Kommentti: Alaston Athene ja lehtipuhallinfaijat – Yhdysvaltain mielenosoittajat loivat kahdessa kuukaudessa keinot vastata poliisin taktiikoihin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Alaston Athene ja lehtipuhallinfaijat – Yhdysvaltain mielenosoittajat loivat kahdessa kuukaudessa keinot vastata poliisin taktiikoihin

Mielenosoittajat taistelivat poliisia vastaan jääkiekkomailoilla, laseraseilla ja roskiksen kansilla, kirjoittaa Mikko Marttinen Portlandista.

1.8.2020 20:59

Kolmikymppinen nainen yllään vain pipo ja kasvomaski astui poliisien ja mielenosoittajien rintamien väliin. Ilma oli paksuna kyynelkaasusta ja paprikasumutteesta.

Nainen käyskenteli kadulla alasti, kunnes hämmentyneet poliisit perääntyivät. Hän sai lempinimen Alaston Athene.

Taktiikka oli omituinen mutta toimiva. Se oli vain yksi esimerkki luovista keinoista, joilla mielenosoittajat Oregonin Portlandissa vastustivat viranomaisia.

Taktiikka kehittyi

Rasisminvastaiset mielenosoitukset Yhdysvalloissa ovat jatkuneet yli kaksi kuukautta. Olin paikalla toukokuun lopussa Minneapolisissa, kun kansalliskaarti rauhoitti kaupungissa syttyneet mellakat, ja palasin juuri Portlandista, jonne presidentti Donald Trump komensi liittovaltion joukot vastustamaan mielenosoittajia.

Siinä missä kansalliskaarti hajotti Minneapolisissa väkijoukot nopeasti ja tehokkaasti, Portlandissa liittovaltion poliisilla oli suuria vaikeuksia hallita ihmismassoja.

Osittain syynä oli viranomaisten vastauksen suuruusluokka. Minneapolisissa kansalliskaartilaisia ja poliiseja oli parhaimmillaan kaduilla tuhansia, kun Portlandissa protestien kohteena ollutta liittovaltion oikeustaloa suojeli reilu sata agenttia.

Samalla myös näkyi selvästi, kuinka mielenosoittajien taktiset keinot ovat kehittyneet kahdessa kuukaudessa.

Poliisi käyttää joukkojenhallintaan kyynelkaasua, tainnutuskranaatteja ja kumiluoteja.

Sekä Minneapolisissa että Portlandissa viranomaiset käyttivät joukkojenhallintaan samankaltaisia keinoja. Yhteenotot alkoivat varoituskuulutuksilla, jonka jälkeen viranomaiset laukaisivat tavallisesti väkijoukkoa kohti kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja.

Kyynelkaasun vaikutuksen alaisuuteen joutuminen on erittäin kivuliasta. Se sokeuttaa ja salpaa kohteensa hengityksen. Tainnutuskranaatit eli flashbangit välähtävät voimakkaasti lauetessaan ja päästävät erittäin kovan äänen.

Toisinaan, mutta harvemmin, viranomaiset käyttivät myös kumiluoteja. Lähietäisyydellä he turvautuivat paprikasumutteisiin ja pidätysotteisiin.

Mailoja ja lehtipuhaltimia

Minneapolisissa väkijoukot hajosivat nopeasti, kun viranomaiset käyttivät tainnutuskranaatteja ja kyynelkaasua. Ihmiset pelkäsivät kranaattien ääntä ja juoksivat karkuun. Viimeistään kyynelkaasu sai heidät liikkeelle.

Portlandissa näillä keinoilla ei ollut paljon vaikutusta. Mielenosoittajat välttivät juoksemista, sillä heidän mukaansa poliisi piti pakenemista syynä epäillä rikoksesta ja siten pidätysperusteena. Suurten väkijoukkojen juokseminen voi myös johtaa tallautumisiin.

Portlandin poliisi käytti mielenosoitusten ensimmäisinä viikkoina niin paljon kyynelkaasua, että protestoijat sopeutuivat siihen. Myöskään tainnutuskranaatit eivät heitä pelottaneet. Monet toivat omat kuulosuojaimensa, ja jaossa oli korvatulppia.

Portlandissa sadat ihmiset saapuivat mielenosoituksiin kaasunaamareiden kanssa. Kerrotaan, että kaasumaskeja ostettiin kaupungissa niin paljon, että niiden löytäminen oli mahdotonta kymmenien kilometrien säteellä kaupungista.

Monella oli mukanaan kaasunaamarit.

Ajan myötä mielenosoittajat keksivät muita keinoja taistella kaasua vastaan. Hongkongin protestien mallin mukaan he torjuivat kyynelkaasukranaatteja ja kumiluoteja sateenvarjoilla. Jotkut saapuivat paikalle isot rukkaset kädessään ja heittivät kuumia kyynelkaasukranaatteja takaisin poliisien rivistöön. Toiset laukoivat niitä loitolle jääkiekkomailalla.

Koska kyynelkaasukranaatin lämääminen aidan ylitse vaatii taitoa, lacrosse- eli haavipallomailat yleistyivät. Niillä on helpompi poimia kanisteri ja vipata se kauas pois. Torstai-iltana joku toi autolla oikeustalon liepeille mielenosoittajien käyttöön kymmeniä lacrosse-mailojen ja sateenvarjojen yhdistelmiä.

Joku keksi yhdistää lacrosse-mailat ja sateenvarjot.

Jotkut asettivat liikenteenohjaukseen tarkoitettuja suuria oransseja muovikartioita kyynelkaasukranaattien päälle ennen kuin kaasu ehti levitä. Tämänkin keinon mielenosoittajat sanoivat kopioineensa Hongkongista.

Oma, amerikkalaiseen kulttuurin pohjautuva keksintö oli lehtipuhaltimien käyttö. Sen aloittivat ilmeisesti mielenosoituksiin osallistuneet perheenisät. Jotkut mielenosoittajat ostivat rautakaupasta lehtipuhaltimen itselleen varta vasten puhaltaakseen kyynelkaasupilviä takaisin poliisien päälle.

Mielenosoittajat puhalsivat kyynelkaasua lehtipuhaltimella kohti poliiseja.

Pyöräilykypäriä ja roskiksen kansia

Minneapolisissa mielenosoittajat eivät olleet varustautuneet juuri muilla kuin kylteillä. Jotkut kantoivat baseball-mailoja tai keppejä, mutta niistä ei ole apua taistelussa kumiluoteja ja kyynelkaasua vastaan.

Portlandissa valtaosalla mielenosoittajista oli päässään kypärä. Pyöräily- ja rakennuskypärät olivat suosittuja. Jotkut kantoivat luotiliivejä, toiset suojautuivat pelastusliiveillä tai ylimääräisillä vaatekerroksilla poliisien ampumia ei-tappavia ammuksia vastaan.

Myös erilaisia kotitekoisia kilpiä näkyi paljon. Sellaisen saattoi rakentaa vaikkapa vanerilevystä tai suuresta roska-astian kannesta. Joidenkin mukaan poliisit tähtäsivät mielenosoittajia jalkoväliin, joten jaossa oli myös kamppailulajeissa käytettäviä alasuojia.

Mielenosoittajat suojautuivat sateenvarjoilla ja omatekoisilla kilvillä.

Hyökkäysaseiksi on laskettava laserosoittimet, joilla mielenosoittajat tähtäilivät kohti oikeustalossa asemissaan odottavia poliiseja. Reutersin mukaan kaksi poliisia on todennäköisesti sokeutunut pysyvästi mielenosoittajien lasereista.

Yhteenotot liittovaltion joukkojen ja hyvin valmistautuneiden protestoijien välillä olivat samankaltaisia päivästä päivään. Noin kello 23 viranomaiset varoittivat mielenosoittajia, jotka eivät hajaantuneet. Tämän jälkeen poliisit laukaisivat kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja.

Nämä keinot hajottivat mielenosoittajia tavallisesti vain hieman. Vapaaehtoiset lääkintäpartiot huuhtelivat kyynelkaasusta ja pippurisumutteesta kärsineiden silmiä. Sen jälkeen mielenosoittajat palasivat asemiinsa oikeustalon eteen.

Kyynelkaasun huuhtominen silmistä onnistuu parhaiten, kun nestettä ruiskutetaan silmään kovalla paineella.

Tilanne Portlandissa rauhoittui vasta, kun liittovaltion joukot luovuttivat vastuun Oregonin osavaltion poliisille. Trumpin joukkojen vierailusta ei ollut käytännössä muuta seurausta kuin se, että molemmat osapuolet saivat käytännön harjoitusta kamppailusta toisiaan vastaan.

Taktisille innovaatioille tulee luultavasti vielä käyttöä kesän ja syksyn aikana, sillä mikään ei viittaa mielenosoitusten päättymiseen.

Korjaus klo 0.37: Athene-jumalattaren oikeinkirjoitus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?