Chilen kaivosturmasta 10 vuotta: Juhlittujen sankareiden elämä vaihtui syvään katkeruuteen – miehet avautuivat vaikeuksistaan AFP:lle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Chilen kaivosturmasta 10 vuotta: Juhlittujen sankareiden elämä vaihtui syvään katkeruuteen – miehet avautuivat vaikeuksistaan AFP:lle

Ensi viikolla tulee kuluneeksi tasan 10 vuotta siitä, kun 33 työmiestä jäi loukkuun kaivoskuilun romahdettua Chilessä. Koko maailma seurasi pelastusoperaatiota herkeämättä parin kuukauden ajan.

Chilen kaivosonnettomuudesta selvinneet ovat kertoneet tarinoitaan kymmenen vuotta turman jälkeen.

31.7.2020 17:00

Elettiin elokuun viidettä päivää vuonna 2010. Chilen pohjoisosissa, Atacaman autiomaassa sijaitsevan San Josen kuparikaivoksen työmiehet olivat juuri päättäneet lounastaukonsa ja painuneet takaisin maan alle töihin, kun kaivoskuilu romahti.

Loukkuun noin 600 metrin syvyyteen oli jäänyt 33 kaivosmiestä, tuolloin iältään 19–63-vuotiaita. Pelastustoimet käynnistyivät heti seuraavana päivänä.

San Josen kuparikaivos kuvattuna ilmasta heinäkuussa 2020.

17 päivän kuluttua kaivokselta kantautui uutinen, joka sekä ilahdutti että järkytti maailmaa samaan aikaan. Pelastustyöntekijöiden pora oli viimein saavuttanut kaivoksen turvahuoneen, johon miehet olivat onnistuneet pelastautumaan.

”Olemme kunnossa turvahuoneessa, kaikki 33”, luki kaivosmiesten poraan kiinnittämässä lapussa. Chilen presidentti Sebastian Piñera esitteli viestiä riemuissaan tiedotusvälineille.

Kaivosmiehet poseerasivat loukussaan kameralle 17. syyskuuta. Tuolloin he olivat ehtineet viettää maan alla kuusi viikkoa.

Samaan aikaan järkytystä aiheutti kuitenkin tieto siitä, että miesten pelastaminen maan uumenista kestäisi mahdollisesti kuukausia, jos edes onnistuisi.

Elonmerkin ilmaantuminen käynnisti 52 päivän jännitysnäytelmän, jota koko maailma seurasi herkeämättä paikalle runsaslukuisena kerääntyneen kansainvälisen median välityksellä.

Toivon ja solidaarisuuden symbolit

Pelastusoperaatio suoritettiin lopulta kuilun kautta erityistä pelastuskapselia käyttäen. Viimeinen kaivosmies pääsi maan pinnalle syvyyksistä 14. lokakuuta aamuyöllä Suomen aikaa.

12. lokakuuta 2010 otetussa kuvassa näkyy Fenix 2 -pelastuskapseli, jonka avulla kaivosmiehet saatiin nostettua maan pinnalle kuilun kautta.

Kuluneiden parin kuukauden aikana 33 kaivosmiehen joukosta oli tullut toivon ja solidaarisuuden symboli koko maailmalle. Chilen pelastusoperaatiota ja sen herättämiä reaktioita on usein verrattu Thaimaassa pari vuotta sitten nähtyyn operaatioon, jossa luolaan tulvan vuoksi juuttuneet jalkapallojuniorit saatiin onnellisesti turvaan.

Miehet joutuivat aluksi hurjaan mediamyllytykseen, jonka myötä heitä muun muassa lennätettiin ympäri maailmaa. Kaivosonnettomuus päätyi myös valkokankaalle ”The 33” -nimisen Hollywood-elokuvan muodossa.

Chileläiset juhlivat kaduilla kaivosmiesten pelastumista.

Sittemmin juhlittujen sankareiden saama huomio on hiipunut ja miesten elämä on saanut synkempiä sävyjä traumojen, sairauksien, mustasukkaisuuden ja katkeruuden muodossa.

– Kohensimme suuresti maamme mainetta. Onnettomuutemme avasi rajoja ja teki maastamme tunnetun. Mutta meitä on kohdeltu karmealla tavalla, kertoo Mario Sepulveda, 49, uutistoimisto AFP:n tuoreessa haastattelussa.

Mario Sepulvedan hahmo päätyi aikanaan valkokankaalle Hollywood-tähti Antonio Banderasin tulkitsemana.

”Ovet sulkeutuivat edessäni”

AFP:n mukaan miesten elämät ovat kulkeneet erilaisia raiteita, mutta kaikkia yhdistää yksi asia: katkeruus.

– Ihmiset luulevat, että saimme paljon rahaa. Mutta se ei mennyt niin, kertoo Jose Ojeda, 57, joka kirjoitti pelastajien poraan kiinnitetyn viestin kaivoksen syvyyksissä.

Jose Ojeda kirjoitti lapun, joka oli ulkomaailmalle ensimmäinen varma elonmerkki maan alle loukkuun jääneistä kaivosmiehistä.

Nykyään Ojeda kertoo kärsivänsä painajaisista ja univaikeuksista sekä vaikeasta diabeteksesta, joka on heikentänyt hänen liikuntakykyään. Copiapon kaupungissa vaimonsa ja tyttärensä kanssa asuva mies elää nyt alle 300 euron kuukausittaisen valtioneläkkeen turvin.

Kaivosmiehistä nuorin, Jimmy Sanchez, 29, ei koskaan enää palannut alan töihin. Sankarin asemasta ei ole ollut apua muun työn etsinnässä.

Jimmy Sanchez on joukon nuorin, mutta työkyvyttömänä mielenterveyssyistä.

– Hain aiemmin työtä, mutta kun he saivat selville, kuka olen, ovet sulkeutuivat edessäni. Ansaan jääminen ei ollut omaa syytäni, Sanchez sanoo.

Hänet on sittemmin julistettu työkyvyttömäksi mielenterveyssyiden perusteella. Myös Sanchez elää perheineen pienen valtioneläkkeen turvin, omasta talosta haaveillen.

Korvausten ja henkisen tuen puute katkeroittaa

Kaivosmiesten katkeruuden on syynä Chilen hallitus. Se määrättiin kahdeksan vuotta kestäneen oikeustaistelun päätteeksi maksamaan lähes 100 000 euron korvaukset kullekin miehelle.

Hallitus kuitenkin valitti tuomiosta vetoamalla siihen, että miehistä 14 sai jo eläkettä useasta eri lähteestä ikänsä ja terveydentilansa johdosta. Vetoomus odottaa vielä käsittelyä.

Kaivosyhtiö San Estebanin ei katsottu olleen vastuussa onnettomuudesta.

Elokuussa 2011 kaivosmiehet vierailivat presidentti Sebastian Piñeran luona turman vuosipäivän merkeissä.

Miehet ovat katkeria myös siitä, etteivät he ole saaneet riittävästi tarvitsemaansa mielenterveydellistä tukea.

– He lopettivat sen nopeasti. Kävimme terapiassa vain vuoden, Sepulveda kertoo.

Solidaarisuuden symboleja toisiaan aiemmin tuskin tunteneista miehistä tuli syvällä kaivoksessa, kun he onnistuivat pitämään toisistaan huolta ja pärjäämään hyvin niukoilla ruokavarannoilla niitä kurinalaisesti säännöstellen.

Sittemmin yhteishenki on kadonnut, eivätkä kaivosmiehet enää tapaa toisiaan. Sepulvedan mukaan eripuran miesten välille kylvivät heidän omat perheensä.

Sanchez puolestaan syyttää rahaa ja lakimiehiä, jotka hänen mukaansa pyrkivät elokuva- ja kirjasopimuksia laatiessaan kaivamaan juopaa miesten välille sekä tienaamaan itse.

Joukon menestynein unelmoi edelleen kaivostyöstä

Sepulveda kuuluu niihin kaivosmiehiin, joita elämä on kohdellut pelastumisen jälkeen hieman hellemmällä kädellä. Karismaattiseksi kuvailtu mies nousi esille muiden joukosta jo koettelemuksen aikana kaivoksessa kuvatuilla videoilla, ja hänen hahmonsa päätyi lopulta valkokankaalle ”The 33” -elokuvassa espanjalaisen Hollywood-tähden Antonio Banderasin tulkitsemana.

Turman vuosipäivän lähestyessä Chilen hallitus on luvannut parantaa kaivosturvallisuutta muun muassa lisätyin tarkastuksin. Kuvan kaivosmies työskenteli Andeilla sijaitsevassa El Tenienten kuparikaivoksessa.

Santiagossa asuva Sepulveda kiertää maata motivaatiopuhujana. Viime vuonna hän voitti selviytymiseen liittyvän tosi-tv-kilpailun ja rakennutti voittorahoillaan autistisille lapsille suunnatun keskuksen.

Hänen ja muutaman muun menestys on nostattanut muissa kaivosmiehissä mustasukkaisuuden tunteita. Sepulveda sanoo kuitenkin unelmoivansa siitä, että voisi vielä palata rakastamaansa kaivostyöhön.

Autonkuljettajan ammattiin siirtynyt Omar Reygadas on jäänyt toimettomaksi koronapandemian vuoksi.

Joukon kokenein kaivosmies Omar Reygadas, 67, on työskennellyt autonkuljettajana onnettomuuden jälkeen, mutta on joutunut keskeyttämään työnsä nyt koronaviruksen vuoksi.

Reygadas kiteyttää AFP:n haastattelussa miesten tuntoja:

– Kaikki, mitä koimme ja näimme kaivoksessa elää meissä edelleen. Samoin kuin se kaikki, mitä kävimme jälkeenpäin läpi, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?