Hämäriä miljoonia ja ex-rakastajattaren paljastuksia – tästä on kyse maanpakoon lähteneen Juan Carlosin korruptiovyyhdissä

Korruptiosyytösten kohteeksi päätynyt Espanjan entinen kuningas kertoi maanantaina jättävänsä kotimaansa.

4.8.2020 7:15

Espanjan entinen kuningas Juan Carlos ilmoitti maanantaina jättävänsä kotimaansa ja siirtyvänsä maanpakoon ulkomaille. 82-vuotias ex-monarkki on ollut jo pitkään yhä kovenevien korruptiosyytösten kohteena.

Pojalleen ja Espanjan nykyiselle hallitsijalle, kuningas Felipelle osoittamassaan tunteikkaassa kirjeessä Juan Carlos kirjoittaa päätöksen syntyneen halusta palvella Espanjaa ja istuvaa kuningasta parhaalla tavalla.

Maaliskuussa kuningas Felipe (oik.) vaikutti saaneen tarpeekseen isänsä toilailuista ja lakkautti ex-kuninkaan vuotuisen määrärahan.

– Tämä päätös tuottaa minulle syvää ahdistusta, mutta teen sen rauhallisin mielin, hän kirjoittaa.

Vuoteen 2014 saakka Espanjaa hallinnut Juan Carlos on joutunut ahtaalle sen jälkeen, kun julkisuuteen päätyi tietoja hänen Saudi-Arabialta saamastaan hämärästä maksusta. Juan Carlosin on kerrottu saaneen Saudi-Arabian silloiselta kuninkaalta Abdullahilta vuonna 2008 sadan miljoonan dollarin (64,8 miljoonaa euroa) maksun, joka kanavoitiin Panamaan rekisteröidyn säätiön kautta sveitsiläiselle pankkitilille.

Juan Carlosin on kerrottu saaneen kymmeniä miljoonia Saudi-Arabian silloiselta kuninkaalta Abdullahilta vuonna 2008. Juan Carlos tapasi Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin Abu Dhabin F1-kisassa vuonna 2018.

Väitteen Juan Carlosin saamasta maksusta esitti sveitsiläinen La Tribune de Geneve -sanomalehti maaliskuussa. Entinen kuningas on kertonut asianajajansa kautta, ettei halua kommentoida väitettä.

Espanjan ja Sveitsin tiedotusvälineet ovat säännöllisesti paljastaneet uusia yksityiskohtia korruptiolta haiskahtavasta maksusta. Kohu alkoi vuonna 2018 espanjalaismedian julkaistua ääninauhan, jossa Juan Carlosin entinen rakastajatar, saksalainen Corinna Larsen, esittää raskaita syytöksiä häntä kohtaan.

Korriptio- ja rahanpesusyytökset käynnistyivät, kun julkisuuteen päätyi Juan Carlosin entisen rakastajattaren Corinna Larsenin nauhalla esittämiä väitteitä ex-kuninkaasta.

Larsen sanoi kuninkaan saaneen maksun sen jälkeen, kun espanjalaisten yritysten yhteenliittymä valittiin rakentamaan luotijunayhteys Saudi-Arabian pyhien kaupunkien Mekan ja Medinan välille. BBC:n mukaan sopimuksen arvo oli 6,7 miljardia euroa.

Saksalaisnaisen mukaan osa rahoista myös siirrettiin hänen tililleen. Sveitsiläisten rikostutkijoiden kuulustelussa Larsen väitti kuninkaan siirtäneen hänen nimissään olleelle bahamalaiselle tilille 65 miljoonaa euroa. Espanjalaisen El Pais -lehden mukaan Larsen väitti kyseessä olleen rakkauden ja kiitollisuuden osoituksesta, ei rahojen piilottamisesta.

Sekä Espanjan että Sveitsin viranomaiset ovat kuitenkin selvitelleet kuninkaan saamia maksuja ja mahdollisia korruptio- ja rahanpesusyytöksiä. Espanjalaislehti El Paisin mukaan Juan Carlos ei olisi vielä varsinaisesti tutkinnan kohteena Sveitsissä, vaikka liittyy tutkittavaan vyyhtiin.

Väitteitä tukevia todisteita on ilmaantunut koko ajan lisää. El Espanol -verkkolehti uutisoi sveitsiläisen asianajajan kertoneen Geneven syyttäjänvirastolle, että häntä oli ohjeistettu rakentamaan järjestelmä, jolla Juan Carlosille tehdyt maksut voidaan piilottaa.

Vasemmistolainen Podemos-puolue on vaatinut Juan Carlosia syytteeseen rahanpesusta. Maaliskuussa Espanjan parlamentti kuitenkin päätti, ettei vuonna 2014 vallasta luopumisensa myötä syytesuojansa menettänyttä ex-monarkkia vastaan aloiteta tutkimuksia. Kesäkuussa Espanjan korkein oikeus kuitenkin kertoi selvittävänsä, voisiko entisen kuninkaan laittaa vastuuseen vallasta luopumista seuranneista mahdollisista laittomuuksista.

Ihmiset ovat osoittaneet mieltä korruptiosyytöksissä vellovaa Juan Carlosia vastaan.

Yhä syvemmälle syytösten suohon uponneen Juan Carlosin skandaali on tahrannut myös nykyisen kuninkaan mainetta. Lehtitietojen mukaan myös kuningas Felipe olisi nimetty panamalaisen säätiön edunsaajaksi. Felipe on joutunut puolustautumaan sanomalla, ettei hän aio ottaa vastaan rahoja kyseiseltä säätiöltä tai muiltakaan rikollisilta tai epäilyttäviltä tahoilta.

Maaliskuussa Felipe vaikutti saaneen tarpeekseen isänsä toilailuista ja lakkautti ex-kuninkaan vuotuisen määrärahan, joka on ollut vajaan 200 000 euron suuruinen. Tämä teki Juan Carlosin elämästä Espanjassa entistä tukalampaa.

Juan Carlos nousi Espanjan kuninkaaksi vuonna 1975 fasistidiktaattori Francisco Francon kuoleman jälkeen. 39 vuotta maata hallinnut kuningas oli pitkään suosittu hahmo, jota kiiteltiin demokratian vakiinnuttamisesta Espanjaan.

Juan Carlos hallitsi Espanjaa 39 vuoden ajan ennen kruunusta luopumistaan vuonna 2014. Kuningatar Sofia on seissyt miehensä rinnalla läpi skandaalien. Pari kuvattuna vuonna 2004.

Valtaistuimen jättämistä edeltäneinä vuosina Juan Carlosin hallitsijakautta kuitenkin leimasivat erilaiset skandaalit. Vuonna 2012 kuningas joutui pyytämään anteeksi Botswanaan suuntautunutta, ylenpalttista metsästysmatkaansa, jonka hän teki Espanjan ollessa syvällä finanssikriisin kourissa.

Kuninkaan vanhin tytär, prinsessa Cristina taas joutui samoihin aikoihin kohuun, jossa häntä syytettiin avunannosta aviomiehensä, entisen käsipallon olympiamitalisti Inaki Urdangarin liiketoimiin liittyneeseen veropetokseen. Cristinina vapautettiin lopulta syytteistä, mutta hänen aviomiehensä sai lähes kuuden vuoden tuomion.

Aiemmat kohut nousivat espanjalaisten silmissä symboleiksi maata johtavan eliitin korruptiosta ja vaikuttivat lopulta siihen, että Juan Carlos päätti luopua vallasta vuonna 2014. Meneillään oleva skandaali on kuitenkin ryvettänyt kuningasperheen mainetta entisestään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?