Uusi käänne palkkasotilaskohussa: Venäläisdiplomaatin mukaan Valko-Venäjällä pidätetty ryhmä oli matkalla Etelä-Amerikkaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uusi käänne palkkasotilaskohussa: Venäläisdiplomaatin mukaan Valko-Venäjällä pidätetty ryhmä oli matkalla Etelä-Amerikkaan

Valko-Venäjä pidätti yli 30 venäläisiksi palkkasotilaiksi epäiltyä henkilöä viime viikolla.

Televisiokuvissa näytettiin, kuinka pidätettyjä venäläisiä kuljetettiin autoihin.­

3.8. 19:11

Venäläisen diplomaatin mukaan Valko-Venäjällä viime viikolla pidätetty, venäläisiksi palkkasotilaiksi epäilty joukko olisi ollut matkalla Etelä-Amerikkaan. Asiasta kertovan uutistoimisto Reutersin mukaan venäläiset olisivat olleet Minskissä vain läpikulkumatkalla, mutta diplomaatti ei tarkentanut, mihin maahan he olisivat olleet matkalla.

Valko-Venäjä pidätti viime keskiviikkona 33 venäläistä, jotka olivat saapuneet maahan hieman aiemmin ja majoittuneet Minskin lähelle. Valko-Venäjän mukaan kyseessä olisi ollut ryhmä venäläisiä palkkasotilaita, joiden tarkoituksena oli lietsoa levottomuuksia Valko-Venäjän ensi sunnuntaina pidettävien presidentinvaalien alla.

Maan viranomaiset syyttivät venäläisiä ”terrorististen toimien” suunnittelusta. Valko-Venäjän televisio esitti videon, jossa raskaasti aseistetut poliisit pidättävät venäläisiä ja kuljettavat näitä ulkona odottaviin autoihin. Venäjä taas on kiistänyt syytökset ja vaatinut miesten vapauttamista.

Viranomaisten mukaan pidätetyt olisivat olleet yksityisen Wagner-yhtiön sotilaita. Muun muassa Lähi-idässä toiminut yhtiö on yhdistetty presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvaan henkilöön. Virallisesti Venäjä ei ole myöntänyt käyttävänsä palkkasotilaita ulkomaisissa operaatioissaan.

Venäjällä on tiiviit yhteydet moneen Etelä-Amerikan valtioon. Maa on lähettänyt aiemmin esimerkiksi Venezuelaan kymmeniä sotilaita, joita se kutsuu sotilasasiantuntijoiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?