin 27 ihmistä ja loukkaantunut arviolta 2 500 ihmistä, kertoo AFP.

Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tiistaina alkuillasta tapahtuneet kaksi voimakasta räjähdystä ovat vaatineet tiettävästi ainakin 27 ihmisen hengen. Kuolleiden määrä nousee todennäköisesti vielä.

– Olemme jääneet puheluiden vyöryn alle, Libanonin Punaisen ristin johtaja Georges Kettaneh kertoi AFP:n mukaan.

Räjähdykset aiheuttivat laajaa tuhoa pitkin Beirutia.­

Räjähdysten syy ei ole toistaiseksi tiedossa. Sosiaalisessa mediassa leviävien videoiden perusteella ainakin toinen jättimäisistä räjähdyksistä nostatti ilmaan suuren, sienimäisen pilven.

Räjähdyspaikan lähellä otettu kuva osoittaa tuhojen voimakkuuden.­

IS tavoitti Beirutista illalla Abed El-Sayedin, joka kertoi kuulleensa räjähdykset kahdeksan kilometrin päähän.

– He sanovat, että kyse olisi ilotulitteiden räjähtämisestä, mutta ei se näyttänyt siltä. Kukaan ei usko sitä, El-Sayed kertoi puhelimessa hälytysajoneuvojen äänien kuuluessa taukoamatta taustalta.

Räjähdyksessä haavoittunut nainen kantoi lastaan.­

Hänen mukaansa jo pelkästään kauas kuuluneet äänet ja tärinä sekä videot puhuvat jonkun muun kuin ilotulitteiden räjähtämisen puolesta. Saati sitten vahinkojen laajuus.

– Koko Beirut on lasinsirpaleiden peitossa, koko kaupunki. Rakennusten ja autojen ikkunat ovat rikkoutuneet, El-Sayed kuvaili.

El-Sayed kertoi olleensa kadulla räjähdysten tapahtuessa ja luulleensa ensin, että kyse oli maanjäristyksestä. IS:n puhuessa El-Sayedin kanssa hän oli vain kahden kilometrin päässä tapahtumapaikalta.

– Tilanne on kaoottinen. Tuntuu kuin koko Beirut olisi tuhoutunut, hän sanoi.

Räjähdyksen syynä satamaan varastoidut materiaalit?

Libanonin turvallisuuspalvelun päällikkö Abbas Ibrahim arvioi Reutersille, että räjähdysten syynä saattaisivat olla viranomaisten aiemmin takavarikoimat räjähtävät materiaalit, joita on varastoitu jo vuosien ajan satamassa.

– Vaikuttaa siltä, että kyse on ollut erittäin räjähdysherkästä materiaalista, Ibrahim sanoi.

Ibrahimin mukaan räjähdyksistä ollaan käynnistämässä tutkintaa.

Haavoittunut nainen kuvattiin istumassa tuhoutuneessa talossa.­

Yhdysvaltain ulkoministeriö on ilmoittanut seuraavansa tilannetta tarkoin ja olevansa valmiina toimittamaan ”kaiken mahdollisen avun” Libanonille. Myös Ranska ja Iran ovat tarjonneet apuaan maalle.

Libanonin pääministeri Hasan Diab on julistanut keskiviikon kansalliseksi surupäiväksi. Presidentti Michael Aoun puolestaan kutsui maan puolustusneuvoston kiireelliseen neuvotteluun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?