Maailman terveysjärjestö WHO: Koronapandemia kestänee vielä pitkään – torjunta­väsymystä havaittavissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Maailman terveysjärjestö WHO: Koronapandemia kestänee vielä pitkään – torjunta­väsymystä havaittavissa

Julkaistu: 2.8. 1:43, Päivitetty 2.8. 3:08

Maailman on syytä varautua siihen, että koronaviruspandemia pitkittyy, arvioi Maailman terveysjärjestön WHO:n hätäkomitea lauantaina.

Maailman on syytä varautua siihen, että koronaviruspandemia pitkittyy, arvioi Maailman terveysjärjestön WHO:n hätäkomitea lauantaina. Se pitää virukseen aiheuttamaa uhkaa edelleen hyvin korkeana.

Hätäkomitea myös varoitti niin sanotusta torjuntaväsymyksestä, kun erilaiset rajoitustoimet heikentävät valtioiden taloutta. Se vaati WHO:lta yksityiskohtaista ja käytännönläheistä ohjeistusta siitä, miten maiden tulisi virusta torjua.

– Tämä pandemia on terveyskriisi, jollainen tapahtuu kerran vuosisadassa. Sen vaikutukset tuntuvat tulevina vuosikymmeninä, WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi ennen kokousta.

”Tämä pandemia on terveyskriisi, jollainen tapahtuu kerran vuosisadassa. Sen vaikutukset tuntuvat tulevina vuosikymmeninä”, WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi.

Komitean mukaan tutkimusta itse viruksesta ja sen leviämistavoista tulee lisätä. Se penäsi valtioilta myös "globaalia solidaarisuutta", jotta virukseen liittyvä harhaanjohtava ja väärä tieto saataisiin kitkettyä.

Vaikka koronavirus syö yhä paljon voimavaroja, valtioiden pitäisi vahvistaa terveydenhuoltojärjestelmiään selviämään myös kausi-influenssan ja muiden tartuntatautien hoidosta, komitea muistuttaa.

Maailman terveysjärjestö WHO pelkää, että koronapandemia pitkittyy.

Media seurasi tartuntoja yhden tapauksen tarkkuudella

WHO julisti koronaviruksen kansainväliseksi terveysuhaksi lähes tasan kuusi kuukautta sitten. Tuolloin tammikuun lopussa Kiinan ulkopuolella oli todettu vasta noin sata koronavirustartuntaa, eikä tiedossa vielä ollut kuolemia, Tedros sanoi.

– Se ajatus vetää vakavaksi, johtaja totesi.

Uusi koronavirus havaittiin Kiinan Wuhanissa viime vuoden lopulla. Tammikuun lopussa Kiina oli kertonut alle 1  000 tartunnasta ja tartuntoja oli tavattu noin parissakymmenessä maassa Kiinan ulkopuolella. Media seurasi määrien kasvua suunnilleen yhden tartunnan tarkkuudella.

Nyt tartuntoja on maailmanlaajuisesti tilastoitu jo yli 17,7 miljoonaa, kertoo yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston seuranta. Ainakin yli 682 000 ihmistä on kuollut virukseen liittyen.

WHO:ta on kritisoitu hitaudesta sekä viruksen julistamisessa kansainväliseksi terveysuhaksi että suositusten antamisessa. Esimerkiksi Yhdysvallat on presidentti Donald Trumpin johdolla syyttänyt WHO:ta Kiinan suosimisesta. Maa on päättänyt vetäytyä terveysjärjestöstä ja sen rahoituksesta.

Tartuntakärjessä Yhdysvallat, Brasilia ja Intia

Määrällisesti eniten virustartuntoja ja -kuolemia on Yhdysvalloissa, jossa tartuntoja on tilastoitu yli 4,6 miljoonaa ja kuolemia yli 154 000.

Toiseksi eniten tartuntoja on ja kuolemia on ilmoittanut Brasilia, jossa tartuntoja on noin 2,7 miljoonaa ja kuolemia yli 93 000. Yli miljoona tartuntaa on tilastoitu myös Intiassa, jossa tartuntoja on nyt noin 1,7 miljoonaa. Kuolemia on seuraavaksi eniten Meksikossa ja Britanniassa, joissa molemmissa on todettu yli 46 000 kuolemaa.

Välilukuun suhteutettuna Yhdysvalloissa on miljoonaa asukasta kohden todettu noin 14 400 tartuntaa ja noin 480 kuolemaa. Brasiliassa vastaavat luvut ovat 12 700 ja 440, Intiassa puolestaan 1 270 ja 27. Britanniassa miljoonaa asukasta kohden on kuollut 680 ihmistä.

Suhdeluvut perustuvat tilastosivusto Worldometerin seurantaan, jossa on paikoin vaihtelua ja epätarkkuuksia verrattuna muiden lähteiden lukuihin.

Testeihin pääsy ja testauskapasiteetti vaihtelevat maailmassa maittain. Lisäksi esimerkiksi Kiinan on arvioitu ilmoittavan vähemmän tartuntoja kuin niitä todellisuudessa on todettu.

Virallisesti Kiina on kertonut tähän mennessä noin 87 700 tartunnasta. Tartunta olisi siis todettu miljoonaa asukasta kohden noin 60 kiinalaisella.

Etelä-Afrikassa yli puoli miljoonaa tartuntaa

Etelä-Afrikassa puolestaan on nyt tilastoitu yhteensä yli puoli miljoonaa koronavirustartuntaa. Maan terveysministeri kertoi asiasta lauantaina.

Maassa on virukseen liittyen kuollut yli 8 000 ihmistä. Paikalliset tutkijat ovat kuitenkin havainneet merkittävän nousun luonnollisissa kuolemissa viime viikkoina. Tämän uskotaan viittaavan siihen, että virukseen liittyviä kuolemia olisi tiedettyä enemmän.

Afrikan mantereella Etelä-Afrikassa on havaittu eniten koronavirustartuntoja. Miljoonaa asukasta kohden tartunnan on virallisten lukujen valossa saanut noin 8 500 ihmistä ja 96 ihmistä on kuollut.

Suomessa vastaavat suhdeluvut ovat 1 343 ja 59.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?