Miehen katoaminen oli täysi mysteeri Britanniassa viisi vuotta – sitten murhattuna pidetty mies löytyi metsästä elossa ja hyväkuntoisena - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Miehen katoaminen oli täysi mysteeri Britanniassa viisi vuotta – sitten murhattuna pidetty mies löytyi metsästä elossa ja hyvä­kuntoisena

Ricardas Puisys oli poliisin mukaan paennut metsään jouduttuaan rikoksen uhriksi.

Ricardas Puisys työskenteli vihannesviljelmillä ennen katoamistaan.

4.8.2020 10:52

Murhattuna pidetty mies löytyi Britanniassa hyväkuntoisena metsästä viiden vuoden pakenemisen jälkeen, kertoo Guardian. Edellinen havainto Ricardas Puisystä, nyt 40, oli syyskuulta 2015, jolloin hän vietti työpäivän jälkeen iltaa miesjoukossa.

– Oli syytä epäillä, että Ricardasia vahingoitettiin tuona iltana... mutta nyt uskomme, että Ricardas päätti paeta, koska hän oli ollut rikoksen uhri ja häntä oli aiemmin käytetty hyväksi, poliisi kertoo.

Mies ei palannut koskaan työpaikalleen vihannesviljelmille, ja murhatutkimukset aloitettiin marraskuussa, mutta ketään ei tuomittu teosta.

– Lähes viiden vuoden ajan Ricardasin katoaminen oli täysi mysteeri, kunnes kesäkuun lopussa saimme vihjeen, joka vei meidät etsimään häntä.

Miehen nimellä ja kuvalla avattiin Facebook-tili viime vuonna, minkä vuoksi poliisi aloitti tutkinnan uudestaan marraskuussa. He saivat paljon silminnäkijähavaintoja miehestä ja pystyivät jäljittämään hänet Facebookin avulla Wisbechin alueelle Cambridgeshireen Lontoon pohjoispuolelle. Metsäetsinnöissä lykästi.

– Ricardas löytyi lopulta aluskasvillisuuden seasta, jossa hän oli erittäin hyvin maastoutuneena. Omasta tahdostaan kadonnut mies ei ollut puhunut kellekään pitkään aikaan, poliisi kertoo.

Ricardas Puisys eli viisi vuotta yhteiskunnan ulkopuolella.

Olosuhteisiin nähden hyväkuntoinen Ricardas Puisys löytyi heinäkuun ensimmäisenä päivänä, mutta poliisi julkaisi tiedon vasta maanantaina 3. elokuuta. Poliisi tahtoi varmistaa, että mies pysyy turvassa ja että hän saa tarvitsemaansa tukea asuttuaan ”erittäin vaikeissa olosuhteissa ainakin viisi vuotta tai pidempään”.

Poliisi ei ole kertonut, millaisen rikoksen ja hyväksikäytön uhriksi mies oli ennen katoamistaan joutunut. Paikalliset asukkaat olivat huolestuneet miehestä ja pyytäneet poliisia tutkimaan asiaa elokuussa 2015, mutta poliisin mukaan mies ei ollut ”hyväksikäytölle haavoittuvainen hahmo”, koska hänellä ei ollut paljoa rahaa, ystäviä tai perhettä maassa. Mies oli aiemmin muuttanut Liettuasta Britanniaan.

Poliisi tutkii nyt vanhaa hyväksikäyttöä. Poliisin tiedotteessa mainitaan modernin orjuuden moninaisuus mutta ei sen tarkemmin avata, mitä Ricardas Puisys on joutunut kokemaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?