Risteilyturistilta löytyi koronatartunta Norjassa – näin tauti saattoi levitä suosikkireitille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Risteilyturistilta löytyi koronatartunta Norjassa – näin tauti saattoi levitä suosikkireitille

Norjalaisaluksella on todettu 35 tartuntaa.

Hurtigrutenin toimitusjohtajan mukaan koronavirus levisi ristelijälle todennäköisesti filippiiniläisen työntekijän mukana.

1.8.2020 19:40

Hurtigrutenin Roald Amundsen -aluksen koronatartunnoista pidettiin lauantaina iltapäivällä tiedotustilaisuus. Viranomaiset vahvistivat, että työntekijöiden keskuudessa tartuntoja oli todettu 35.

Lisäksi yhdellä matkustajalla on todettu koronavirustartunta sen jälkeen, kun hän oli matkaillut Hurtigrutenin risteilijällä.

Tartunnoista 33 on todettu filippiiniläisillä henkilökunnan jäsenillä. Hurtigrutenin konsernijohtaja Daniel Skjeldamin mukaan viruksen uskotaan myös levinneen filippiiniläisen työntekijän kautta.

Tartunnan saaneista työntekijöistä 31 on ollut oireettomia.

Viranomaisten mukaan risteilijällä olleiden matkustajien on oltava 10 päivää karanteenissa alkaen siitä päivästä, kun ovat poistuneet aluksesta. Myös työntekijät, joita on noin 160, ovat karanteenissa.

Altistuneet matkustajat ovat risteilleet Hurtigrutenin aluksella 17–24. heinäkuuta ja 25–31. heinäkuuta. Kyseisillä risteilyillä henkilökunta oli sama.

Tartunnan saanut matkustaja oli ensimmäisellä risteilyllä.

Skjeldamin mukaan yhtiössä on noudatettu koronaohjeistuksia. Risteilijällä oirehtineet työntekijät eristettiin välittömästi, vaikka heidän oireensa eivät viitanneet koronavirustartuntaan.

Tromssan pormestari Gunnar Wilhelmsens kritisoi kuitenkin sitä, kuinka kauan laivayhtiöllä kesti ottaa yhteyttä altistuneisiin matkustajiin.

– Siitä, kun kolmen tartunta todettiin, kesti liian kauan siihen, kun matkustajia informoitiin.

Norjan kansanterveyslaitoksen osastopäällikkö Line Voldin mukaan ensimmäinen Hurtigruteniin liittyvä tartunta varmistui jo keskiviikkona, eikä perjantaina, kuten aiemmin on uutisoitu.

Viranomaisten mukaan Hurtigruteniin oltiin yhteydessä jo keskiviikkona, jolloin aiemmalla risteilyllä olleille 209 matkustajille suositeltiin karanteenia, VG kertoi. Hurtigruten ei kuitenkaan välittänyt tietoa heti eteenpäin, norjalaislehti sanoo.

Perjantaina todetut tartunnat löytyivät työntekijöiltä.

Tromssan ylilääkärin Kathrine Kristoffersenin mukaan työntekijöitä on testattu ja myös Tromssassa yhä olevia matkustajia aletaan testata. Matkustajat voivat lähteä kotiin, mutta heidän on noudatettava karanteeniohjeita.

Hän toivoi, että risteilijällä olleet matkustajat, jotka ovat jo matkustaneet muihin kuntiin, ilmoittaisivat karanteenista oleskelukunnalleen ja kävisivät testeissä.

– Se, että tartuntoja on todettu 35, on vakava tilanne, Kristoffersen totesi.

Viranomaisten mukaan Hurtigrutenin epidemia koskettaa 69 kuntaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?