Floridan amerikansuomalaisessa hoitokodissa kolme kuolemantapausta – näin vanhusten arki sujuu koronapesäkkeen keskellä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Floridan amerikansuomalaisessa hoitokodissa kolme kuolemantapausta – näin vanhusten arki sujuu koronapesäkkeen keskellä

Virus pääsi vanhainkotiin luultavasti työntekijän välityksellä.

Vasemmalla Finnish-American Villagen johtaja Dan Benson ja henkilöstöpäällikkö Tiina Rogers. Oikealla kuva koronapotilaasta, jota siirretään ambulanssiin Miamissa.

4.8.2020 2:45 | Päivitetty 5.8.2020 5:38

Florida nousi heinäkuussa yhdeksi USA:n pahimmista koronaviruskeskittymistä, mutta nyt osavaltiossa on nähtävissä pieniä merkkejä paremmasta.

Floridassa raportoitiin viime viikolla 63 000 uutta koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla tartuntoja kirjattiin 74 000. Sunnuntaina positiivisten testien osuus kaikista testeistä laski ensi kertaa alle kymmenen prosentin sitten kesäkuun 24. päivän.

Myös sairaalahoidossa olevien koronaviruspotilaiden määrä on hienoisessa laskussa.

Sen sijaan kuolemantapaukset ovat nousussa. Koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin kuoli viime viikolla Floridassa 1 229 ihmistä, kun viikkoa aikaisemmin luku oli 870. Kuolemantapausten määrä seuraa tartuntoja viiveellä.

Floridassa on nyt kuollut covid-19:ään 7 157 ihmistä. Se tarkoittaa 333 kuolemaa miljoonaa asukasta kohden. Suomessa luku on 59.

”Täysin puhdas”

Floridan koronaviruskuolemista noin 45 prosenttia liittyy vanhainkoteihin. Niiltä ei ole säästynyt myöskään Lake Worthissa sijaitseva amerikansuomalaisten vanhainkoti Finnish-American Village. Sen asukkaista kolme kuoli heinäkuussa covid-19:ään.

Kuolleista nuorin oli 88-vuotias suomalaistaustainen henkilö. Finnish-American Villagen henkilöstöpäällikkö Tiina Rogers kertoo, että kaksi muuta menehtynyttä eivät olleet suomalaisjuurisia.

Finnish-American Villagen johtaja Dan Benson ja henkilöstöpäällikkö Tiina Rogers taistelevat koronavirusepidemiaa vastaan Floridassa.

Finnish-American Village koostuu vanhainkodista ja lepokodista. Molemmat ovat olleet suljettuina vierailijoilta maaliskuusta lähtien.

– Todennäköisesti virus on tullut työntekijän kautta, Rogers toteaa.

Sekä vanhainkodissa että lepokodissa on todettu koronavirustartunta useilla työntekijöillä. Rogersin mukaan kaikki ovat nyt antaneet negatiiviset testit ja palanneet töihin. Myöskään asukkaiden joukossa ei ole aktiivisia koronavirustapauksia.

– Viime perjantaista lähtien olemme olleet täysin puhdas.

Varotoimia lisättiin

Finnish-American Village otti koronaviruksen vakavasti jo varhain ja onnistui pitämään viruksen ulkona talosta aina heinäkuuhun saakka. Kun ensimmäiset tartunnat todettiin, viruksen vastaisia toimia tehostettiin entisestään.

– Hoivakodin puolella tartunnan saaneet eristettiin erääseen talon siipeen. Heillä oli omat hoitajat, jotka eivät olleet tekemisissä muiden asukkaiden kanssa. Rogers kertoo.

– Lepokodissa asukkailla on omat huoneensa. Tartunnan saaneiden huoneet eristettiin muovilevyillä.

Rogersin mukaan suomalaisalue Palm Beachin asukkaat suhtautuvat koronavirukseen tosissaan.

– Täällä itärannikolla kaikki käyttävät maskia ulkonakin. Sen sijaan kun vierailin pari viikkoa sitten länsirannikolla, siellä maskia ei käyttänyt juuri kukaan.

Florida on joutunut jarruttamaan osavaltion avaamista tartuntapiikin takia. Yli 65-vuotiaita kehotetaan pysymään kotona.

Osavaltion baarit suljettiin kesäkuun lopussa. Miamissa ravintolat saavat tarjoilla ruokaa vain ulkotiloissa, ja musiikin pitää olla voimakkuudella ”joka ei vaadi huutamista”.

Korjaus 5.38: Artikkelissa kerrottiin, että kahdeksalla hoitajalla on ollut koronavirustartunta. Todellisuudessa luku on suurempi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?